Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu

Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2020 03:00 17

Seznam kapitol

1. Samsung 980 Pro: Přináší mnoho novinek 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Samsung uvádí svůj první disk pro PCIe 4.0. Má nový řadič, 8nm paměťové čipy a velice solidní cenovku. Už nejde o disk s MLC, ale o TLC, což přináší některé kompromisy. Potěší ale nekompromisními přenosovými rychlostmi, v těch nemá na trhu konkurenci.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření disku jsem provedl desce na Asus Strix B550–E Gaming s procesorem Ryzen 9 3900X. Coby zdroj posloužil Antec HCP–1200W, dále byl v sestavě pevný disk Intel a paměti od Patriot Viper (DDR4–4400 MHz). Pro testy jsem použil grafické jádro GeForce GT 710. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy:

Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6821
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 6.0.1
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64–bit (včetně posledního velkého updatu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto je porovnání solid state disků s nainstalovaným OS více vypovídající. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung 980 Pro 1 TB — Král PCIe 4.0 SSD za skvělou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte velkou část nejvýkonnějších 1 TB SSD disků na českém trhu. Dá se říci, že všechny 1TB SSD pro PCIe 4.0 nejsou úplně levné, pod pět tisíc korun se nedostanete. Nejlevnější je Corsair MP600, který jsem testoval jako úplně první PCIe 4.0 disk před rokem. Většina disků v této kategorii je podobně drahá, mezi nejlevnějším a nejdražším je rozdíl 1000 Kč. Samsung 980 Pro je druhý nejdražší, ve srovnání se Samsung 970 Pro je ale o třetinu levnější. Cena 6000 Kč je na novinku hodně pěkná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama