Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: Asus
Herní příslušenství Recenze Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny

David Jiránek

David Jiránek

22. 11. 2022 09:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod a specifikace 2. Obsah balení, konstrukce a pohodlí 3. Zvuk a test mikrofonu 4. Závěr a hodnocení

Herní sluchátka nemusejí stát mnoho tisíc korun, mít v balení dedikovanou zvukovou kartu a umět bezdrátové připojení. Většina uživatelů si vystačí s připojením přes 3,5mm jack, dobrým mikrofonem a adekvátním zvukovým projevem. Asus ROG Delta S Core mají až zbytečně komplikovaný název na to, jakou jednoduchost a dobrý poměr ceny a kvality nabízejí. Jde o povedený značkový budget, o který si můžete napsat pod stromeček.

Reklama
Reklama

Základ toho důležitého

Rodina headsetů ROG Delta už je celkem velká. Nalezneme tu „eskové“ modely, varianty „Core”, bezdráty i speciálnější verze Animate. Sám jsem byl před testem z hierarchie sluchátek trochu zmaten. Asus trochu nešťastně nepoužívá přehledná číselná označení jako třeba Sony nebo SteelSeries. Naštěstí mají na webu přehlednou tabulku, kterou vidíte níže.

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: Asus

Z obrázku je patrné, kam můžeme zařadit dnes testovaný model ROG Delta S Core. Jde o novinku v portfoliu a zároveň low-end. Na tom samozřejmě není nic špatného, pokud sluchátka nabídnou za málo peněz hodně muziky.

Specifikace

ROG Delta S Core se připojují jen skrze 3,5mm jack (combo, v balení je i rozdvojka). Žádnou zvukovku USB u nich nehledejte. Mikrofon je na první pohled obyčejný, analogový. Chybí mu indikátor stavu a jakékoliv propracovanější filtrování ruchů. Na druhou stranu je odpojitelný a jak si ukážeme v dalších kapitolách, není vůbec špatný. Lze ho navíc vypnout přepínačem umístěným na jednom z náušníků. Asus si sluchátka nechal certifikovat pro používání s Discordem a TeamSpeakem.

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: Asus

Tabulka také neprozrazuje specifikaci driverů. Ty jsou v této cenové kategorii do dvou tisíc nadstandardní. Jde o neodymové 50mm měniče Asus Essence a sluchátka mají impedanci 32 ohmů. Reprodukovaný frekvenční rozsah je 20 Hz až 40 kHz, u mikrofonu pak 100 Hz až 10 kHz. Citlivost mikrofonu je -40 dB.

Zvuk dokáží sluchátka reprodukovat v klasickém stereo režimu, případně ve virtuálním 7.1 skrze Windows sonic. Váha je velmi příjemných 270 gramů.

Obsah balení

Sluchátka ROG Delta S Core jsou zabalena v dnes již typickém balení pro produkty ROG. Na krabici dominuje černá a červená barva. Uvnitř naleznete v prvním patře samotný headset s nasazenými koženými náušníky. Příjemným překvapením bylo, že o patro níže naleznete také pohodlně vypadající plyšové varianty. Dalším příslušenstvím je pak rozdvojka z combo jacku na dva samostatné konektory.

Oba kabely jsou opletené, a ten u sluchátek pevně přichycený k headsetu. Jeho délka je metr a půl, přičemž rozdvojka přidá další metr. S délkou kabelu si tak nemusíte dělat starosti ani v případě zapojení do zadního panelu počítače.

Balení také obsahuje odpojitelný mikrofon a jednoduchou příručku. Zde se moc věcí nedočtete, zejména kvůli faktu, že jde v podstatě o klasická 3,5mm sluchátka a software tak není potřeba. Ovladače na webu Asusu ostatně ani nenajdete.

Konstrukce

Sérii sluchátek Delta od ROG definuje trojúhelníkový tvar náušníků. Abych byl upřímný, je to prvně, kdy se mi podobná sluchátka dostala do rukou, přesto jsem si stihl tvar náušníků oblíbit. Sluchátka jsou totiž opravdu pohodlná a s přehledem obejmou i středně velké uši. K samotnému komfortu ale později.

Hlavový most sluchátek je klasické konstrukce s polstrováním až k výsuvné části. Při nošení mě tato část headsetu v prvních dnech lehce tlačila, ale až po nějakých deseti hodinách nošení v kuse. Podle mých standardů jde o nadprůměrný výsledek. Po pár dnech se navíc přítlak lépe rozložil a další nepříjemnosti jsem nezaznamenal.

Výsuvná část je vyvedena z plastu a tenkého kovového plátu. Zde přichází asi moje největší obavy ohledně dlouhodobé životnosti. Už nejednou se mi stalo, že headset s touto konstrukcí praskl právě v bodě, kde se zvětšuje délka hlavového mostu. Vzhledem k tomu, že pouze část tohoto prvku je z kovu a zbytek vyplňuje plast, může se jednat o kámen úrazu.

Přesto headset i v této části působí robustním dojmem. Samotné náušníky jsou uchyceny na výrazném červeném spojovacím prvku a dají se otáčet ve dvou osách. Můžete si tak sluchátka položit například pohodlně kolem krku nebo na stůl.

Náušníky mají pak typicky trojúhelníkový tvar. Levý z dané dvojice skrývá na spodní straně kolečko pro úpravu hlasitosti a přepínač mikrofonu. Dále z něj vede neodpojitelný kabel.

Ze přední strany sluchátek můžete nasadit mikrofon. Rameno mikrofonu je ohebné a skvěle drží tvar, tudíž je na místě pochvala za perfektní vyvážení tuhosti a ohebnosti.

Celkově na exteriéru převládá plast v matné povrchové úpravě. Ačkoliv by se z fotek mohlo zdát, že červené části u náušníků jsou z kovu, není tomu tak a jde o plast. Nicméně díky tomu jsou sluchátka lehká. Všechny části na sebe lícují, nic nevrže a na kvalitu zpracování si nemohu stěžovat. Esteticky headsetu ubírají nejvíc kožené náušníky, nicméně o to pohodlnější jsou. RGB podsvícení zde nehledejte.

Mezi malé detaily pak patří nápis Republic of Gamers na horní straně hlavového mostu, logo ROG na náušnících a brandový vzor v okolí.

Pohodlí

Jak jsem již naznačil, ROG Delta S Core lze řadit mezi opravdu pohodlnější headsety, zvláště v této cenové kategorii. Standardní konstrukce s pevným hlavovým mostem disponuje dostatečně měkkou vycpávkou. Náušníky jsou vysoké i široké a obklopí tak ucho ze všech stran, mají vyvážený přítlak na uši a hlavu.

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: David Jiránek

Headset se drží na hlavě díky jemnému a vyváženému tlaku kolem celého ucha a zároveň svoji váhu lehce rozprostře hlavovým mostem. Ačkoliv jsem se bál, že kvůli volnějším kloubům nebudou sluchátka držet na hlavě, opak je pravdou. O to lépe totiž přilehnou a izolují. Neopakuje se tedy problém s Inzone H3, kdy mi headset doslova padal z hlavy při předklonění.

Můžete si navíc jednoduše osadit mimo kožených náušníků i plyšové varianty. Ty jsou opět bezproblémové a zde záleží zejména na subjektivní preferenci. Já si víc oblíbil kožené.

V průběhu několika týdnů testování jsem si sluchátka bral s radostí na hlavu mimo jiné díky tomu, že jsou pohodlná a při správném položení opravdu nikde netlačí. Asus zde evidentně využil zkušenosti z dražších modelů.

Zvuk

Pokud jde o kvalitu zvuku u herního headsetu s 3,5mm jackem, nelze očekávat zážitek pro audiofila. Zároveň se zvukový projev lehce liší podle zvukové karty. V mém případě se jednalo o zvukovku ROG SupremeFX7.1 obsaženou v základní desce ROG Crosshair VIII Dark Hero. Headset jsem ale otestoval v různých zařízeních a projev se lišil jen minimálně. Headset totiž lze připojit k mobilu i konzoli skrze jack.

Celkový audio projev sluchátek se nejlépe popisuje jako vyvážený. Je zde cítit, že chybí údernější basy i trochu znatelnější výšky. Dynamika je nicméně dostačující.

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: Asus

Při poslechu hudby (přes Spotify a YouTube) jsem si užil přirozený a vyvážený zvuk, který nekladl až nepřirozený důraz na basy. Problém nebyl ani ve hrách. Strávil jsem několik hodin v PUBG a Valorantu, kde je potřeba slyšet každý krok. Nikdy jsem přitom nezaznamenal, že bych nevěděl, odkud nepřítel přichází.

Při komunikaci na Discordu a TeamSpeaku bylo rovněž dobře rozumět hlasům a u filmů rovněž tak. Jak tedy popsat zvuk z ROG Delta S Core? Vyvážený a uspokojivý. V zásadě nenáročnější uživatelé nebudou mít námitky. Určitě by mohl být projev detailnější, bohatší, nicméně za tuto cenu hrají sluchátka dobře a nemohu jim nic výrazného vytknout.

Mikrofon

Dostáváme se k mikrofonu. Když jsem sluchátka používal první den, po připojení na TeamSpeak se ozvalo několik lidí, zda mám už na sobě ty „budget sluchátka od Asusu”. Bylo to pro všechny milé překvapení, jelikož mikrofon zněl zkrátka dobře na danou cenovku.

Zde je vidět asi největší pokrok na poli headsetů. Už v případě Corsairu HS65 jsem si mikrofon pochvaloval a u Asusu tomu nebude jinak. Ačkoliv se přednes audia tolik neposouvá, v kontrastu toho se mikrofony stále zlepšují. ROG Delta S Core sice mohou patřit k tomu nejlevnějšímu z ROG Delta rodiny, mikrofonem si ovšem zahrávají s o třídu dražšími modely.

Hlas je ve výsledku čistý, a hlavně relativně přirozený. Při poslechu můžete v pozadí slyšet ruchy jako klávesnici nebo myš, což se dá na TeamSpeaku i Discordu filtrovat. Zvuky z pozadí jsou navíc relativně tiché. Celkově je tak mikrofon silnou stránkou a důvodem, proč dát headsetu přednost před staršími kusy ve slevě.

Závěr

Těžko něco vytknout. Asus s headsetem ROG Delta S Core neriskoval, což se vyplatilo. Vzít konstrukci z vyšších modelů je sázka na jistotu. Povedla se tak celková konstrukce a sluchátka patří mezi ty pohodlnější. Zvukový projev rozhodně neurazí, avšak ani nepřekvapí. Je zkrátka průměrný a na tuto cenovou kategorii odpovídající. Při hraní vás ani nenapadne, že byste potřebovali něco víc.

Naopak překvapil mikrofon. Jeho podání v klidu předčí několik dražších modelů u konkurence. Bonusovým bodem je také přítomnost výměnných náušníků.

Sluchátka Asus ROG Delta S Core v testu: základ pro všechny
i Zdroj: Asus

Pokud se podíváme na konkurenci, tak nejprodávanějšími sluchátky do dvou tisíc jsou na Alze HyperX Cloud II. Ty mají rozhodně horší mikrofon a hrají obdobně. ROG Delta S Core budou pohodlnější v oblasti náušníků.

Pak zde máme zástupce Yenkee, Niceboy a podobných značek, v rámci CZC zase CZC.Gaming sluchátka. Lze předpokládat, že Delta S Core budou ve všech případech lepší. V akci za podobnou cenu seženete také Corsair HS65 Surround nebo nové SteelSeries Arctis Nova 1. Zde už je výběr o něco těžší. Osobně bych řekl, že Corsair mají o něco lepší mikrofon, nicméně Delta S Core jsou pohodlnější. Roli může hrát i nemožnost odpojení mikrofonu u Corsairu. SteelSeries Arctis Nova 1 pro změnu nenabízí náhradní náušníky v balení.

Celkový výběr v této kategorii mohou rozhodnout detaily jako design, příslušenství a důraz na kvalitu mikrofonu a zvuku. Záleží tak, jaké máte preference. ROG Delta S Core v této kategorii své zákazníky najdou.

Hodnocení

Pokud bych měl si měl z letošních modelů drátových sluchátek do dvou tisíc nějaká vybrat, zřejmě to budou ROG Delta S Core. Kombinace skvělé ergonomie, nadprůměrně znějícího mikrofonu a konstrukční kvality zde udělala své. Se zvukovým projevem jsem byl k dané ceně spokojený a z praxe jsem ocenil náhradní náušníky, které časem odejdou, ať chcete, nebo ne.

Kdo hledá rozumně levný headset, rozhodně bude s ROG Delta S Core spokojený. Za 1 799 korun zde ucítíte kompromisy, těm se nikdo nevyhne, avšak ani jeden vás nebude štvát. Asus zvládl přinést vyvážený poměr funkcí za danou cenu a myslel při tom na praktické aspekty. Jde tak o jeden z lepších headsetů do dvou tisíc korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama