Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

22. 2. 2017 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Mechanické spínače a testování
5. Software 6. Podsvícení 7. Závěr

Jaké klávesnice v poslední době nejvíc letí? Mechanickou už má kde kdo, s jednobarevným podsvícením už taky nezaujmete. Pokud má klávesnice rámeček, tak také nejdete úplně s dobou. Roccat Suora FX se cpe do popředí kombinací mechanických spínačů, RGB podsvícení a bezrámečkového designu. Je to jen póza?

Reklama

Trh periferií je dnes opravdu nasycen a pro výrobce není jednoduché vyniknout mezi početnou konkurencí. Roccat se samozřejmě nevzdává – což jsme viděli na inovativních snahách například u sluchátek Cross. Klávesnice Roccat Suora FX jde na věc trochu jinak. Kombinuje ty prvky, které jsou nejvíce lákavé pro hráče a další uživatele.

Základem jsou mechanické spínače. Ty nejsou žádnou novinkou – ba naopak, byly tu kdysi dávno, dříve, než se rozšířily levné membránové klávesnice. V posledních pár letech zažívají renesanci, což není nic překvapivého; přece jenom počet výhod mechanik převyšuje poměrně krátký seznam nedostatků. Největším zádrhelem je stále cena, která u mechanické klávesnice zůstává pořád vysoká. Roccat zde nasadil spínače jiné značky než Cherry MX, pravděpodobně ve snaze srazit náklady, cena ale i tak zůstala celkem vysoká: 3600 Kč.

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes vyšší cenu se mechaniky rozšířily a s tím rostla i nabídka různých modelů od mnoha výrobců. Zatímco dříve stačilo, že klávesnice je mechanická, dnes už zákazníci pokukují po dalších vlastnostech, které jim dají něco navíc. Příkladem je podsvícení. A není podsvícení jako podsvícení. Membránové klávesnice často využívají méně výrazné podsvícení celé klávesnice najednou pomocí plexiskla uvnitř klávesnice. Mechaniky naopak spoléhají na individuální podsvícení kláves pomocí LED. To dává prostor pro dnes stále oblíbenější RGB podsvícení s individuálním nastavením kláves. A to Suora umí!

Roccat Suora FX: mechanická s RGB LED a bez rámečku
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby těch lákadel nebylo málo, tak v Roccatu přistoupili i na další populární úpravu klávesnice. Je tím bezrámečkové provedení. Tělo klávesnice je jednodušší a vypadá netradičně, takže má potenciál přitáhnout pozornost kupujícího. To je všechno pěkné, ale jak si vede Suora v realitě proti jiným úspěšným mechanikám? Postačí vychytávky jako RGB podsvícení nebo bezrámečkové provedení k úspěchu?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama