Referenční Radeony RX 7900 XTX se mohou přehřívat kvůli problematické vapor chamber
i Zdroj: der8auer EN
Novinka Referenční Radeony RX 7900 XTX se mohou přehřívat kvůli problematické vapor chamber

Referenční Radeony RX 7900 XTX se mohou přehřívat kvůli problematické vapor chamber

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

2. 1. 2023 18:15 37

Objevily se informace, že nejvýkonnější karta od AMD se může potýkat s nemilým přehříváním a dosahovat až 110°C. A známý overclocker možná odhalil proč.

Reklama

AMD má možná zaděláno na těžké časy. Jejich poslední karta, nejvýkonnější RX 7900 XTX, může obsahovat konstrukční vadu, kvůli které teplota stoupá do nebe a karta snižuje frekvence, jinak řečeno throttluje. Overclocker der8auer proto koupil rovnou čtyři kusy RX 7900 XTX a karty analyzoval všemi možnými způsoby, včetně orientace montáže, přítlaku chladiče a jeho hmotnosti. Nakonec mu zbyla jedna teorie – vadná vapor chamber (funguje na principu odpařování a kondenzace kapaliny). Der8auer si je téměř jistý, že buď konstrukční chyba, nebo špatný výběr materiálu brání kapalině ve správné kondenzaci a cestování chladičem, což má za následek teplotu stoupající až ke 110 °C.

Podstatné je, že problém se týká pouze karet s referenčním chladičem, tedy karet přímo vyrobených firmou AMD (resp. pro AMD), nikoli karet partnerů s nereferenčním chlazením. Sama společnost si je problému vědoma a uživatelé, kteří mají s teplotou problémy a karta throttluje, mají kontaktovat firemní podporu. Je to trochu ironické, jelikož se nedávno AMD ve svém tweetu hezky otřelo o konkurenční Nvidii a její trable s napájecím konektorem. Jak je vidět, problémy se nevyhýbají nikomu a ničemu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama