Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání

Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání | Kapitola 7

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

19. 7. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. SNES Classic Mini (Evropská verze) 3. SNES a herní výbava 4. Sega Mega Drive Classic
5. Mega hry 6. Obtížnost? OBTÍŽNOST! 7. Nostalgický závěr

Známé konzole ze zlaté éry útočí vahou Měsíce na naše nostalgické obvody. A jde jim to, proto v článku najdete spoustu vzpomínek a patetického blábolení o těch časech minulých. Přitom se ale dovíte, co znovuoživení těchto konzolí přineslo, v čem se liší a hlavně, jestli je pořád zábava pařit staré, ale osvědčené hity.

Reklama

Nostalgický závěr

Často slýcháváme věty jako „jó, za komunistů bylo nejlíp“ nebo „tenkrát se dělaly pořádný rohlíky, neska ty gumáky stojej za houno“. V devadesátkách se legendární redaktoři legendárního Score pak rozčilovali, že hry jsou zoufale neoriginální a tenkrát v osmdesátkách to naopak byly perly. Tohle nejspíš provází každou dobu a každou činnost, zkrátka dnešek stoji za třikrát oloupanou bramboru, zato před pár lety byla brambora zlatá a velká jako meloun. Ale dá se to použít i na hry? V každém roce vznikne nějaká pecka, která nás utvrdí, že je to zase o kus lepší než dřív. Dá se srovnávat GTA V s prvním dílem? Podle mě ne, ty hry mají společný jen název a trochu náplň. Ale jde o to, že hry sice mohou tratit na prezentaci, ale na zábavnosti jim věk tolik neubírá. Pokud byl titul dobře hratelný a zábavný před dvaceti lety a nevypadal jako velbloudí chrchel, je vysoká pravděpodobnost, že nás bude bavit i dnes.

Obě herní mašiny jsou velice skladné, skoro kapesní vydání.
i Zdroj: PCTuning.cz
Obě herní mašiny jsou velice skladné, skoro kapesní vydání.

Možná proto obě konzole provázela jedna společná vlastnost, a to radost z hraní. Těžko říct, jak se na to bude dívat dnešní patnáctiletý puberťák a ne nostalgií stižený pamětník, ale synovec (shodou okolností patnáctiletý) nejevil žádné známky odporu, když jsem mu vyprášil kanduš v Mortal Kombat, naopak. I hraní Donkey Kong Country ve dvou bylo zábavnější. Z toho usuzuji, že koupě jedné, nebo klidně obou konzolí, je lehce ospravedlnitelná a vy třeba jako starý fotr můžete synka nebo dcerku proklepnout ve hrách, které formovaly naše pařanské mládí. Levnější varianta je postahovat emulátory a libovolné množství her, ale to prostě nemá to pravé kouzlo. Mohlo by se i zdát, že konzole úplně na PCTuning nepatří, ale mezi tím testováním desek, grafik a modováním her (a nekonečným updatováním Windows) by člověk mohl občas jen sednout a místo studování grafů se bavit. Třeba zrovna tím, že zapne SNES a zahraje si Maria. A já to beru.

Za půjčení konzolí děkujeme společnosi Alza a.s.

Sega Mega Drive a Nintendo SNES v novém vydání
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama