rozvinte-svuj-internet-aneb-male-domaci-wifi-2-2
Software Článek Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)

Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)

Kunčický Vít

Kunčický Vít

14. 9. 2007 01:00 54

Seznam kapitol

1. Fáze poslední - zbavujeme se drátů 2. Zabezpečení WiFi 3. Nastavení routeru 4. Nastavení klientů

Včerejší projekt domácího WiFi internetu jsme opustili v okamžiku, kdy jsme na úrovni klasické LAN sítě (tedy stále s "dráty") pomocí routeru nastavili sdílení internetu. Popravdě řečeno - tato fáze byla nejobtížnější. Rozprostřít tuto síť do bezdrátového WiFi prostoru je totiž poměrně snadná záležitost.

Reklama

I v dnešním pokračování včerejšího článku zvolím co nejjednodušší způsob výkladu... a odborníci mi jistě prominou nezbytná zjednodušení síťové problematiky.

WiFi or not WiFi?

Podívejte se na tento obrázek. Není to skvělé? Nastavíte sdílení internetu, zapnete bezdrátový přístupový bod (router nebo AP; Access Point) a k takto vytvořené WiFi sítí se připojujete kdekoliv v rámci vašeho bytu a nepochybně také i na zahradě před domem.

Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Na bezdrátovou síť rozprostřenou v rodinném domku se "pověsí" tatínek s notebookem, maminka s PDA, dětičky s HTPC a nakonec bude chráněn i byt jako takový (na vchodové dveře je přece namířená IP kamera). Je to jako v ráji? Ano, ale i nad tímto rájem krouží temný stín.

V dosahu nezabezpečené, nebo slabě zabezpečené bezdrátové sítě to vypadá, jako by všude v dosahu této sítě ležely natažené UTP kabely vaší LAN. K této síti se pak může připojit prakticky kdokoliv - například soused, a pozorovat váš byt vaší vlastní IP kamerou - a sami víme, jak takové aféry končí...

Nepřítel naslouchá...

Okřídlené přísloví říká: To, že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou. Nikdy nevíte, kdo v dosahu vaší sítě sedí u počítače nebo notebooku s bezdrátovým adaptérem a jaké má úmysly. Vždy vycházejte z té horší varianty - předpokládejte, že někoho bude skutečně zajímat obsah vašeho disku, nebo (a to je snad ještě horší), že někdo bude chtít stahovat z internetu nelegální porno na vaše konto i účet.

Ano, nechat WiFi síť nezabezpečenou je jako nechávat klíče od bytu vně vchodových dveří. Osobně nemám zájem nabourávat se do cizí sítě - někdy to však při přihlašování do své vlastní sítě vypadá takto:

Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Změna hesla - první krok

Ponechání sítě nezabezpečené s výchozím (defaultním) nastavením hesel a adres je dnes (bohužel) běžnou praktikou. Proto, dříve než spustíte WIFi, vejděte na stránky routeru (jméno: admin, heslo: admin) a změňte si přihlašovací údaje (alespoň heslo) na něco tajnějšího.

Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: pokud vstupní heslo routeru zapomenete a budete chtít jej nadále administrovat, budete muset zařízení resetovat miniaturním tlačítkem na zadním panelu (vrátí se mu "tovární" adresa 192.168.1.1 a heslo admin / admin) a celý jej nastavit znovu "od píky".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama