Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop? | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

28. 2. 2013 03:00 25

Seznam kapitol

1. Nettop trochu jinak 2. První pohled 3. Konektory a hardware 4. Hardware pod drobnohledem
5. Výkonností testy 6. Provozní testy 7. Teploty a obsah balení 8. Resumé

Nettopy se staly poměrně oblíbenými pro svojí prostorovou nenáročnost. Hodí se tak nejenom pro uživatele, kteří potřebují přístup na internet, ale i do kanceláří jako jednoduchá pracovní stanice. Sapphire se však s nízkým výkonem nespokojil a do nenápadného těla zkusil vměstnat výkonnější hardware od AMD.

Reklama

Neméně zajímavé proti výkonnostním testům, by měly z pohledu uživatele být i provozní testy. U nich bych se rád zaměřil na spotřebu energie, efektivnost chlazení a s tím související hlučnost.

Spotřeba

V první řadě to bude spotřeba elektrické energie. Jelikož se jedná o nettop, který pro napájení využívá běžný adaptér, který známe z notebooků, očekávám odpovídající spotřebu v této kategorii. Nettopy samy o sobě se však vyznačují poměrně nízkou spotřebou, na kterou je i jejich hardware zaměřován. V tomto případě mám však trochu obavu, že toto platit nebude. Jde totiž o výkonově trochu nadstandardní stroj.

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřeba byla měřena digitálním měřicím přístrojem připojeným do zásuvky. V klidovém stavu, tedy po zapnutí počítače, ale v nečinnosti jsem se dostal na hodnotu těsně nad 13 W, přesněji ukazatel skákal mezi 13,1 a 13,3 W. To je hodnota, kterou považuji za slušnou s ohledem na použitý hardware.

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz

V okamžiku zatížení je třeba zohledňovat aktivitu jednoho, či dvou procesorových jader. Při spuštěném programu Prime95, kde došlo k zátěži pouze jednoho jádra, dostala se spotřeba na hodnotu 27,6 W (opět s odchylkou cca. 0,2 W). Pokud však sepnulo i grafické jádro a hardware tak běžel opravdu naplno (například při grafických testech), vzrostla spotřeba ještě o cca. 1,5 W. V maximu jsem se dostal na hodnotu 29,4 W, což považuji stále za velmi slušný výsledek.

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve vypnutém stavu však počítač stále má alespoň minimální odběr, konkrétně jsem naměřil hodnoty do 1 W (reálně kolem 0,8 – 0,9 W). Při naprosto běžných činnostech, jako je surfování po internetu či sledování videa se spotřeba pohybovala v rozmezí 18 až 20 W, což považuji opět za naprostý standard.

Hlučnost

Druhým provozním testem, je test hlučnosti. Zde samozřejmě opět záleží na zatížení hardware. Jak jsme si již řekli, je počítač vybaven aktivním ventilátorem, který je navíc radiální konstrukce, kterou známe z notebooků. Jeho hlučnost je však na slušné úrovni, nicméně všeho do času. Samozřejmě po znečištění ventilátoru prachem bude postupně hlučnost stoupat. V tuto chvíli nelze mluvit o naprostém tichu, ale při běžné hlučnosti okolí je ventilátor takřka neslyšitelný.

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož ale ani při neaktivitě nevypíná, budete něco málo od Edge VS8 slyšet stále. Po zatížení se otáčky ventilátoru zvýší, což se projeví i na hlučnosti, nicméně opět nikoliv extra výrazně. V klidovém stavu se tak hlučnost pohybovala kolem 36 dB a v zátěži se šplhala až k hranici 46 – 49 dB. Měření probíhalo digitálním hlukoměrem na vzdálenost 30 cm od počítače, takže tyto hodnoty berte prosím spíše jako informativní. Hlučnost je vždy individuální záležitostí. 

Sapphire EDGE VS8 – nadupaný herní nettop?
i Zdroj: PCTuning.cz

Já osobně kladně hodnotím možnost regulace otáček ventilátoru v BIOSu, díky čemuž lze hlučnost trochu ovlivnit. Rozhodně by ale systému prospělo vypínání ventilátoru při neaktivitě či v nízké zátěži. Velmi ale záleží na samotném umístění počítače. Pokud jej totiž namontujete dozadu na monitor přes VESA držák, máte takřka jistotu, že o něm ani nebudete vědět.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama