redstar-rs-502-5-1-set-levne-kino-z-pocitace
Hardware Článek Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

7. 1. 2007 01:00 41

Seznam kapitol

1. Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače 2. Satelity - vytváříme prostor 3. Subwoofer - basa tvrdí muziku 4. Závěr a hodnocení

Dnes se podíváme zoubek relativně atraktivnímu setu 5.1 reprosoustav společnosti Redstar pro nenáročné využití u počítačových her a filmů. Prostorový zvuk je dneska velice komerčně úspěšný a zatlačuje klasické stereo do pozadí. Většina uživatelů právě proto volí podobné sety reproduktorů pro ozvučení svého počítače.

Reklama

Dnes se podíváme zoubek relativně atraktivnímu setu 5.1 reprosoustav společnosti Redstar pro nenáročné využití u počítačových her a filmů. Tuto sestavu se pořídí nejspíše zastánci prostorového zvuku u her a ti, kteří na svém počítači sledují DVD s kódovaným 5.1 zvukem AC3 Dolby Digital. Pro případného zájemce o tyto reproduktory je velmi důležité si uvědomit, že sledování filmů s 5.1 zvukem se týká pouze a jen filmů na DVD a velmi ojediněle jiných formátů (např. DivX video je v naprosté většině doprovázeno 2 kanálovým zvukem, takže k využití všech reproduktorů k prostorovému zvuku nedojde a to si je velmi dobré předem rozmyslet).

Jako další podstatnou věc pro využití všech setů 5.1 je dobré zmínit i zvukovou kartu s analogovým výstupem ve formátu 5.1 (většinou 3x jack 3.5mm). Samotné karta pokud má analogový výstup samozřejmě disponuje i dekodérem prostorového zvuku (AC3 - DD), takže je poměrně zbytečné zjišťovat přítomnost obou těchto skutečností.

Poznámka: Pozor na častý problém, kdy si uživatel pořídí kvalitní zvukovou kartu, kde deklarován výstup 5.1, ovšem pouze v digitální podobě přes optický nebo koaxiální kabel. Pak s hrůzou zjišťuje, že oněch 6 kanálů nikde nezapojí. Existují samozřejmě sety reproduktorů s vestavěným dekodérem prostorového zvuku, ale to se tyká především vyšších cenových hladin.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný set má poměrně solidní rozměry všech  svých součástí a rovněž překvapí váha při stěhovaní z auta domů nebo naopak. Deklarovaný výkon 190W RMS je sice pěkný (špičkový výkon nejspíše pozměnil šotek:), ale pravdou je, že bez značného zkreslení využijete sotva třetinu deklarovaného výkonu, což je ovšem typické pro všechny reproduktorové systémy k počítači snad ve všech cenových kategoriích.

Celá sestava byla napojena na zvukovou kartu Creative X-Fi a vypnuty byly veškerá zvuková "udělátka" pro umělé rozšíření prostoru či "čištění" zvuku.  Soustavy tak budou mít dost prostoru, aby ukázaly, co umí nebo neumí.

Redstar RS-502 5.1 set - levné kino z počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama