RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299 | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 3. 2021 03:00 16

Seznam kapitol

1. Resizable BAR pro všechny! 2. Co je Resizable BAR 3. Asus RTX 3060 TUF OC 4. Nastavení systému a podpora her
5. Testovací systémy a specifikace 6. Měření herního výkonu 7. Těžíme kryptoměny na RTX 3060! 8. Hodnocení a závěr

Když AMD uvedlo technologii Smart Access Memory exkluzivně pro svou platformu a grafiky, oznámil Intel a Nvidia, že na svých systémech umožní totéž. První grafika, která reBAR podporuje je RTX 3060. A my ji vyzkoušíme na starším Intelu X299. Funguje to!

Reklama

Hodnocení a závěr

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon reBAR

V závěru musím konstatovat, že funkce Resizable BAR bez problémů funguje i na oficiálně nepodporované platformě Intel X299, která má zatím v podporu jen v betaverzi BIOSu. Nárůst výkonu RTX 3060 v podporovaných hrách je v řádu jednotek procent, což ale dle mého nestojí vůbec za řeč. Jako demonstrace reBAR na Intelu jde ale o funkční řešení. Uvidíme zdali nebude nárůst výkonu vyšší na Comet Lake nebo Rocket Lake a Z590, ale spíše to neočekávám.

Ukázalo se také, že je nutná podpora v ovladačích grafiky, jinak není dopad na výkon žádný a nebo dokonce mírně záporný. Tím mne napadá myšlenka, že Nvidia nebude chtít investovat čas svých týmů do podpory stovky starých her a vsadím se, že seznam prvních osmi podporovaných her už dále moc neporoste. Snad se to ale stane pravidlem u nových her, které tuto podporu dostanou automaticky.

Bude rovněž zajímavé sledovat, zdali se vůbec tato funkce projeví nějak na highendových grafikách RTX 3080 a 3090, které mají rychlé paměti i širokou paměťovou sběrnici. Osobně si myslím, že celá tato záležitost jako rozšíření herního výkonu časem zapadne a stane se automatickou součástí všech grafik i platforem. To ale ukáže až čas.

Mining na RTX 3060

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz

Prokázalo se, že Nvidia skutečně omezila těžební výkon RTX 3060. V praxi se karta chová tak, že prvních pár sekund jede na plný hashrate, který po chvilce klesne na polovinu, přičemž si zachová spotřebu jako při vysokém výkonu. Nvidia tvrdí, že omezovač je na bázi křemíku, BIOSu a ovladačů. Nejde tedy snadno obejít softwarem nebo úpravou BIOSu. To ale ukáže až čas. Osobně si myslím, že k prolomení omezovače dojde.

Bohužel se Nvidia zaměřila jen na omezení ETH algoritmů a jeho deriváty. V mnoha dalších algoritmech ne tolik populárních Altcoinů se výkon nesnižuje. Je tedy jasné, že RTX 3060 budou i nadále kupovat profesionální těžaři, ovšem už ne tolik těch amatérských, kteří těží pouze ETH nebo provozují GPU pro Nicehash. I když i tam najdete algoritmy, kde výkon neklesá. Spočítal jsem, že na Nicehash vydělá RTX 3060 cca 2000 Kč měsíčně. Těžební výkon a spotřeba je hodně podobná RTX 2060 Super. Také měsíční výdělky jsou srovnatelné. Kšeftování na bazoši s touto kartou tedy dál pokvete. Navíc je tu šance, že se limiter prolomí a těžaři budou připraveni využít výkon RTX 3060 naplno.

RTX 3060: Mining Hashrate a Resizable BAR na Intel X299
i Zdroj: PCTuning.cz

Za výbavu k testům děkujeme Asus Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama