reakce-asus-na-hackersky-utok-pres-nastroj-live-update
Novinka Reakce ASUS na hackerský útok přes nástroj Live Update

Reakce ASUS na hackerský útok přes nástroj Live Update

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 3. 2019 20:00

Dnes odpoledne jsme vás informovali o zjištění společnosti Kaspersky Lab, že službu ASUS Live Update Utility napadli hackeři a následně jejím prostřednictvím šířili malware. Výrobce incident potvrdil a celou věc okomentoval v tiskové zprávě, kterou nám zaslal do redakční pošty. Níže vám předkládáme její plné znění:

Reklama

Útoky typu Advanced Persistent Threat (APT) jsou útoky na národní úrovni, které obvykle iniciuje několik konkrétních zemí a jejichž cílem jsou primármě určité mezinárodní organizace nebo subjekty, nikoli koncoví spotřebitelé.

ASUS Live Update je proprietární nástroj dodávaný společně s notebooky ASUS, který zajišťuje, že systém počítače vždy využívá nejnovější ovladače a firmware od společnosti ASUS. Menší počet zařízení byl zasažen škodlivým kódem prostřednictvím sofistikovaného útoku na naše servery Live Update ve snaze zaměřit se na velmi malou a specifickou skupinu uživatelů. Zákaznický servis ASUS již oslovil postižené uživatele a poskytl jim pomoc, aby zajistil odstranění bezpečnostních rizik.

ASUS také zajistil opravu v nejnovější verzi (ver. 3.6.8) softwaru Live Update, zavedl několik mechanismů ověřování zabezpečení, které zabraňují jakémukoli škodlivému zpracování ve formě aktualizací softwaru nebo jiných prostředků, a implementoval vylepšený systém šifrovacího mechanismu. Současně byla také aktualizována a posílena architekturu softwaru server-to-end-user, aby se zabránilo podobným útokům v budoucnu.

Kromě toho jsme vytvořili online bezpečnostní diagnostický nástroj pro kontrolu postižených systémů a vyzýváme uživatele, kteří se potenciální hrozbou zabývají, aby tento nástroj použili jako preventivní opatření. Tento nástroj je ke stažení zde: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/nb/Apps_for_Win10/ASUSDiagnosticTool/ASDT_v1.0.1.0.zip 

Uživatelé, kteří mají jakékoli další obavy nebo dotazy, se mohou obrátit na zákaznický servis ASUS.

Reakce ASUS na hackerský útok přes nástroj Live Update
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama