Sony VAIO FW41M/H - Šestnáctka s Full HD rozlišením
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Sony VAIO FW41M/H - Šestnáctka s Full HD rozlišením

Sony VAIO FW41M/H - Šestnáctka s Full HD rozlišením | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

7. 8. 2009 03:00 20

Seznam kapitol

1. Sony VAIO FW41M/H - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže baterie 11. Vyhodnocení a závěr

V minulém testu jsme se podívali na malý 12" stroj od MSI. Dnes se proto zaměříme na laptop o něco větší. Při hledání notebooků na testy jsem objevil nové VAIO FW41M/H, které za necelých 36 tisíc včetně daně nabízí velký Full HD panel, poměrně výkonný hardware a to celé v ještě přenosném balení.

Reklama

Sony VAIO FW41M/H

Sony VAIO FW41M/H - Šestnáctka s Full HD rozlišením
i Zdroj: PCTuning.cz

Sony VAIO. Pokud slyšíte tato dvě slova, můžete si být jisti, že se bude mluvit o notebooku se špičkovým dílenským zpracováním a designem. V tomto ohledu není FW41M/H výjimkou a přesně potvrzuje to, proč mají uživatelé Sony v oblibě. I tentokrát jsem byl více než spokojen s vynikajícím dílenským zpracováním, stylovým designem (byť jej Sony používá u některých modelů už rok) a šasi z hořčíkových slitin. Dál ve mne zanechal velký dojem 16:9 16,4" displej s Full HD rozlišením, na kterém je radost se dívat na Blu-ray filmy či 1080p filmy uložené na 500GB pevném disku. Filmový zážitek vám navíc nebude rušit ani chlazení, které je při nenáročné práci de facto neslyšitelné. Nakonec se musím zmínit i o celkovém hardwarovém vybavení. Slušně silný procesor či grafická karta, která i v rozlišení 1920 × 1080 px stačí na občasné hraní rozhodně nejsou samozřejmostí.

Za to vše si budete muset bohužel také zaplatit. 34 tisíc s DPH, za které se tento mazlíček prodává, rozhodně nejsou málo. Nicméně není to zároveň ani nedostupná suma a leckdo může o tomto Sony přemýšlet. Dál se mi, jak je u Sony zvykem, nelíbily jen drobnosti. Slabší výdrž baterie k velkému výkonnému laptopu tak nějak patří a v praxi se s necelými třemi hodinami dá vyžít. Dál mne mrzí kvalita zvuku u 2.1 repro a nakonec numerický blok u jinak vynikající klávesnice.

Shrnutí

Sony jako obvykle nezklamalo. Opět se mi do rukou dostal po všech stránkách vyladěný stroj, se kterým bude majitel rozhodně spokojen. Zejména sledování filmů na cestách je slast, byť si bez připojení do sítě s dodávaným akumulátorem pustíte jen jeden. Dále je tu vynikající dílenské zpracování, možnost občasného hraní her či velmi tiché chlazení.

Jen ta cena by mohla být nižší. 34 tisíc včetně daně je v dnešní době stále hodně a je to také důvod, proč těchto notebooků v praxi vidím pořád málo. Poměr cena/výkon prostě není tak dobrý, jako jej nabízí třeba MSI či Acer. Na druhou stranu si myslím, že cena notebooku je odpovídající a pokud hledáte kvalitní a stylový notebook ke sledování HD filmů na cestách, je VAIO FW41M/H jedním z vhodných kandidátů.

Sony VAIO FW41M/H

Klady Zápory
+ 16" Full HD displej + Blu-ray mechanika - vyšší cena
+ hořčíková šasi, špičkový design - slabší výdrž baterie
+ v klidu bezhlučné chlazení - špatná kvalita reproduktorů
+ slušný výkon hardwaru - chybí  numerický blok u klávesnice
+ 500 GB pevný disk  

Orientační cena včetně DPH: 34 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval internetovému obchodu Alza.cz, který do testu notebook zapůjčil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama