SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 2. 2018 03:00 23

Seznam kapitol

1. Nové 3D NAND disky od WD (SanDisk) 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Po řadě nejvýkonnějších NVMe SSD pro slot M.2 nás dnes čeká test nejlevnějšího 1TB SSD na českém trhu – od Western Digital z řady Blue. Nečekejte extrémní výkon výkon, ani nízkou přístupovou dobu, jde o SSD pro „staré“ rozhraní SATA 6,0 Gb/s. Pokud ale chcete terabajtové SSD, levnější momentálně na trhu zkrátka není.

Reklama

Nové 3D NAND disky od WD (SanDisk)

Vloni se na poli běžných SSD disků udála jedna podstatná změna, řekněme přelomový moment. Planárním paměťovým čipům pomalu odzvonilo a na jejich místo se dostávají 3D čipy. Ty jsou pro výrobce výhodnější z mnoha směrů, což jsme detailněji probírali v testu ADATA SU800.

Hlavní výhodou jsou vyšší kapacity paměťových čipů a tedy levnější SSD na výrobu jako celek. Nevýhod je několik: dražší a složitější výroba, horší výkonové parametry vůči starším čipům. Nižší cena ale převážila vše ostatní, a 3D NAND jsou nyní cestou, kterou se vydali všichni výrobci SSD disků. V poslední, třetí generaci 3D NAND se totiž podařilo zjednodušit jejich výrobu, a je tedy levnější a výnosnější. Jde o čipy technologie BiCS. Na trhu je tuto chvíli řada produktů na této bázi.

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost WD je nyní majetkem impéria SanDisk, tedy není nijak divné, že 3D NAND SSD se objevily v nabídce obou těchto značek. Prvním, pokusným diskem je dnes testovaný WD Blue 3D NAND, který je naprosto totožný s modelem SanDisk Ultra 3D. Zajímavostí je ale fakt, že tento disk je s logem WD podstatně levnější než ten samý jako SanDisk. V českém ceníku, je WD Blue 3D NAND 1 TB za 6 950 Kč, kdežto SanDisk Ultra 3D 1 TB stojí 8 850 Kč. Rozdíl ceny 1900 Kč jen za jiný potisk na disku je celkem troufalost. SanDisk si ale zřejmě svou vlastní značku cení výše. Výkon obou je ale totožný, disky jsou uvnitř prostě stejné.

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká stavby disků a komponent, je WD Blue 3D NAND v podstatě shodný se starším řadou SSD Blue. Řadič je stejný, jsou jen jiné paměťové čipy. SanDisk si NAND paměti nevyrábí sám, respektive je vyrábí společně s Toshibou. Použité čipy na tomto disku jsou tedy čipy Toshiba s potiskem SanDisk. Jde už o třetí generaci 3D čipů (BiCS), kdy se konečně podařilo dosáhnou plné výtěžnosti všech 64 vrstev. Micron stále bojuje s čipy o polovičním počtu vrstev, kde jich je navíc řada vypnutá kvůli chybám. Toshiba, Samsung a Intel jsou se svými 3D NAND na špici. Výkon čipů stačí i pro rychlá NVMe zařízení, díky použitému rozhraní SATA, se zde nemůže jejich plný potenciál využít. Tento disk ale nemá trhat rekordy ve čtení a zápisu.

O tom, že SSD je vždy lepší než mechanický, se už v roce 2018 přít nebudeme. Zde už pak záleží jen na ceně, kapacitě a rychlosti vybraného disku. Kdo chce absolutní špičku, vybere si ultra rychlý disk Samsung 960 Pro nebo Intel Optane 900p. Zvolit lze i z menších kapacit, které nejsou extrémně drahé. Nejvýkonnější disky kolem 500 GB vás přijdou v případě Samsungu na 8500 Kč, Intel Optane je za 16 000 Kč. V případě, že ale chcete nebo potřebujete alespoň 1 TB disk, vyjdou vás tyto kapacity u nejvýkonnějších disků už na velké peníze. Samsung 960 Pro stojí 17 000 Kč s daní, Intel Optane 900p zatím v této kapacitě není na trhu.

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon nebo kapacita?

Kdo nepotřebuje nejvyšší možný výkon, ale potřebuje vyšší kapacity, sáhne po levnějších SSD discích. A právě dnes testovaný, je nejlevnějším 1TB SSD na českém trhu. Konkurovat mu může jen starší řada WD Blue, několik postarších modelů Crucial a řada Kingston Now. Terabajt za cenu pod sedm tisíc je velice solidním počinem. Za nejlevnější NVMe disky v této kapacitě si musíte připlatit skoro dva tisíce Kč navíc. Zdali si připlatíte za 1 TB s extrémním výkonem a vysokou cenou, nebo sáhnete raději po o polovinu levnějším, byť pomalejším disku, je už na vás. Při běžné činnosti ale rozdíly nebudou tak zásadní, jako je rozdíl cenový. V případě volby mezi cenou, výkonem a kapacitou, bych volil kapacitu. Terabajtový disk, na který se vejde systém včetně spousty aplikací a her, je dle mého lepší volba než extrémně rychlý malý disk jen na systém a jednu hru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama