soud-rozhodl-kim-dotcom-muze-byt-vydan-do-usa
Apple Novinka Soud rozhodl: Kim Dotcom může být vydán do USA

Soud rozhodl: Kim Dotcom může být vydán do USA

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 12. 2015 13:00 9

Soud v Aucklandu rozhodl, že Kim Dotcom, stvořitel serveru Megaupload.com, může být vydán do Spojených států. Tamní justice jej požaduje kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších zločinů. Právníci internetového magnáta německého původu se chtějí proti verdiktu odvolat, napsala agentura AP.

Reklama

Dotcom je v USA obviněn z podvodů, porušování autorských práv a praní špinavých peněz. Soud proběhl téměř čtyři roky poté, co do jeho vily na Novém Zélandu vpadla ozbrojená policie, aby dům prohledala a zajistila důkazy.

Spolu s Dotcomem rozhodl soud o vydání dalších tří údajných spolupachatelů, bývalých čelních představitelů serveru Megauploadu. Soudce Nevin Dawson ve zdůvodnění uvedl, že „jednoznačná převaha důkazů“ jej přesvědčila, že by na otázky spojené se všemi obviněními měly mít právo najít odpověď americké soudy. Obhájci byli s verdiktem velmi nespokojeni a již oznámili, že se odvolají k soudu vyšší instance.

Dotcom trvá na tom, že je legální internetový podnikatel. Americké úřady naopak tvrdí, že jeho nyní už zablokovaný web Megaupload, který měl přes 150 milionů registrovaných uživatelů, propagoval ve velkém měřítku online krádeže. Kriminální činností podle USA vydělal přes 175 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Případ může podle expertů nastavit budoucí hranice toho, jaký obsah internetu mohou úřady kontrolovat v rámci duševního vlastnictví.

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama