radeon-hd4870-x2-vykon-na-core-2-a-i7
Hardware Článek Radeon HD4870 X2 - výkon na Core 2 a i7

Radeon HD4870 X2 - výkon na Core 2 a i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 12. 2008 07:00 31

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. Testovací hry a metodika 4. Fallout 3 5. Far Cry 2 6. Left 4 Dead 7. Call Of Duty 5 8. Dead Space
9. Crysis Warhead 10. Grand Theft Auto IV 11. S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 12. Tomb Raider Underworld 13. Race Driver GRID 14. Shrnutí výkonu 15. Závěr

Před nedávnem jsem srovnávali výkon dvou GeForce ve SLI, na platformách Core 2 a Core i7. Dnes se s podobným testem podíváme na konkurenční řešení CrossFire. Jako nejsnadnější cesta k CrossFire se jeví pořízení duálního Radeonu HD4870 X2, proto se předmětem testu stala právě tato grafická karta. Dopadne to stejně nerozhodně, jako se SLI? A nebo získá s výkonnější platformou i Radeon výkon navíc? Odpověď je v tomto článku.

Reklama
Radeon HD4870 X2 - výkon na Core 2 a i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Před měsíce jsem vám představili test, ve kterém jsem porovnávali výkon dvou GeForce GTX 280 ve SLI. K testu nás přiměl dříve zveřejněná recenze Core i7 na serveru Guru3D, kde měly obě Multi-GPU řešení významné nárůsty výkonu na nové platformě Intelu. Testovali jsem na čipsetech nForce 790i Ultra a X58 Express. V tomto testu vycházel výkon obou platforem srovnatelný a výkon na Core i7 nebyl nijak vyšší. Závěr předešlého testu byl tedy jasný: "přechod na Core i7 nepřináší žádný praktický nárůst výkonu, a je tedy zcela zbytečný". Také jsme zjistili, že rozdíl výkonu SLI na frekvenci procesoru 3200MHz a 3600MHz, je zanedbatelný a pro dvě GeForce bude bohatě stačit nižší zmíněná frekvence. V tomto případě se NVIDII podařilo ovladače a Multi-GPU řešení skutečně dobře optimalizovat na obou platformách, a stačí jim i procesor na nižším taktu.

Dnes tedy provedeme obdobný test na obou platformách s duálním Radeonem HD4870 X2, který na sobě nese dvě jádra R770 v zapojení CrossFire. Původně jsem si myslel, že by toto srovnání dopadlo stejně jako u GeForce (nebude žádný výrazný rozdíl), ale zjistil jsem při jiném testu opak. Radeon HD4870 X2 je na platformě Core 2 skutečně někde "přiškrcen" a svůj potenciál plně ukáže až na Core i7. V tomto směru tedy prvotní článek na Guru3D opravdu nelhal a my vám přinášíme důkaz. Výsledky jsou zajímavé, ovšem rozdíl je pouze v některých hrách, jak uvidíme dále.

Radeon HD4870 X2 - výkon na Core 2 a i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní test budiž také jistou "ochutnávkou" velkého srovnání vlivu výkonu procesoru na výkon grafických karet. Tento test vám slibujeme řadu měsíců, a v lednu se ho konečně dočkáte (čekat na Phenom X4 II se vyplatilo). Budeme porovnávat desítku grafických karet, včetně dvojic ve SLI a CrossFire ve dvaceti nejnovějších hrách a několika základních rozlišeních. Pro testy použijeme dvoujádrové a čtyřjádrové procesory Core2, Core i7 a Phenom X4 II na moderních základních deskách pod Windows Vista.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama