Srovnávací test highendových grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnávací test highendových grafických karet

Srovnávací test highendových grafických karet

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 2. 2013 03:00 82

Seznam kapitol

1. Nová generace grafik? V nedohlednu 2. nVidia GeForce GTX 670 3. nVidia GeForce GTX 680 2 GB a GTX 680 4 GB 4. nVidia GeForce GTX 690 5. AMD Radeon HD 7970 a HD 7970 GHz Ed. 6. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 7. 3DMark 11, Alan Wake 8. Anno 2070, Battlefield 3
9. Crysis 2, F1 2012 10. Far Cry 3, Hitman: Absolution 11. Max Payne 3, Metro 2033 12. Spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Závěr

Po nedávných testech grafických karet s cenou do čtyř a osmi tisíc tisíc korun přinášíme poslední část testu zaměřenou na highendové modely s cenou nad osm tisíc. Větší nabídku modelů má v tomto segmentu nVidia. AMD však své nejvýkonnější karty před pár dny zatraktivnilo přibalováním plných verzí Crysis 3 a Bioshock: Infinite zdarma.

Reklama
Srovnávací test highendových grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: 4gamer.net

Ačkoliv se už od podzimu mluví o tom, že aktuální situace příchodu nové generace grafických karet příliš nespěje, nnozí tomu stále odmítali uvěřit. Nyní je to už minimálně ze strany AMD ofiiciální — nová generace grafických karet minimálně do podzimu nebude. Jasným důkazem bylo už tvrzení na firemním kanálu sítě Twitter se slovy „The HD 7000 Series will remain our pripary focus for quite some time“. Finálně pak toto tvzení potvrdil screenshot z únorové prezentace. Všechny stávající modely na trhu zůstanou minimálně do podzimu a to včetně Radeonů řady HD 6600 a nižší, které v červnu oslaví, věřte nebo ne, dva roky.

Srovnávací test highendových grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Neznamená to však, že by lidé v AMD usnuli a nepřipravovali žádné novinky. O tom, že dvě až tři nové generace karet jsou již dávno ve vývoji, není sporu. AMD se také snažit zatraktivnit aktuální nabídku modelů velkorysým přibalováním počítačových her. Po velkém úspěchu balíku her Sleeping Dogs, Far Cry 3 a Hitman: Absolution z minulého roku spustilo AMD doslova před pár dny novou nabídku, která je neméně atraktivní. Ke kartám řady Radeon HD 7800 dostanete při koupi zdarma plné verze Bioshock: Infinite a Tomb Raider, k výkonnějším Radeonům řady HD 7900 pak plné verze Bioshock: Infinite a Crysis 3. Nabídka platí i v České Republice, konkrétně v trojici velkých obchodů Alfa.cz, Alza.cz a Czc.cz.

Srovnávací test highendových grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: videocardz.com

Zatímco u AMD již máme oficiálně potvrzeno, že nové generace grafických karet se minimálně do podzimu nedočkáme, nVidia zatím žádné podobné zprávy nevydala. Není ale žádný důvod se domnívat, že by tomu mělo být jinak. Tedy s jednou, maximálně dvěma výjimkami, které se ovšem drtivé většiny uživatelů nebudou nijak dotýkat. nVidia se právě v těchto dnech připravuje na vydání grafických karet GeForce GTX Titan, které by se na trh měly dostat ještě během února. Půjde o modely postavené na stávající architektuře Kepler s největším a nejvýkonnějším jádrem GK110. Výkon by karta s jedním plně aktivním jádrem GK110 měla mít téměř na úrovni GeForce GTX 690, čemuž bude samozřejmě odpovídat i cena. Můj osobní odhad ceny je okolo patnácti tisíc korun za model s částečně defektním jádrem GK110. Plně aktivní verze pak bude stát okolo 18-20 tisíc korun s daní. To však budou pro nejbližší půlrok pravděpodobně jediné nové modely v nabídce nVidie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama