Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W

Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

16. 6. 2016 03:00 36

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W s certifikací 80 PLUS Silver je zástupcem poměrně nové řady mainstreamových zdrojů, nahrazující předchozí L8. Vzorek máme sice k dispozici nějakou dobu, ale během testování jsem narazil na něco, kvůli čemu se zpracování protáhlo. A výsledek nakonec není moc oslnivý.

Reklama

Sekundární strana

Sekundární strana je značně povědomá. Oproti předchozím modelům se mi zdá, že pasivní chladič usměrňovacích tranzistorů větve +12 V je tentokrát o chlup větší. Použity jsou tranzistory v pouzdře TO-220, nebyl jsem bohužel schopen je přesně identifikovat kvůli omezenému místu, kam není vidět. V původním Raideru RA550 jsou IRF1018EPbF, zde bych tedy očekával podobné. Větve +3,3 a +5 V jsou pak usměrňovány dvěma páry SMD tranzistorů (každá) na straně pájení. Jedná se o Infineon IPD060N03L G (50/350 A při 30 V, RDS(On) 9 mΩ při 30 A a VGS 4,5 V, 6 mΩ při 10 V) v pouzdře TO252-3. Opět je použit mikročip „6601“ pro řízení tranzistorů.

Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
i Zdroj: PCTuning.cz

Filtrace sestává z kondenzátorů Teapo SC 3300/10 a 3300/16 a také jednoho Taiconu PW 1000/16 pro větev −12 V. Pouze na modulární desce je několik polymerů CapXon 100/16 (jeden pro +3,3 a +5 V, tři pro větve +12 V). Ve zdroji jsou skutečně dvě větve, první pro Main ATX a všechny periferie, druhá pro ATX 12 V a také všechny výstupy PCIe. Druhá větev bude zatížená podstatně více s ohledem na koncentraci jak ATX 12 V, tak i PCIe, dávalo by tedy mnohem víc smyslu umístit ATX 12 V na první větev. Pro přenos výkonu na modulární desku jsou použity skupiny vodičů 18AWG.

Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
i Zdroj: PCTuning.cz

Na snímku si můžete povšimnout termistoru uchyceného k chladiči sekundární strany smršťovací bužírkou. Be Quiet! specifikuje, že L9-CM-600W má dvě teplotní sondy, nicméně jsem žádnou další nenašel. Neříkám sice, že tam žádná další, ve skutečnosti zatím všechny zdroje Aurum/Raider, které jsem testoval, neměly nejspíš žádný druh ochrany proti přehřátí. Dle mých posledních pozorování možná ani vůbec neřídí ventilátor (připomínám Antec EA-550). A jestli vůbec ano, tak je pouze malá pravděpodobnost, že to je na základě teploty. Zde se tedy zdá, že máme konečně nějaké teplotní řízení ventilátoru a k tomu i OTP, nicméně pouze formou tohoto jednoho čidla. Mimo to je ve zdroji monitor Weltrend WT7527 pro běžné věci (UVP, OVP, PWR On a PWR Good).

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Oddělení primární a sekundární strany je dobré. Pájení je z větší části čisté, byť jsem našel několik ručně propájených spojů, které pak nebyly očištěny.

Recenze zdroje Be Quiet! Pure Power 9 CM 600 W
i Zdroj: PCTuning.cz

K zajištění součástek při pájení byla použita ještě stále rozumná množství šedého silikonu (v FSP jím rádi plýtvají), zejména ve vstupní filtraci. Elektrody jsou většinou dobře zastřižené nebo alespoň zahnuté do bezpečného směru. Našel jsem jen tři miniaturní kuličky pájky, což je možná spojeno s tím, že vodivé cesty nejsou v podstatě téměř vůbec zesílené. Celkově je to dobré a odeberu pouze 4 body.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama