Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?

Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 12. 2012 03:00 22

Seznam kapitol

1. Radeony HD 7950 opět v kurzu? 2. Gigabyte GV-R795WF3-3GD 3. MSI R7950 Twin Frozr III 3GD5/OC 4. Sapphire Radeon HD 7950 OC FleX 5. Testovací sestava, hry a metodika 6. Anno 2070, ArmA II 7. Battlefield 3, Crysis 2
8. F1 2012, Hitman: Absolution 9. Just Cause 2, Metro 2033 10. Přetaktování 11. Hlučnost, teploty 12. Spotřeba, výkon, poměr cena/výkon 13. Závěr

Zatímco se při uvedení Radeony HD 7950 prodávaly za cenu okolo jedenácti tisíc, dnes stojí okolo sedmi a pů tisíc daní. AMD navíc v posledních dnech nabídku ozvláštnilo tím, že ke každé kartě zdarma přibaluje hned tři špičkové hry — Far Cry 3, Hitman: Absolution a Sleeping Dogs. Karty jsou tak ve vyšší střední třídě skutečně zajímavou volbou.

Reklama
Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 7950 v referenční verzi

AMD se aktuální generaci grafických karet Radeon HD 7000 podařilo vydat o řadu měsíců před konkurenční nVidií. Zatímco Radeony HD 7900 jsou na trhu už od ledna, HD 7700 od února a HD 7800 od března, nVidia svoji první kartu aktuální generace GeForce 600 vydala na konci března. Šlo přitom o velmi výkonnou GeForce GTX 680 za odpovídající cenu. Na trochu levnější GeForce GTX 670 jsme čekali do května (stále přitom šlo o kartu s téměř desetitisícovou cenovkou) a na ještě nižší modely dokonce až do srpna a září (GeForce GTX 660 Ti a GTX 660).

Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?
i Zdroj: PCTuning.cz


graf časového průběhu ceny Radeonu HD 7950 od Gigabyte, převzato ze serveru Heureka

Není divu, že AMD dlouhou dobu držela cenu především u svých výkonnějších modelů hodně vysoko a poměr cena/výkon nebyl ani zdaleka tak dobrý, jako jsme tomu u tohoto výrobce byli zvyklí v minulosti. Dobře je to vidět na příkladu dnes testovaného AMD Radeonu HD 7950. Ten s cenou začínal na jedenácti tisících korunách v době uvedení. K prvnímu zlevnění došlo v květnu, kdy nVidia uvedla GeForce GTX 670. Tehdy cena poklesla na devět a půl tisíce. Ani po této slevě Radeon HD 7950 nebyl nijak zvlášť výhodnou koupí. K druhému, tentokrát výrazně většímu zlevnění, došlo na přelomu srpna a září. Tehdy AMD snížilo cenu karet z devíti na sedm tisíc korun s daní. Tyto ceny si Radeony HD 7950 udržely dodnes.

Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco cena grafických karet se v posledních týdnech víceméně nemění, oba hlavní výrobci se rozhodli poptávku po svých produktech podpořit jiným způsobem — přibalováním her. První začala nVidia, která ke svých výkonnějším grafickým kartám v září a říjnu přibalovala plnou verzi jedné z nejočekávanějších her roku Borderlands 2. Tu před pár týdny vyměnila za čerstvou novinku Assassin's Creed III, další AAA hit letošního roku.

AMD na tuto situaci dlouho nereagovalo, před pár dny však tento výrobce „odpověděl“ v posledních letech nevídaným způsobem. K nejvýkonnějším kartám AMD Radeon HD 7950 a 7970 zdarma dostanete hned tři AAA herní novinky — Far Cry 3, Hitman: Absolution a Sleeping Dogs, k slabším Radeonům HD 7800 a 7700 pak „jen“ plnou verzi Far Cry 3. AMD láká také na 20% slevu na aktuální pokračování série Medal of Honor, to se však příliš nepovedlo a této nabídky tak pravděpodobně využije jen málokdo. Totéž platí i pro nabídky při koupi dvou grafických karet do CrossFire.

Ať už kupujete grafickou kartu jednoho či druhého výrobce, v obou případech platí, že kód na hru nenajdete přímo v krabici u příslušenství, ale přibalen je zvlášť. Nabídka totiž platí jen ve vybraných regionech a u vybraných prodejců. V posledních letech do vybraných regionů spadá i Česká Republika, přičemž hry pravidelně nabízejí všichni velcí prodejci hardwaru (jmenovitě Alza, Alfa a Czc.cz).

Srovnání Radeonů HD 7950 — Gigabyte, MSI nebo Sapphire?
i Zdroj: PCTuning.cz

Menší změnou během svého životního cyklu prošly také samotné AMD Radeony HD 7950. Ty po vzoru výkonnějšího Radeonu HD 7970 a jeho GHz Edice dostaly podporu technologie Turbo Boost neboli možnost dynamicky měnit frekvenci jádra a tím mírně zvyšovat výkon (v zásadě jde o kopii Boost u karet nVidia GeForce). Zde ovšem platí, že Radeonů HD 7950 s podporou technologie Boost se prodává jen minimum a drtivá většina karet Boost nepodporuje. Je ovšem otázkou, jestli je to chyba, řada uživatelů technologie Tubo (Boost) příliš ráda nevidí, výrazně kupříkladu komplikují případné přetaktování karty.

Ať už si o technologii Turbo Boost myslíte cokoliv, domnívám se, že po vlně slev (karty jsou dnes o čtyři tisíce levnější než při uvedení) a především nově přibalovaným hrám se Radeony HD 7950 mohou opět dostat do hledáčku movitějších hráčů a rozhodl jsem se připravit jejich srovnávací test.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama