Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope!
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope!

Síla organizovaného davu: Vzhůru, jen vzhůru, GameStope!

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 2. 2021 03:00 48

Seznam kapitol

1. Velká věc s velkými dopady 2. Vydělat na ztrátách druhých 3. Mravenci proti velkým broukům 4. Novodobí nájezdníci 5. Regulovat?

Už v minulosti internet projevil svou moc a sílu. V případě neuvěřitelného koordinovaného nájezdu proti hedgeovým fondům, které se snažily shortovat GameStop, demonstroval opravdovou sílu koordinované akce. Mnohem drsněji, než kdy předvedla jakákoliv skupina aktivistů!

Reklama

Přiznám se, že tahle událost mě opravdu překvapila, částečně proto, že ji mainstream ignoroval do okamžiku, než titáni Wall Streetu začali protestovat a moderní služby jako RobinHood začaly podléhat jejich nátlaku.

Že jste o tom ještě neslyšeli? Koordinovaný nájezd dvou a půl milionu malých investorů, který se postavil do cesty hedgeovým fondům, je u nás totiž zjevně menší téma než to, že se naše vláda rozhodla s vynaložením půl milionu korun dobýt TikTok.

Ale ona to je velká věc a bude mít velké dopady, protože si nyní obchodníci na burzách budou muset vybrat mezi svým tradičním přístupem „jen ne žádné regulace“ a novým „zachraňte nás před šílenci z Redditu“. Celá ta akce je stále v průběhu, a i když hlavní fondy uzavřely svoje pozice a značně pochroumány se odplazily z bojiště, není to rozhodně konec. Za jediný týden počet lidí, kteří sledují r/WallStreetBets vylezl ze 2,5 milionu na 7 milionů – a v hledáčku mají další cíle. A nejenom to, celou akci podpořil i Elon Musk svým tweetem a ze své nory se po čase vynořil i Jordan Belfort, aka Wolf of the Wall Street.

O co vlastně jde? Na burzách se obchoduje se vším možným, mezi jiným i s deriváty, což jsou finanční nástroje, které vám dovolují provádět poměrně netradiční sázky na pohyb ceny akcií. S akciemi je to poměrně jednoduché, akcie se kupují a prodávají - a podle toho, kolik jich máte, dostanete podíl z dividend. Tohle odpovídá klasickým představám o fundamentálním investování, které dělá například Warren Buffett: Investujete do řetězce prodávajícího potraviny, pak do pekáren, do logistiky, do farem – do logicky souvisejících podniků, vybíráte si ty důležité, ty, které mají trvalou hodnotu, protože lidi nepřestanou jíst.

Deriváty jsou jiné, je to v podstatě obchodování se smlouvami. Relativně nejjednodušší jsou opce, což je forma pojištění, kdy si platíte za právo v určitém čase něco prodat anebo koupit za určitou cenu. Jde například o kontrakt, který si kupuje farmář s tím, že po sklizni prodá svoje obilí za určitou minimální cenu – a ta mu je garantována. Pokud cena obilí vyroste nad tuto cenu plus cenu opce, pak farmář opci nevyužije – čímž přišel o cenu opce, ale to je tak vše. Pokud je cena obilí nižší, jeho partner zaplatí rozdíl mezi smluvní cenou a aktuální nákupní cenou, což je podobné tomu, jako by se farmář na onu nákupní cenu pojistil. Opce dává farmáři právo realizovat anebo nerealizovat obchod za daných podmínek – a za to právo platí.

Když se nad deriváty zamyslíte, je to pokaždé forma sázky. Ten, kdo opce nabízí, kalkuluje jejich cenu tak, aby se mu to vyplatilo. Vtip je ale v tom, že na rozdíl od pojištění si může opce a další deriváty koupit vlastně každý. Na cenu obilí na konci roku si tak může vsadit mnoho lidí, aniž by nějaké obilí měli – a v případě krize pak mohou prodávat svoje opce zoufalým farmářům za mnohem vyšší ceny, než byla ta původní. To je princip derivátového trhu.

Na neregulovaném trhu dokonce mohou vznikat i produkty jako syntetické CDO (Collateral Debt Obligation), což je v podstatě sázka na výsledek jiné sázky. A tak mohou vznikat zvláštní a dost nebezpečné situace, protože když se sejde „kombinace nepravděpodobných událostí“, může být výsledek dost děsivý, jak nám ve filmu The Big Short (2015) vysvětluje doktor Richard Thaler, expert v oblasti behaviorální ekonomie – a také Selena Gomez.

Některé nástroje totiž mají potenciál k multiplikovaným ztrátám – například pákové obchody (obchody na půjčku), některé deriváty anebo short selling. Short selling je typ obchodu, kde sázíte na pokles hodnoty akcií anebo jiných cenných papírů – a je docela riskantní, protože má omezený výnos, ale potenciálně neomezené ztráty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama