Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů

Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů | Kapitola 8

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 12. 2015 22:00 21

Seznam kapitol

1. Ročník 2015 2. Nejlepší produkt roku 3. Nejhorší produkt roku 4. Inovace roku a nejzajímavější řešení roku 5. Nejlepší trend(y) roku 6. Nejhorší trend(y) roku
7. Zklamání roku 8. Překvapení roku 9. Škoditel roku 10. Pamětihodné marketingové přestřelky a perly 11. Článek, interview, web roku 12. Výhled, přání do roku 2016

S Novým rokem máme pro vás připravené shrnutí, které je výsledkem společného projektu několika českých redakcí a redaktorů píšících o hardwaru. Jaké produkty byly nejlepší, nejhorší, co se líbilo a nelíbilo a co bychom rádi do budoucna očima redaktorů DIIT, Extrahardware, PC Tuningu Světa Hardware a Cnews.

Reklama

Překvapení roku

Petr Diviš: Nevzpomínám si na nic, co by mě nějak pozitivně překvapilo v roce 2015. V oblasti hardware byl rok 2015 opravdu nudný až na AMD Fury grafické karty. Ani Quantum Dots LCD monitory, slibované už v roce 2014, se na trh v roce 2015 nedostaly.

David Ježek: Co mě překvapilo nejvíce, je jednoznačně uvedení nového filmového materiálu Retropan 320 Soft českým výrobcem Foma. To jsem opravdu nečekal (a jediné co zamrzí, je absence svitkové verze :-).


Lukáš Fiala: „Pokud bude Microsoft někdy dělat aplikace pro Linux, znamená to, že jsem zvítězil,“ prohlásil kdysi Linus Torvalds. Letos v září se Microsoft pochlubil vlastní linuxovou distribucí (takovému označení se ale firma brání, neboť Azure Cloud Switch hodlá využívat pouze interně), v listopadu pak vypustil Visual Studio Code. To je program od Microsoftu, který běží na Windows, Linuxu i Mac OS X, je volně ke stažení a jeho zdrojový kód je zveřejněn na GitHubu. Co víc si Linus Torvalds může přát?

Jan Olšan: Příjemně mě překvapilo, že dle oficiálních patchů pro překladače má mít nové CPU jádro od AMD (Zen) čtyři ALU, což by mělo znamenat vysoké IPC, s trochou štěstí i někde v kategorii architektur Sandy Bridge či Haswell. Čtyři ALU jsou v podstatě tím, co jsme chtěli slyšet, ale neodvažovali se v to doufat. Tak to snad příští rok klapne a Zen nepodrazí nízké dosahované frekvence nebo jiný problém, jako v roce 2007 první 65nm K10 (pamatujete to čekání na „Barcelonu“?).

Lukáš Václavík: V Ostravě a vlastně celém Moravskoslezském kraji začal fungovat jednotný systém elektronických jízdenek. Karta Odiska je něco jako pražský Opencard, ale bez skandálů, tunelů nebo problémů s provozem. Odiska slouží jako peněženka i dlouhodobá jízdenka. Vedle ní fungují i klasické papírové lístky, ale jejich s kartou se dá ušetřit. A fakt to funguje snad ve všech autobusech, trolejbusech a tramvajích napříč celým milionovým krajem. Nahrát se na ni dá i karta Českých drah. Takhle nějak si představuji elektronizaci.

Pavel Šantrůček: Překvapením roku pro mě bylo vydání grafických karet společnosti AMD řady R300. V době, kdy Nvidia měla se svými výbornými Maxwelly prakticky jistý celý trh grafických karet a společnost AMD se se svými Radeony krčila někde hluboko ve spodních patrech výkonnostních grafů a zdála se být na ručník, přišla tato „nová“ řada Radeonů R300. Nepočítám-li novou Fury, pak tihle staří kozáci s novými frekvencemi byly najednou opět konkurenceschopní a AMD se dostalo zpět do hry. Toť se ví, nové Radeony se energetickou efektivitou Maxwellům rovnat stále nemohly, ale výkonnostně jako zázrakem ano. Tak to bylo pro mě asi tím největším překvapením tohoto roku.

Mirek Jahoda: Dvě hodně podivná uvedení očekávaných produktů. Kroutil jsem hlavou nad způsobem launche Skylaku (a takovým skoro přeskočením Broadwellu) a ještě divnější mi připadá uvedení finálních Windows 10. Nebo neuvedení? Nebo nefinálních? No to je asi jedno.

Jirka Souček: Cena a nakonec i výkon Radeonu Fury Nano. Obojí jsem očekával nižší, takže se menší překvapení konalo. Ostatní události proběhly v rámci očekávání.

Adam Vágner: Nepřekvapil mě Skylake, ale potěšil mě čipset Z170 u Intelu. Co se chystá, jsem předtím nesledoval, a tak jsem uvítal, že Intel konečně začal aspoň nějak reagovat na to, že se na desky dostává stále víc vysokorychlostních konektorů a rozhraní, které se přetahují o pár linek z čipsetu. Samozřejmě, že bych radši viděl, kdyby těch pár linek přibylo přímo v procesoru a obešlo se to bez rozbočovače a užšího hrdla po cestě, ale aspoň něco.

A překvapilo mě, že se AMD i přes použití starších čipů povedlo u Radeonů R9 390/390X zvednout výkon natolik, že se daly aspoň tím výkonem zase postavit proti GeForce GTX 970 a 980, které starší dvoustovky deklasovaly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama