SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení

SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 5. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. SLI nebo CrossFire? Nic nenormálního 2. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 3. 3DMark Vantage/11 4. Battlefield: Bad Company 2 5. Crysis 6. F1 2010 7. Far Cry 2 8. Just Cause 2
9. Mafia 2 10. Metro 2033 11. Splinter Cell: Conviction 12. World in Conflict 13. Hlučnost, teploty, spotřeba 14. Celkový výkon 15. Poměr cena / výkon 16. Závěr

AMD Radeon HD 6870 i nVidia GeForce GTX 560 jsou vcelku výhodné karty v ceně okolo čtyř tisíc s daní. Shodou okolností se nám v redakci sešly dva kusy od každé z nich, rozhodl jsem se proto připravit duel SLI versus CrossFire. A už teď mohu prozradit, že obě řešení jsou velmi výhodná, svým výkonem předčí i dražší GTX 580.

Reklama
SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv se koupě dvojice grafických karet dříve příliš nedoporučovala a místo dvou méně výkonných karet bylo jednoznačně lepší koupit jeden výkonný model, dnes už to tak jednoznačně neplatí. Kupříkladu v únoru vám kolega Zdeněk Obermaier přinesl test dvou GeForce GTX 560 Ti v SLI, které svým výkonem překonaly jednu stejně drahou GeForce GTX 580. Pryč je také dříve obávaný strašák jménem microstuttering. Zatímco dříve téměř nezbytné, aby vám hra na multi GPU řešení jela alespoň okolo padesáti snímků za sekundu a už při frameratu okolo 30 fps bylo v některých hrách vidět trhání, dnešní karty už těmito problémy netrpí a i s dvojicí karet si v pohodě vystačíte s oněmi třiceti snímky za sekundu.

SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení
i Zdroj: PCTuning.cz

Asi nejlépe o kvalitách technologií SLI a CrossFire svědčí duální karty. Zatímco průkopník v podobě GeForce 7950 GX2 od nVidie byl před lety spíše šílenost pro pár vyvolených a reálně se karet prodala jen hrstka (škálování SLI bylo tehdy opravdu žalostné a správně fungovalo jen v několika AAA titulech), moderní duální karty se prodávají v podstatně větších množstvích. Z recenzí takřka vymizely výtky na špatné škálování a  navzdory rostoucí spotřebě (jejíž význam je v této kategorii marginální) může být kvalitní a tiché i chlazení, což nedávno dokázala GeForce GTX 590. Jediným zásadním problémem bránícím těmto kartám v rozšíření je tak vlastně jen velmi vysoká cena odpovídající enormnímu výkonu (plus samozřejmě vyšší spotřeba).

SLI vs. CrossFire — po letech konečně funkční řešení
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pokud tedy SLI a CrossFire již netrpí dětskými nemocemi jako před lety, nabízí se zajímavá alternativa ke koupi výkonných jednočipových řešení, která obvykle nenabízí zrovna nejlákavější poměr cena / výkon. Tou alternativou je vzít dvě slabší cenově výhodnější karty a zkusit je zapojit do multi GPU. A právě na to se zaměříme v tomto článku. Jak už totiž víte z nedávné recenze GeForce GTX 560, dorazily nám na test dvě karty od Asusu a Gigabytu, první lákavé řešení s cenou lehce přes osm tisíc je tedy na světe. Proti němu jsme pak nemohli postavit nic než přímou konkurenci, tedy dvojici referenčních AMD Radeonů HD 6870 zapojených do CrossFire. V rámci férových podmínek jsme pak kartám GeForce snížili frekvence na 822 MHz pro jádro a rovné 4,0 GHz pro paměti, které většina výrobců pojala jako referenční, přičemž právě tyto modely mají cenu přímo porovnatelnou s Radeonem HD 6870.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama