Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura

Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura

Filip Eckstein

Filip Eckstein

16. 12. 2009 03:00 20

Seznam kapitol

1. Pár slov na úvod... 2. Balení a specifikace 3. Ergonomie, design a klávesy 4. Makra, LCD a podsvícení 5. Software 6. Hodnocení, zkušenosti a závěr

Dva rok vývoje se nesmazatelně podepsaly na nové profesionální herní klávesnici Valo. Splnila společnost Roccat všechna očekávání a vypustila na trh opravdu tak precizní kus hardware nebo pořídíme tak trochu předraženého zajíce v pytli? Vzhledem k pověsti výrobce bych se spíše přikláněl v možnosti první.

Reklama

Valo je vůbec první herní klávesnicí z dílen společnosti Roccat. I tak je ale tento luxusní kousek netrpělivě očekáván velice širokou herní komunitou a samozřejmě i naší redakcí. Její pověst je totiž předbíhána velice úspěšnou a konkurenceschopnou herní myší Roccat Kone, která v době svého vydání sbírala všemožná ocenění nejen od redakcí světoznámých počítačových periodik, ale také od profesionálních hráčů (více o Roccat Kone). Německá Roccat si zkrátka nasadila dost vysokou laťku, a tak by nebylo zrovna strategické po dvou letech vývoje hráčům představit podprůměrnou klávesnici, která ještě k tomu všemu nepředstavuje zrovna levnou záležitost.

Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura
i Zdroj: PCTuning.cz

Klavesnice, klávesnice, jakým směrem se ubíráš?

Pokud bych měl nějak komentovat směr, jimž se ubírají dnešní herní klávesnice, rozhodně by byl verdikt velice rozporuplný. Tendence sice směřují větším nárokům dnešních vášnivých hráčů, čemuž bezpochyby napovídá například narůstající počet makro kláves a možnost uložení doslova hromady herních profilů do enormně velkých interních pamětí. U takových herních skvostů dnes samozřejmě nechybí ani nějaký ten displej zobrazující co jen hrdlo ráčí. Někteří výrobci s takovou jdou i do extrémů a nechávají své modely přehrávat videa a prohlížet novinky na YouTube,... Abych ale neodpočoval od tématu, aktuální vývoj má i své stinné stránky. Mnoho výrobců sází právě na výše jmenované vymoženosti a raději dají přednost kvantitě před skutečnou kvalitou. Jednou z nejvíce zanedbávanou stránkou je kupříkladu ergonomie, která se stále více ubírá do ústraní. Snad se z této doufejme dočasné patálie nakonec samotní výrobci poučí stejně jako to bylo se středovými klávesami Delete, Inset, Home, End,... , které už se u herních klávesnic naštěstí opět vyskytují především v klasickém rozložení a ne v různě podivuhodných pseudoexperimentálních polohách, jako je tomu ještě stále u většiny kancelářsky orientovaných modelů.

Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura
i Zdroj: PCTuning.cz

A proč se vlastně výše zmíněný odstavec objevil právě teď a tady v dnešním článku? Ještě než započnu samotnou recenzi nové klaviatury, je potřeba, aby si čtenář uvědomil skutečné priority při koupi nové herní klávesnice. Výrobci nás totiž stále lákají na mnoho a ještě více všemožných serepetiček, na věci důležité pak zpravidla nezbude místo. Tímto textem samozřejmě nijak nenarážím na novou Roccat Valo, jí samotné se budu věnovat až od příští kapitolky. Dost už ale unavných proseb, raději se pojďme podívat na trhák letošních Vánoc!

Roccat Valo - dlouho očekávaná herní klaviatura
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama