Samsung 960 EVO 500 GB: Král dostupných M.2 SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 960 EVO 500 GB: Král dostupných M.2 SSD

Samsung 960 EVO 500 GB: Král dostupných M.2 SSD | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 9. 2017 03:00 48

Seznam kapitol

1. Samsung 960 Evo NVMe 2. Představení disku 3. Software Magician a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Výkon versus teplota 10. Závěr

Nová SSD řady od Samsungu s čipem Polaris jsme už testovali v různých kapacitách v podobě OEM disků řady SM961 a také 960 Pro ve verzi retail. Na četné požadavky čtenářů dnes doplním test levnější řady 960 Evo určené rovněž pro koncové zákazníky, která má výkon podobný OEM SM961.

Reklama

Výkon versus teplota

Výkon disků Samsung je v celé ploše disku stejně vysoký, to u disků jiných výrobců nečekejte
i Zdroj: PCTuning.cz
Výkon disků Samsung je v celé ploše disku stejně vysoký, to u disků jiných výrobců nečekejte

Samsung reálnou teplotu maskuje, čidlo umístěné na disku (buď u paměťových čipů nebo uvnitř ARM CPU) totiž ukazuje nižší teplotu, než je ta reálná (měřená na povrchu ARM CPU). To se dá lehko otestovat i dotykem, zkrátka poznáte, že disk má extrémně vysokou teplotu a nikoliv kolem 30 °C, jak ukazuje čidlo. Umístil jsem tedy na disk externí teplotní čidlo, a ejhle – pravda se ukázala. Disk (respektive ARM jádro) se bez problémů při náročných úlohách zahřeje až na 60 °C. Paměťové čipy se po čase dostanou na podobné teploty. Teplota jádra a čipů je rozdílná, srovná se až po dlouhé intenzivní zátěži.

Samsung 960 EVO 500 GB: Král dostupných M.2 SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Hovořil jsem o tom několikrát, že starší disky Samsung se zvyšující se teplotou ztrácejí výkon. Toto chování jsem objevil u SM951 i 950 Pro. Samsung ochlazování disku (s čipy Polaris) nazývá Thermal Guard (Thermal Throttling). Bohužel u tohoto disku (stejně jako u 960 Pro) jsem tuto záležitost s poklesem výkonu neobjevil. Snažil jsem se disk zahřát nad 60 °C (viz výše), což se nepodařilo. Ani o jeden stupeň mne disk nepustil nad tuto hodnotu. Ochranná funkce byla chytřejší než mé pokusy, a teplota disku se udržela pod touto hranicí. Změřený výkon v aplikacích je tedy reálný výkon, žádné nižší hodnoty jsem ani na hraniční teplotě nezměřil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama