radeon-x1900-crossfire-aneb-pod-krizovou-palbou-podruhe
Hardware Článek Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé... | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2006 01:00 75

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Multiprocesing... 3. CrossFire 1.0 / 2.0+, versus konkurence 4. Testovací sestava
5. CrossFire v akci 6. Začínáme, aneb zacpěte si uši ... 7. Testy 8. Zkušenosti a závěr

V pátek jste si mohli na našich stránkách přečíst recenzi základní desky DFI s podporou zapojení grafických karet v režimu CrossFire. Jelikož jsme vám v článku slíbili, že test právě této technologie přineseme v nejbližších dnech, slib plníme a článek nyní máte možnost shlédnout. Nejprve zopakujeme teorii zpracování výsledného obrazu, poté se podíváme na vylepšení technologií CrossFire 2.0 oproti původní verzi a nakonec si představíme potřebný hardware.

Reklama

V této kapitole si popíšeme hardware který je potřeba k provozu systému v režimu CrossFire. Dále se podíváme na možná úskalí a problémy se zprovozněním, a nakonec si vyzkoušíme grafické karty zapojené v CrossFire přetaktovat a podíváme se jak to mělo vliv na následný výkon grafického subsystému.

Zdroj je základ

Už samotná karta Radeon X1900XT je dnes kartou s největší energetickou spotřebou na trhu, proto je jistě každému jasné že dvojice takovýchto karet si vyžádá skutečně hodně výkonný zdroj. Troufnu si tvrdit že velká většina problémů s CrossFire zapojením karet, ať jsou to nestabilita obrazu a jeho třepání, nebo pády her a podobné nepříjemnosti je způsobena právě tím že mají uživatelé slabé nebo nedostačující zdroje. Moje vlastní zkušenost je tato, měl jsem myslím velice kvalitní, zdroj Enermax Noisetaker 485W ale bohužel ani tento zdroj nebyl dostatečně výkonný aby spolehlivě dokázal napájet dual-core procesor a grafické karty v režimu CrossFire, systém byl velice nestabilní a stávalo se že nenaběhl vůbec. Musel jsem si proto pořídit výkonnějšího nástupce této řady, a to zdroj Enermax Liberty 620W, s ním již není se systémem jakýkoliv problém a pracuje zcela spolehlivě i po přetaktování procesoru a karet v CrossFire.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde jsem připravil malý graf který jasně dokresluje má slova ohledně spotřeby. Upozorňuji že graf zobrazuje celkovou spotřebu systému, ne jen samotných karet, takže počítač vybaven dual-core procesorem, dvěma harddisky WD Raptor 74GB v RAIDu, několika DVD-ROMy a grafickými kartami X1900 v režimu CrossFire si v plném grafickém zatížení řekne o téměř 480W. Jasně je vidět že high-end řešení Nvidie je na tom lépe a vystačí si s velice kvalitním 450W zdrojem, kdežto řešení ATi vyžaduje minimálně 550W s rezervou. Musím ještě podotknout že v režimu 2D je spotřeba systému téměř poloviční jelikož ovladače Catalyst karty opravdu velice ztiší a jejich příkon je někde kolem 150W.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Při výběru zdroje pro high-end herní stroje opravdu dbejte na to aby byl váš zdroj řádně certifikován na CrossFire nebo SLI zapojení, a počítejte raději s větší rezervou, abyste potom nebyli zklamáni z nefunkčnosti systému a nebyl na vině právě zdroj. Zde je seznam všech certifikovaných zdrojů - čtěte zde.

Asus EAX 1900CF

Recenzi použité základní desky jste určitě četli, proto se jí zabývat dál již nebudeme a představíme si druhou nejdůležitější část systému potřebnou pro CrossFire. A tou je samozřejmě CrossFire "master" karta. V našem případě je karta od společnosti Asus.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože je tato karta na našem trhu žhavou novinkou, představíme si v krátkosti a hlavně pro úplnost i příslušenství které výrobce ke kartě přibalil.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

V příslušenství si určitě nejprve všimnete opravdu velice kvalitního Joypadu, dále tu máme několik CD s ovladači a manuály. Zcela chybí jakákoliv plná hra, v tomto směru výrobce zklamal. A nakonec jsou přibaleny ještě rychlé návody na zprovoznění karty a Joypadu. Papírový manuál je ovšem velice špatný, zaprvé je v něm vše popsáno na nějaký model karty do AGP slotu a zadruhé v něm zcela chybí obrázek jak zapojit CrossFire, což je u "master" karty skutečně na pováženou. Ovšem tento návod jak vše zapojit nechyběl u desky DFI takže každý si zapojení propojovacího kabelu může prohlédnout tam.

Specifikace :

NázevASUS EAX X1900XT CrossFire
Takt GPU - 2D/3D500/625
Takt MEM - 2D/3D600/725
Paměti512MB Samsung 1.2ns
Cena12600Kč bez DPH

Sapphire X1900XT

Jako další samozřejmou součást musíme zmínit "slave" kartu, jako ta nám posloužila klasická karta společnosti Sapphire, v provedení "XT". Je zcela jedno jestli použijete kartu "XT" nebo "XTX", protože ovladače Catalyst automaticky srovnají takty obou karet v režimu CrossFire na úroveň "master" karty, takže je možnou použít zcela libovolnou X1900 kartu.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta od společnosti Sapphire v podstatě na pohled ničím neliší od své kolegyně v testu, jiná je pouze nálepka na chladiči karty, kompozitní čip starající se míchání obrazu obou karet je na kartě Asus skryt po chladičem, tudíž jsou karty na pohled opravdu zcela stejné.

Radeon X1900 CrossFire aneb pod křížovou palbou podruhé...
i Zdroj: PCTuning.cz

Technické specifikace karet jsou zcela totožné, jelikož je "slave" karta ve verzi "XT" má úplně stejné pomalejší Samsung 1.2ns paměti jako "master" karta a i takty jádra jsou stejné, v obou případech jsou 625MHz pro jádro a 725MHz pro paměti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama