skyfunk-mrc-audio-a-video-bez-dratu
Zábava Článek SkyFunk MRC: Audio a Video bez drátů

SkyFunk MRC: Audio a Video bez drátů

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

10. 10. 2006 01:00 22

Seznam kapitol

1. TechniSat SkyFunk 2. Obsah balení, testy a závěr

"Zkuste to bez drátů, milý Marconi"... Vypadá to, že radou slavného českého vynálezce a génia Járy da Cimrmana se dnes rozhodli řídit někteří výrobci elektroniky. Jak jinak si vysvětlit zařízení, jehož účelem není nic jiného, než pouze... nahrazení drátů a kabelů. SkyFunk MRC je totiž souprava umožňující přenos A/V signálu "vzduchem" až na vzdálenost 100m.

Reklama

Počítače jsou mým pracovním nástrojem i zálibou - před monitorem tedy trávím denně poměrně dlouhou dobu. I když znám kamarády, kteří na obrazovce počítače sledují navíc ještě filmy a video, já takovému počítačovému hard-core už dnes neholduji. Pro sledování filmů se obvykle přesouvám do obýváku, kde si s přítelkyni můžeme vytvořit odpovídající komfort a pohodu. Do nedávná jsem to ale neměl úplně "vychytané" - zahájení projekce často pokazila málo romantická technická pauza, kdy jsem musel z pracovny natáhnout kabely, kterými z počítače "tekla" video zábava, do naší TV bedny. Nic estetického, navíc ty kabely jsem často nechal ležet do dalšího dne a ony pak vadily v zavíraní dveří. Vím, mohl jsem provrtat zdi a kabely natáhnout pod podlahou - ale na to jsem docela líný, navíc si stále říkám, že v budoucnu pořídím PC i do obýváku (to je ale v nedohlednu).

A tak jsem donedávna 1 až 2x týdně tahal kabely. Tedy do okamžiku, kdy jsem narazil na sadu bezdrátového přenosu A/V signálu (přenos obrazu a stereofonního zvuku), která pracuje v pásmu 2.4GHz a která mi vytáhla pověstný "trn z paty".

Poznámka: i když zde budeme popisovat sadu přijímače a vysílače SkyFunk MRC od firmy TechniSat, na trhu je několik dalších výrobků nabízejících prakticky totéž, jen od jiných firem...

O co vlastně jde?

TechniSat SkyFunk MRC je AV vysílací a přijímací systém pro bezdrátový přenos obrazu a stereofonního zvuku a signálů dálkového ovládání.

SkyFunk MRC: Audio a Video bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz


Nenechte se mást černými okénky na vysílači a přijímači (okénka slouží pro přenos IR signálů
dálkového ovládání), přímá viditelnost není pro přenos AV signálu nutná...

Ve své základní konfiguraci (1 vysílač + 1 přijímač) nedělá SkyFunk nic jiného, než... nahrazuje přenos audio-video signálu třemi stíněnými kabely (1x video a 1+1 stereo). Pokud zakoupíte dvě (a nebo více) sad SkyFunk, můžete si v domácnosti sestavit malý bezdrátový rozvod AV signálu.

Samozřejmě použití sady se neomezuje jen na propojení počítače s televizí - je možné využít libovolného zdroje analogového AV signálu.

Poznámka: uznávám, že hudbou budoucnosti jsou datové sítě - uběhne ale dost vody, kdy se na ně připojí TV přijímače. Pro tento okamžik mi SkyFunk vyhovuje....

Jak to funguje

K vysílači (Sender) můžete, pomocí stíněných kabelů AV (žlutý, červený, bílý) nebo dodaného kabelu SCART Out, připojit nejen PC ale i satelitní přijímač, videorekordér, videokameru, DVD přehrávač nebo HDD rekordér. Analogový signál se přenáší podobně jako TV signál, jen frekvence je pro přenos obrazu netypická: 2.4GHz. Stejné "volné" pásmo se běžné používá pro přenos WiFi (802.11) - SkyFunk však využívá FM systém kódování.

SkyFunk MRC: Audio a Video bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Přijímač (Empfänger) AV signál vysílaný v pásmu 2.4GHz nejenom přijímá a dekóduje, ale zároveň opačným směrem přenáší signály dálkového ovládání. Pokud je k vysílači například připojený videorekordér, bude jej možné ovládat z místnosti, kde je umístěný přijímač (a televize).

Technická data

charakteristika
počet kanálů4 kanály (lze zvolit 1 - 4)
přenos signálů2x audio + video (Composite), IR signály z DO
dosah (m)30 v zástavbě, 100 ve volném prostoru
vysílač
výstupní úroveň10 dBm
vysílací frekvence2,4 - 2,4835 GHz
modulaceFM (video a audio)
úroveň Video vstup1Vss
úroveň Audio vstup1Vss
impedance Video vstup75 Ohm
impedance Audio vstup600 Ohm
napájecí napětí9 V DC, 90 mA
rozměry102x41x115 mm
hmotnost130g
přijímač
úroveň Video výstup1Vss
úroveň Audio výstup1Vss
citlivost-85dBm
vysílací frekvence pro signály DO434MHz
napájecí napětí9 V DC, 90 mA
rozměry102x41x115 mm
hmotnost130g
obsah balení
vysílač SkyFunk MRC 
přijímač SkyFunk MRC 
kabel Scart + IR doplněk (vysílač) 
kabel Scart (přijímač) 
2 ks napájecí zdroj 
návod k obsluze 
SkyFunk MRC: Audio a Video bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz


Srovnání velikosti - SkyFunk s běžnou kalkulačkou...

Pojďme se nyní podívat na obsah balení a testy...

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama