SOMA: do temných hlubin ve sci-fi hororu od mistrů žánru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek SOMA: do temných hlubin ve sci-fi hororu od mistrů žánru

SOMA: do temných hlubin ve sci-fi hororu od mistrů žánru

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

30. 9. 2015 03:00 12

Seznam kapitol

1. Mistři hororou opět v akci 2. Na návštěvě u Alien: Isolation 3. Bubáci z budoucnosti 4. Odvahu najdete u své přítelkyně 5. Svět pod hladinou moře není překrásný 6. Závěrečné shrnutí a hodnocení

Frictional Games, přeborníci v oblasti videoherního děsu a hrůzy, vydali novou hororovou hru. V ní nás trošku netradičně vzali na podmořskou základnu i do černočerných hlubin moře a pokusili se zodpovědět základní existenční otázky. Povedla se jim sázka na neokoukané téma a prostředí, nebo šlápli vedle?

Reklama

Ačkoliv hororové jsou hry obvykle děsně populární, není moc vývojářských studií, která by se jejich tvorbou zabývala. Ono udělat dobrou hororovou hru není zase tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Z prvoplánových lekaček nemůžete žít nekonečně a lezavá hrůza je natolik delikátní záležitost, že často ztratí nit a z dění se prostě vytratí.

Přesto existují studia, která nám dokazují, že dobrou hororovou hru udělat lze. Povedlo se to například EA Redwood Shores (později přejmenované na Visceral Games) v titulu Dead Space, Monolith Productions v titulu F.E.A.R. a nedávno také nováčkům z Red Barrels v perfektním Outlast.

Existuje však studio, které o funkčnosti hororových her (a potažmo i o svých vlastních kvalitách) přesvědčuje hráče průběžně. Jedná se samozřejmě o borce z Frictional Games, kteří ve svém portfoliu mají série hororových her Penumbra a Amnesia.

Trailer ke hře Penubra: Overture (2007).

Trailer ke hře Amnesia: The Dark Descent (2011).

Po nepříliš vydařeném uvedení hry Amnesia: A Machine for Pigs se přitom ve Frictional Games rozhodli jít o dům dál a vyzkoušet něco nového, odvážného a také naprosto neokoukaného. A tak tu máme hru SOMA, která nás sice opět přichází strašit, ale zavede nás přitom do míst, kam byste to nejspíš vůbec nečekali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama