Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů

Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů | Kapitola 3

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 12. 2015 22:00 21

Seznam kapitol

1. Ročník 2015 2. Nejlepší produkt roku 3. Nejhorší produkt roku 4. Inovace roku a nejzajímavější řešení roku 5. Nejlepší trend(y) roku 6. Nejhorší trend(y) roku
7. Zklamání roku 8. Překvapení roku 9. Škoditel roku 10. Pamětihodné marketingové přestřelky a perly 11. Článek, interview, web roku 12. Výhled, přání do roku 2016

S Novým rokem máme pro vás připravené shrnutí, které je výsledkem společného projektu několika českých redakcí a redaktorů píšících o hardwaru. Jaké produkty byly nejlepší, nejhorší, co se líbilo a nelíbilo a co bychom rádi do budoucna očima redaktorů DIIT, Extrahardware, PC Tuningu Světa Hardware a Cnews.

Reklama

Nejhorší produkt roku

Petr Diviš: Za nejhorší produkt musím označit GeForce GTX 970, také jako její bývalý a nemile překvapený majitel. Ano, jedná se o produkt z roku 2014, ale v té době měla specifikace: 64 ROP, 256 bit, 4GB paměti. Uživatelé si však začali všímat postupem času divného chování karty v na paměť náročných hrách jako Shadow of Mordor nebo Watch Dogs. Postupem času tlak uživatelů sílil a sílil, až nakonec došlo na jistý CUDA tester paměti, který jednoznačně odhalil, že karta nemá celé 4GB paměti na 256 bit sběrnici. Počátkem roku byla donucena samotná Nvidia reagovat, a tak od roku 2015 je GeForce GTX 970 jiný produkt s reálnými parametry: 56 ROP, 224 XOR 32 bit, 3,5 GB XOR 0,5 GB. To znamená, že karta své papírové 4GB a 256bit není nikdy schopna využít v jeden okamžik. Takže lže dodnes i poslední údaj, viditelný i v oficiálních specifikacích od Nvidie – propustnost paměti 224GB/s, teoretické maximum je 192GB/s. 

Pavel Boček: Úplně pominu generický odpad, protože tam je to docela zřejmé, navíc i jen „značek“ samotných v tomto segmentu jsou jen u nás odhadem dvě desítky a ani v tom nemám přehled. Z těch údajně lepších je to pro mě platforma FSP Aurum. Tahle věc měla dávno vymřít, místo doprodeje starých zásob ale výrobci po světě stále uvádí na trh nové řady na této platformě. Kdyby to stálo mainstreamovou cenu (čili něco jako Seasonic S12II/M12II), tak se to dá ještě zkousnout, ale oni tuhle zastaralou hrůzu stále prodávají za cenu high-endu, v roce 2015. Toto nepochopím. Hlavně se divím, jak to může někdo nakupovat. I mainstream od Channel Well už dnes je ve většině ohledů lepší, neřku-li Sirtec či spousta high-endových platforem různých čínských fabrik. Ještě, že FSP má konečně novou platformu…

David Ježek: Zcela jednoznačně a s obrovským „náskokem“ před ostatními u mě na pozici nejhoršího produktu roku sedí operační systém Windows 10 a s ním související barbarské chování Microsoftu vůči zákazníkům, stávajícím i potenciálním. Nemám vůbec chuť vyjmenovávat vše špatné, co Microsoft v souvislosti s Windows 10 udělal, pouze pro čtenáře, kteří mě neznají z DIIT či Abclinuxu pro jistotu doplním, že jsem linuxák. V závěsu za Windows 10 pak musím na dalšího průšviháře nominovat Intel s jeho lámajícími se procesory Skylake. To je opravdu blamáž, kterou někdo takový neměl připustit.

Jan Olšan: Ani nejhorší produkt mě nenapadl hned, ale nakonec titul bude určitě zasloužený. Totiž pro absurdní notebook Applu uvedený letos na jaře v řadě Macbook, do nějž nelze najednou připojit napájecí adaptér a... cokoliv jiného. Klíčenku, monitor, myš – nemluvě o různých iPtákovinách, které by majitel měl podle tohoto zpropadeného výrobce asi také vlastnit – to všechno sdílí jediný, navíc dnes ještě téměř nevyužívaný port USB typu C. Cílem je asi prodat spoustu nového příslušentsví a každému rozbočovač k tomu. Tento notebook má dle mého názoru elementárně nedostatečnou funkčnost, přesto se na něj ale jako obvykle pěly chvály o tom, jak Apple znovuvynalezl laptop, že budoucnost je bezdrátová, uživatelé porty nepotřebují a kdesi cosi. Nebýt těch pokusů nejen o obhajobu, ale o rovnou o převlečení této výrobní závady ve ctnost, možná bych tolik tvrdý nebyl, ale tenhle výrobek je odpad a marketing, který to natírá na růžovo, nás evidentně pokládá za voly.

Jan Olšan: „absurdní notebook Applu uvedený letos na jaře v řadě Macbook, do nějž nelze najednou připojit napájecí adaptér a... cokoliv jiného.“
i Zdroj: PCTuning.cz
Jan Olšan: „absurdní notebook Applu uvedený letos na jaře v řadě Macbook, do nějž nelze najednou připojit napájecí adaptér a... cokoliv jiného.“

Lukáš Václavík: Snapdragon 810. Mělo to být špičkové SoC pro nejlepší telefony a tablety. Jenže výkon zas tak úžasný nebyl a navíc čip hrozně topil. Proto musel často throttlovat, což přineslo další zpomalení. Osobně si navíc stále nemyslím, že architektura big.Little má budoucnost. Víc věřím čipům, které umí škálovat výkon i spotřebu bez přepínání mezi více procesorovými klastry. O to se více těším na Snapdragon 820, který alespoň na papíru vypadá víc než slibně.

Pavel Šantrůček: Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemám nic, co bych mohl zkritizovat tak, že by na tom nezůstala nit suchá. Dalo by se říci, že se mi líbilo vše, něco více a něco zas méně.

Mirek Jahoda: Hned mě napadl Radeon R7 370 se 4 GB videopaměti. Ani s těma 2 GB grafické paměti to není zrovna výhra a u obou verzí už od uvedení výrobci s AMD zkorigovali ceny, při uvedení se však jednalo o skutečné terno. Prodávat v podstatě podruhé přeznačený Radeon HD 7850 v roce 2015 pomalu za cenu GeForce GTX 960, to už chtělo asi kuráž.

Mirek Jahoda: Hned mě napadl Radeon R7 370 se 4 GB videopaměti... při uvedení se jednalo o skutečné terno. Prodávat v podstatě podruhé přeznačený Radeon HD 7850 v roce 2015 pomalu za cenu GeForce GTX 960, to už chtělo asi kuráž.
i Zdroj: PCTuning.cz
Mirek Jahoda: Hned mě napadl Radeon R7 370 se 4 GB videopaměti... při uvedení se jednalo o skutečné terno. Prodávat v podstatě podruhé přeznačený Radeon HD 7850 v roce 2015 pomalu za cenu GeForce GTX 960, to už chtělo asi kuráž.

Jirka Souček: Před mnoha a mnoha lety jsme v mívali v novoročním shrnutí téma „nejzbytečnější produkt roku“. Využiju proto možnosti si téma přiohnout a namísto nejhoršího se zaměřím na nejzbytečnější produkt roku. Nejzbytečnější produkt je z podstaty věci takový produkt, který nenašel uplatnění. A tím jsou beze sporu dva 64bit paměťové kanály GPU Tonga / Antigua, které jsou na všech prodaných kartách vypnuté. Ať už jde o Radeon R9 M295X v Apple iMac, nebo desktopové karty jako Radeon R9 285, Radeon R9 380 nebo Radeon R9 380X, všechny mají z 384bit sběrnice aktivní jen 256bit část. V každém prodaném GPU leží dva 64bit bloky paměťového rozhraní, které stály určitý křemík a které ani na jediné prodané grafické kartě nenašly využití. AMD zaplatila za jejich výrobu (odhaduju, že jde se vším všudy o ~30 mm² křemíku), ale nedokázala je prodat. Protože se objevily názory, že za přítomností 384bit sběrnice původně mohl stát požadavek Applu (pro nějž AMD vyrábí Radeon R9 M295X), dá se připustit možnost, že za podivnou konfigurací může být jen někdejší - nakonec nerealizovaný a tudíž nám neznámý - záměr zákazníka.

Adam Vágner: Tady zůstanu u grafik. Vybaví se mi dva produkty – 4GB R7 370, která měla při uvedení hodně děsivý poměr cena/výkon, a navíc s bonusem v podobě nejstaršího čipu, co už mezi ostatní třístovky nezapadá, protože mu spousta věcí chybí (asi nejviditelnější je absence podpory FreeSync ve hrách). A R9 Nano.

Proti samotné R9 Nano po technické stránce nic nemám, naopak – je to krásné techdemo, líbí se mi, že jde o novou kartu AMD, u které je vidět enormní zlepšení po stránce poměru výkon/watt. Problém je pozicování AMD, které se u karet s Fiji rozhodlo vytřískat z krátkého PCB vše, co se dá, i za cenu toho, že daný produkt nebude mít valné uplatnění. A tak vzniklo i R9 Nano – ITX karta, kterou musíte vysloveně osadit do miniaturní kostky, aby tohle řešení dávalo nějaký smysl, a ještě si za to pořádně připlatíte. A výsledkem použití této superkompaktní grafiky bude stejně docela neforemná kostka. Jako mnohem rozumnější formát malých počítačů se mi jeví slim skříně, u kterých je klidně i delší grafika osazená v riser kartě rovnoběžně se základní deskou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama