radeony-hd4800-mainstreamove-delo-prichazi
Hardware Článek Radeony HD4800 - mainstreamové dělo přichází!

Radeony HD4800 - mainstreamové dělo přichází! | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2008 01:00 171

Seznam kapitol

1. Úvod - Staro(nová) strategie ATi 2. Radeony řady HD4800 - co přinášejí nového 3. Architektura RV770 4. Radeon HD4850 512MB v obrazech 5. Testovací sestava 6. Spotřeba, přetaktování a teploty 7. 3Dmarky 8. World In Conflict DX9 9. Company Of Heroes: Opposing Fronts DX9 10. Supreme Commander: Forged Alliance 11. Crysis DX9
12. Bioshock DX9 13. Unreal Tournament 3 14. Call Of Duty 4 15. Half Life 2: Episode Two 16. Lost Planet DX9 17. Elder Scrolls IV : Oblivion 18. DirectX 10 hry 19. Shrnutí výkonu 20. Radeony HD4850 v CrossFire 21. Závěr

Naše prvotní "preview" výkonu Radeonu HD4850 vás mělo navnadit na doplněnou druhou část článku. Dnes je oficiální datum uvedení nových karet, a proto vám slíbené pokračování právě nabízíme. V testu se nově podíváme na technologické novinky, a na závěr také na výkon dvojice Radeonů v zapojení CrossFire.

Reklama

Tuto kapitolu jste již měli možnost vidět v úvodním "preview", jistě se nebudete zlobit a fotografie karet si prohlédnete ještě jednou. Pokud už Radeon HD4850 znáte dokonale z fotografií, nebo jej dokonce již vlastníte - postupte do další kapitoly.

Radeony HD4800 - mainstreamové dělo přichází!
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice od Asus je stejně malá, jako například u GeForce GTX 280. Asus šetří papírem jak u levných, tak i drahých grafik.

Radeony HD4800 - mainstreamové dělo přichází!
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř, stejně jako u zmíněné karty konkurence, je vše zabaleno v druhé černé krabici. Uvnitř najdeme ještě jednu krabičku a samotnou kartu.

Příslušenství představuje: CD s ovladači, manuál v elektronické podobě, redukce DVI-VGA, DVI-HDMI, S-video - RGB, redukce napájení molex 6pin. Nějakou plnou hru bychom také hledali marně.

Krabice od Gigabyte je jiná, obsah je ale naprosto stejný. Jak karta, tak příslušenství jsou identické.

Karty obou výrobců jsou referenční, a jsou snad dokonce vyrobené v továrně ATi. Mají velmi podobná sériová čísla. Pojďme se tedy nyní na jednu z nich podívat podrobněji.

Na první i druhý pohled je karta stejná, jako je Radeon HD3850. Kromě více listů ventilátoru není v kartách žádný rozdíl. Klikněte pro zvětšení.

Chladič má měděnou základnu, která je ochlazována ventilátorem. Po čas celého testu byla karta velmi tichá. Ani v zátěži nebyl zvuk chladiče nijak výrazný, považuji ho tedy za tichý (hlasitost je podobná GeForce GTX 280). ATi vyměnila nízký hluk za vysoké teploty karty, o tom ale až později.

Výstupy jsou také klasické, pomocí redukce lze jeden DVI přeměnit na HDMI (obraz jde výstupem včetně zvuku).

Karta si vystačí pouze s jedním napájecím konektorem, energetické nároky karty jsou nepatrně vyšší, než potřebovaly modely s RV670.

O chladiči jsem již hovořil, hustota listů ventilátoru je proti starším Radeonům HD3800 vyšší. Všechny karty jsou zatím stejné, liší se pouze nálepkou.

Uprostřed PCB karty je umístěno jádro RV770, to je umístěno nápisem "vzhůru nohama". Jádro je podstatně větší než RV670, a dokonce se vrátil také kovový rámeček kolem.

Paměti Qimonda HYB18H512321BF-10, mají parametry 1GHz (2GHz efektivně) při napětí 2.0V. V tomto případě nemáme tedy žádnou teoretickou rezervu pro přetaktování, takt pamětí na kartě je stejný jako specifikace. Pokud máte zájem o detailní informace stahujte tento datasheet.

Specifikace dle GPUz

Program GPUz není očividně ještě na rozpoznávání nových karet připraven. Téměř všechny informace jsou špatně, počet SP, ROPs, takty pamětí ve 2D režimu. Znovu to vylučuje tento program jako spolehlivý identifikátor nových, nebo dosud nevydaných karet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama