Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

4. 11. 2015 03:00 37

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Silverstone Strider Essential Gold je na oko jen bronzová řada Essential s vyšší účinností, ale kromě ní je zde rozdílů více. Zatímco model Strider Essential Series 600 W (SST-ST60F-ESB) od High Power neprošel ani parametry normy ATX, tento -ESG dělá FSP Group. Pomůže 800 korun navíc tomu, aby se prosadil v high-endu?

Reklama

Sekundární strana

Hlavní transformátor je poměrně masivní, nese totiž vinutí pro všechny hlavní větve; používá 36mm jádro. Pro usměrnění větve +12 V jsou použity dva tranzistory International Rectifier IRFB3306PbF (160/620 A při 25 °C a 60 V, RDS(On) 4,2 mΩ při 75 A) v pouzdře TO-220. Jako obvykle, vždy dva tranzistory Infineon ID040N03L G (90/400 A při 30 V a 25 °C, RDS(On) 5,9 mΩ při 30 A) jsou použity pro větve +3,3 a +5 V (v pouzdře TO-252-3-11). Řízení obstarává zakázkový kontrolér s označením 6601, logicky opět bez veřejně přístupné dokumentace.

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz

K filtraci jsou osazeny tři Chemi-Cony KZE 2200/16 pro větev +12 V, dva 3300/10 pro +3,3 V a jeden společně s Rubyconem ZLH 1500/10 (D8×20 mm) pro +5 V. Větev −12 V má pouze jeden Chemi-Con KY 1000/16. Jako sekundární monitor je použit Weltrend WT7579, ten má i přímo u sebe na desce jeden malý filtrační Chemi-Con KMA. Je to další zakázkový IO, jelikož je zapouzdřen ve 20pinovém balení, pravděpodobně i reguluje ventilátor. Většina těchto monitorů sledujících UVP, OVP, OCP a OPP mívá 18 pinů. Nenašel jsem žádný termistor ani jinou součástku odečítající teplotu, nemám tedy ponětí, jak regulace vůbec probíhá. Buď je tam nějaká drobná součástka ukrytá, nebo monitor (hrubě) reguluje ventilátor dle výstupního výkonu. Zdroj tedy nemá ani ochranu proti přehřátí, ale jak jsem už zmiňoval, ani to nespecifikuje, tudíž alespoň nejsou uvedeny nepravdivé údaje.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Jelikož toto je levnější platforma (oproti Aurumu 92+), v FSP rovněž přešli na jednostrannou desku - v podstatě je toto původní Raider, ale opět se zvýšenou účinností, nikoli původní Aurum. Vedle tlumivek ve vstupní filtraci, usměrňovače a cívky PFC nemá nic ve zdroji dodatečnou izolaci, mezi součástkami je však dostatek místa, zde tedy problém nevidím. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, pod hlavním transformátorem a optočleny je nějaké vrtání navíc. Většina elektrod je zakrácená dobře, případne alespoň zahnutá. Jelikož je to tedy jednostranná deska, je použito více drátových spojek. Silikonu zde (kupodivu s ohledem na FSP) není přeplácáno.

Silverstone Strider Essential Gold 600 W: vylepšený základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Na desce je patrné vícečetné manuální pájení, většina přepájených spojů není pořádně očištěna, zejména u vstupních kabelů. To není zrovna nejlepší, nečistoty se mohou stát vodivými, zejména na síťovém napětí. I tak jsem ve zdroji nalezl asi pětici horších spojů. Cesty nějak moc extrémně vodivě zesílené nejsou, asi i proto ve zdrojii nebylo příliš mnoho kuliček pájky, napočítal jsem další asi pětici. Ovšem s ohledem na celkovou kvalitu pájení a ručních oprav, na high-end docela podprůměr, odeberu celkem 15 bodů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama