Shattered Horizon — náročná vesmírná fps
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Shattered Horizon — náročná vesmírná fps

Shattered Horizon — náročná vesmírná fps

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 11. 2009 03:00 21

Seznam kapitol

1. 3DMark Vantage engine v praxi 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky grafických karet bez AA/AF 4. Výsledky grafických karet včetně AA/AF
5. Vliv procesoru na hru, 3D Vision 6. Vliv nastavení na hru I 7. Závěr

Už jste slyšeli o vesmírné multiplayerové střílečce Shattered Horzion? Pokud ne, o benchmarcích 3DMark od Futuremark jste slyšeli určitě. A právě Futuremark před časem oznámil, že se nadále nebude věnovat pouze vývoji benchmarků, ale zkusí na svých enginech založit hru, která před pár dny konečně vyšla.

Reklama
Shattered Horizon — náročná vesmírná fps
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv se vám to možná bude zdát nepravděpodobné, je tomu tak. První pravá počítačová hra od herní divize společnosti Futuremark používá engine z benchmarku 3DMark Vantage. Pokud vám proto hra více než připomíná druhý grafický test z tohoto benchmarku, nejde o podobnost čistě náhodnou. Ze shodných enginů však vyplývá ještě jedna věc: engine plně využívá možností DirectX 10 a pod verzí 9.0c jej vůbec není možné rozběhat. Z toho vyplývá, že hru si zahrají pouze majitelé nejméně DirectX 10(.0) karet a zároveň Windows Vista či Windows 7.

Shattered Horizon — náročná vesmírná fps
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní engine Vantage musel být samozřejmě značně upraven a Futuremark do enginu musel implementovat i ty nejzákladnější věci jako je podpora zvuku či kompletně sepsat síťový kód. Ze samotného enginu tvůrci hry v rozhovoru pro PCGH vyzdvihují hlavně hru světla a stínu. Shattered Horizon používá například metody kaskádovitých stínů (cascade shadow mapping), spherical harmonic lightmaps či velice oblíbené Ambient Occlusion. Stejně tak výrobci hry nezapomněli ani na Tone Mapping, který je dle slov jednoho z nich velice důležitý, protože ve vesmíru existují pouze ostré přechody mezi temným stínem a ostrým slunečním světlem.

Shattered Horizon — náročná vesmírná fps
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě vlastního enginu využívá Shattered Horizon ještě bezpočet dílčích enginů pro řešení konkrétních problémů. Typickým příkladem je fyzika, u které sáhli lidé z Futuremarku po NVIDIA PhysX. Ze začátku prý experimentovali s GPU verzí enginu a do hry také velké množství GPU akcelerovaných efektů přidali, v prodejní verzi hry je však nakonec pouze méně náročný CPU PhysX. Stojí zatím zřejmě obavy z prodejů hry u majitelů karet ATI Radeon. PhysX však není jediným takovým enginem, který Shattered Horizon používá. Dalšími jsou třeba Natural Motions Morpheme na animace, Umbra Occlusion Booster k vytváření prostředí či Firelight Technologies FMOD k práci se zvukem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama