Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání

Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

19. 7. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. SNES Classic Mini (Evropská verze) 3. SNES a herní výbava 4. Sega Mega Drive Classic
5. Mega hry 6. Obtížnost? OBTÍŽNOST! 7. Nostalgický závěr

Známé konzole ze zlaté éry útočí vahou Měsíce na naše nostalgické obvody. A jde jim to, proto v článku najdete spoustu vzpomínek a patetického blábolení o těch časech minulých. Přitom se ale dovíte, co znovuoživení těchto konzolí přineslo, v čem se liší a hlavně, jestli je pořád zábava pařit staré, ale osvědčené hity.

Reklama

Mega hry

Po spuštění konzole vás do očí udeří rozmazaná patlanina, jako by ožralý Picasso maloval pádlem na míchačku betonu. Trochu přeháním, ale jestli to má simulovat staré CRT bedny jako u SNESu, pak to hoši z AtGames trochu přehnali. A naneštěstí se to nedá nikde vypnout nebo změnit. Zda je to způsobeno analogovým signálem nemohu posoudit, ale na youtube jsem viděl to samé. No co se dá dělat, leda snad poposednout co nejdál od telky. MD je v základu vybaven 81 hrami a z toho už se dá vybírat. Jako u Nintenda vypíchnu pár svých vzpomínkových mohykánů a nad těmi se budu rozplývat.

Mortal Kombat 1–3

Excelentní bojovka a krvavá řezničina. První díl byl ještě takové neškodné šudlání, ale druhý díl se pořádně pochlapil. Trhání rukou, drcení lebek, plavání v kyselině a mnoho dalších způsobů, jak z protivníka udělat tatarský biftek. A třetí díl to všechno ještě vylepšil. Ovšem nejde jen o to, jak míchat krvavou polévku stehenní kostí, jde v zásadě o dobrou hru. Různorodost postav, jejich speciální pohyby, propracovaný mystický svět a jeho pozadí, skvělá grafika, to vše učinilo Mortal Kombat legendární.

Pozadu nezůstali ani šamani z Hollywoodu, aby vytřískali ze značky nějaký bakšiš. Jednou za čas se koná multidimenzionální turnaj, kde si všemožné osobnosti dávají do tlamy. Posledních pár století tomu šéfuje čaroděj Shang Tsung a jeho nadřízený Shao Kahn. A jako obvykle, když nic neuděláme, spadne díky turnaji i naše Země do spárů těchto příšerných manažerů a to by bylo horší, než nesluníčkářský režim pana Stalina. Takže vyberem jednoho tvrďáka a hurá do turnaje sekat hlavy a produpávat čéšky.

Porovnání Mortal Kombat 2 na Mega Drive a SNESu. Už na první aréně s řetězy a kyselinou je vidět, že verze pro SNES vypadá lépe. Díky pozdějšímu vydání a technologickému pokroku má SNES navrch ve většině her.

Sonic the Hedgehog

Máme tu celkem tři díly. Sonic the Hedgehog 1 a 2 a potom Sonic & Knuckles. Osobně mi byl ježek Sonic vždy sympatičtější (my ježci tak nějak držíme basu) než tlusťoch Mario. I po herní stránce bych řekl, že Sonic nabízí větší povyražení, větší dynamiku, akci i lepší provedení. A poměrně unikátní je i rozsah úrovní, protože jsou často stejně dlouhé jako široké. Abych to upřesnil – v obyčejné hopsačce prostě jdete doprava a občas se vyšplháte třeba o obrazovku výš. Ale v Sonicovi, tam klidně padáte nebo létáte horem dolem jak hadr na holi o několik obrazovek. Výsledný dojem je obrovská úroveň se spoustou možností, kudy se vydat. Můžete se zanorovat až pod hladinu moře, nebo naopak skotačit vzduchem o pět obrazovek výš. Nebo jít středem, kde se s tím nejvíc počítá. Na obyčejnou hopsačku má Sonic velkou svobodu pohybu. Navíc od druhého dílu je možná pařba i ve dvou, jelikož Sonicovi dělá pučmidráta lišák Tails.

V díle Sonic & Knuckles zase můžeme ovládat Knucklese, což není typově přímo ježek, ale ježura (viz wiki). Příběhově jde zcela očekávaně o něco, co nedává smysl a nemá cenu se tím zaobírat. Je tu šest drahokamů Chaosu, cílevědomý ničema Dr. Robotnik a statečný Sonic. Pak se k němu přidá Tails, Knuckles a všichni se snaží ambiciózního padoucha zničit.

Golden Axe 1-3

Opět se mi chce napsat – má cenu tohle vůbec představovat? Legendární chodička-mlátička ve fantasy světě podobném tomu v Barbaru Conanovi. Zloduch Death Adder šlohnul nejen krále, jeho dceru, ale i mocný artefakt Golden Axe a chce světu Yuria vládnout. Slušný lid to ale tak nenechal a vybral tři bojovníky (barbar, amazonka a trpaslík), aby ničemnému kruťákovi vzali míry na rakev. Nejlepší na hře je samozřejmě to, že se dá pařit ve dvou. A když se dva našli, hra obvykle začala hádkou o to, kdo si bude moci vybrat trpaslíka. Ten se profiloval mohutnou dvoubřitou sekerou a houževnatostí, kdežto barbar měl nějaké chabé párátko a s amazonkou nikdo hrát nechtěl, protože je to přece baba. A pak začala mela. Jde se stále doprava, vraždí se hromady poskoků a občas se osedlá nějaký domestikovaný dinosaur, či co to je. A hlavně je to výborná zábava.

Představení všech her a jejich seznam. Mega Drive ve videu se kapánek liší v instalovaných hrách, existuje několik variant. V mé například není vynikající série Streets Of Rage.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama