spekulace-velky-maxwell-gm200-uz-pristi-mesic
Novinka [Spekulace] Velký Maxwell (GM200) už příští měsíc

[Spekulace] Velký Maxwell (GM200) už příští měsíc

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2015 16:34 45

Bude to jistý drtič výkonu, ovšem bude stát nejvíc v historii karet GeForce s jedním GPU!

Reklama
[Spekulace] Velký Maxwell (GM200) už příští měsíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor, nic z toho, co si zde dnes přečtete není oficiálně potvrzeno, může ale nemusí jít o finální specifikace a data. První obrázek, jež se objevil na jako první čínských stránkách (kde také jinde, že?), ukazuje "Velkého Maxwella" GM200 ve finální, prodejní revizi. Jádro bylo vyrobeno v první týden října 2014. V tuto chvíli je staré téměř čtyři měsíce - tak dlouho má největší čip ve své historii Nvidia k dispozici. PCB bylo vyrobeno o dva týdny později. První Titan založený na Maxwellu tu mohl být s klidem před vánoci, nebyl pro to ale důvod (GTX 970 a GTX 980 se od uvedení prodalo milion kusů). Jádro je velké něco nad 600mm čtverečních, nese přes 8 miliard tranzistorů a disponuje 3072 CUDA jádry Maxwell. Brutální je také výbava texturovacích a ROP jednotek, podívejme se na možnou specifikaci ..

[Spekulace] Velký Maxwell (GM200) už příští měsíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro GM200 by mohlo mít 24 SMM bloků, 3072 CUDA, 192 TEX jednotek a 96 ROPs. Sběrnice pamětí je 384-bitová s taktem pamětí 7 GHz. Kapacita pamětí bude zřejmě 6GB. Jádro v takové konfiguraci bude mít zhruba o 50 procent vyšší výkon než GM204 v GeForce GTX 980. Záleží na frekvenci finálních karet. Jisté ale je, že Boost třetího jedno-čipového Titanu bude výrazně nad 1,05 GHz a výkon tedy můžeme snadno odhadnout někde mezi 35-40 procenty GeForce GTX 980. To vše je ale teorie, jádro totiž není prý aktivované celé. První herní karta (s GM200-400-A1) nemá prý aktivní všechny SMM bloky, tedy bude výkon asi nižší. Bude se tedy zřejmě opakovat situace s velkým Keplerem, kdy první Titan neměl aktivní celé jádro a plný výkon si Nvidia šetřila na pozdější uvedení.

[Spekulace] Velký Maxwell (GM200) už příští měsíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Je jisté, že na obrázku není Quadro ani Tesla, ale GeForce. Profesionální karty mají označená jádra jinak, na 99,9 procent se na uniklých snímcích díváme na Titan v jeho čtvrté verzi (třetí s jedním GPU). Paměti ukazují specifikaci 7 GHz. Pravděpodobně jde ale o testovací kartu, s plnou kapacitou paměti a pouze digitálními výstupy na monitor. Je to ale GeForce. Vrabčák na střeše nám také zacvrlikal nějaké info o uvedení a ceně. Na trh prý karta dorazí už za několik týdnů, pravděpodobně v druhé půli února. Co nás ale nepotěšilo je cena, Nvidia prý tentokrát prolomí hranici 999 USD za jedno-čipovou kartu a bude chtít víc. Kde není konkurence, cena roste. Údajná cena tohoto Titána prý bude +/- 1200 USD. Což při nynějším kurzu dělá 29 000 Kč bez DPH, cenu s daní sem raději psát nebudu, spočítejte si ji sami - je dost drsná.

Zdroj: Internet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama