Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů

Rok 2015 očima redaktorů českých HW magazínů | Kapitola 9

Redakce PCT

Redakce PCT

31. 12. 2015 22:00 21

Seznam kapitol

1. Ročník 2015 2. Nejlepší produkt roku 3. Nejhorší produkt roku 4. Inovace roku a nejzajímavější řešení roku 5. Nejlepší trend(y) roku 6. Nejhorší trend(y) roku
7. Zklamání roku 8. Překvapení roku 9. Škoditel roku 10. Pamětihodné marketingové přestřelky a perly 11. Článek, interview, web roku 12. Výhled, přání do roku 2016

S Novým rokem máme pro vás připravené shrnutí, které je výsledkem společného projektu několika českých redakcí a redaktorů píšících o hardwaru. Jaké produkty byly nejlepší, nejhorší, co se líbilo a nelíbilo a co bychom rádi do budoucna očima redaktorů DIIT, Extrahardware, PC Tuningu Světa Hardware a Cnews.

Reklama

Škoditel roku, aneb kdo by zasloužil vysadiť uprostred Sahary s dáždnikom

Pavel Boček: Corsair a EVGA - určitě z pohledu ostatních výrobců. Několika svými semi-pasivními modely s dlouhou zárukou udělali nemálo vrásek na čele konkurenci, a s modely nově příchozími na trh teď někdy od podzimu to bude příští rok ještě mnohem horší.

David Ježek: Facebook jako symbol zdánlivého samaritána, který navenek dělá dobro pro lidstvo, ale uvnitř je pro něj člověk jen prodejní položka v obrovském regálu. EU / EK jako symbol toho, že člověk je to nejmenší lejno u cesty a malé země (i kvůli vlastní blbosti) lze přehlasovat silou a ničit tak jejich státní suverenitu. Symbol stejný, jakým byla kdysi uskupení jako RVHP a SSSR.


Lukáš Fiala: Největšími škoditeli roku 2015 jsou pro mě evropští zákonodárci, kteří se podíleli na vzniku a schválení zákona (nařízení?), kvůli němuž musí každá webová stránka žádat uživatele o svolení k používání cookies. Zákon je sice už několik let stará záležitost, nicméně právě během letošního roku se pop-upy začaly objevovat ve velkém. Nejde přitom jen o obtěžování uživatelů internetu na celém kontinentu (jako by to snad nestačilo), ale také o náklady, které museli provozovatelé webů vynaložit, aby jejich stránky byly v souladu s nařízením. Souhrnné ekonomické škody jsou tedy bezpochyby masivní.

Čeští mobilní operátoři svými přemrštěnými cenami a přitom zastaralou infrastrukturou škodí dlouhodobě. Letos si ale zaslouží zvláštní „uznání“ za (díkybohu neúspěšnou) snahu prolobbovat zpoplatnění některých bezlicenčních frekvenčních pásem (hovořilo se konkrétně o pásmu 10 GHz využívaném pro páteřní mikrovlnné spoje), které by dopadlo především na malé poskytovatele internetového připojení přes Wi-Fi.

O ocenění v příštím ročníku se zatím zdatně uchází ministr financí Andrej Babiš za elektronickou evidenci tržeb. Informační technologie by měly sloužit k zefektivnění státní správy a redukci byrokracie, zde se jejich prostřednictvím dělá pravý opak.

Jan Olšan: Původně bych asi mohl za škůdce roku označit HEVC Advance. To je patentový holding či licenční správce, jehož prostřednictvím se několik firem snaží vytřískat z uživatelů tohoto video formátu mnohonásobně více peněz, než kolik dohromady dělají (velice rozumné) licenční poplatky zbývající většině tvůrců/držitelů patentů. Podmínky HEVC Advance byla tak špatné, že by pravděpodobně vedly k úplné eliminaci HEVC na trhu, což by sice potěšilo tzv. „freetardy“, ale objektivně by to bylo škoda, protože HEVC je lepší formát než konkurenční VP9. Ovšem teď v prosinci tento (bývalý?) patentový troll své podmínky zrevidoval a chce sice stále dost peněz, ovšem požadavky jsou to již realisticky únosné. Tím pádem tedy asi o ocenění přijde, i když během letoška způsobil na trhu chaos a nejistotu.

Lukáš Václavík: Neukážu na nikoho konkrétního, ale obecnou snahu chránit občany tím, že jim vezmou svobodu. Po masakrech ve Francii se zase začalo mluvit o zefektivnění boje s terorismem. Tyhle útoky se prý totiž plánují online, takže by se měla kontrolovat veškerá komunikace, aby se dalo podobným činům předejít v budoucnu. V Británii nebo Austrálii se mluví o tom, jak postavit šifrování mimo zákon. Ostatně i u nás chtěl Babišův úřad cenzurovat internet, ač kvůli boji s online hazardem. Nápad to byl stejně pitomý.

Pavel Šantrůček: Nevím o žádném úmyslném škoditeli roku 2015. Možná jsem naivní, ale věřím tomu, že každá firma se snaží na trh dodat to nejlepší, čeho je schopna. No a někdy se to holt nepovede. Samozřejmě mluvím zde opět jen o sféře IT, nikoliv o politice, kde je to vše jinak.

Mirek Jahoda: Nejvíc mě letos štval asi Google. Tak nějak rádoby nenápadně ale hodně jistě rostoucí náročností Androidu a rozežraností svých (klíčových) aplikací počínaje a definitivní vraždou kdysi tak sympatického Gtalku konče. Hodně silnou kávu předložilo také vedení Mozilly, které se rozhodlo zbavit pošťáka Thunderbird a především z Firefoxu definitivně udělat oproti Chrome outsidera.

Jirka Souček: V této kapitole si zaslouží alespoň zmínit Nvidia. Nikoli pro slabou podporu asynchronních shaderů na Maxwellu, to je důsledek strategického rozhodnutí - při návrhu každé architektury se zohledňují určité priority a toto se zkrátka mezi priority nedostalo, přednost měly jiné vlastnosti. Košer ale nebyla prezentace produktů na začátku roku 2015 - přešlapů nebylo právě málo: GeForce GTX 970 a nepravdivý počet ROP, s odstupem přiznaná i segmentace paměti a paměťové sběrnice. Ke kauze se nakonec vyjádřil CEO společnosti, ale hovořil v podstatě jen o sběrnici a kapacitě paměti - situaci vlastně jen komentoval v duchu vlastního rozčarování nad tím, že z takového řešení nejsou uživatelé nadšení. Nekonala se omluva, nepadlo slovo o uvádění 64 ROP namísto skutečných 56, nezmínil jediný důvod, proč byla nepravdivě uváděna kapacita L2 cache. Pokud by tato aféra přišla jen tak sama o sobě, asi bych jí ani nezmiňoval - předcházel jí ovšem podobný přešlap, kdy Nvidia jednu hodnotu TDP nastavovala kartám v BIOSu a druhou (nižší) uváděla v oficiálních specifikacích. Tomu pro změnu následovaly specifikace GeForce GTX 960 uvádějící paměťovou rychlost GDDR5 efektivně 9,3 Gb/s, která s realitou rovněž neměla nic společného. Takto rozsáhlé nepravdivé, nepřesné nebo zavádějící informování zákazníka o parametrech produktů je zkrátka za hranou a to bez ohledu na fakt, že se týká prodejně úspěšných prodkutů. Zda je to na „dáždnik“, nechť si posoudí každý podle vlastního svědomí.

Z jiného soudku a s daleko širším dopadem v našich končinách, je novela českého vysílacího zákona, která se podle původních plánů měla schválit v tichosti a co nejrychleji, do konce roku 2015. I když se mluvilo hlavně o kompletním zákazu sexuálních scén (bez ohledu na kontext, typ pořadu, dobu vysílání ap.), snažila se novela zavést vymáhání politické korektnosti. Její meze ovšem nebyly žádným způsobem definované a závisely by pouze na úsudku pracovníků Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jinými slovy: Novela v původním znění vytvářela nástroj použitelný pro aplikaci politické cenzury. Zda to byl záměr, nebo jeden z mnoha omylů (pracovníky rozhlasu pobavily regulace pro neslyšící), se už asi nedozvíme - autoři návrhu by Saharu ale zcela jistě zasloužili. Ovšem bez dáždniku.

Adam Vágner: Pro mě a z pohledu uživatele Microsoft se systémem nucených updatů pod Windows 10. Přetahovanou o to, jestli budou v systému staré ovladače grafiky, které Microsoft zná, nebo novější, které ale nezná, jsem po dvou hodinách pokusů o nějaký normální postup vzdal a s vidinou, že mě to s novou verzí majkrosoftem posvěcených ovladačů může potkat zas, jsem v systému radši úplně odstavil službu Windows Update. To ale ještě není nic oproti velkým updatům. K systému se nechovám zrovna ohleduplně, nenechávám jej na standardních nastaveních a nedržím se běžných postupů, a představa, že update systému znamená de facto čistou instalaci a přenesení dat (přičemž se nepřenese to, co se Microsoftu nelíbí), mě aspoň zatím děsí – tuhle operaci jsem zatím vždy řešil čistou instalací systému a několikadenním nastavováním a instalováním dalších věcí za pochodu, a vidina, že bych si to střihl co půl roku s každým větším buildem, který se mi bude nutit, ať to budu chtít, nebo ne, mě dost znepokojuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama