SSD disky mají menší poruchovost než klasické plotnové HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka SSD disky mají menší poruchovost než klasické plotnové HDD

SSD disky mají menší poruchovost než klasické plotnové HDD

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

15. 9. 2022 13:45 2

Karta se nám obrací, SSD disky už neznamenají riziko ani pro cloudová řešení. Ještě ty kapacity navýšit a můžeme pravěké disky konečně poslat na odpočinek.

Reklama

Většina uživatelů má za to, že běžné rotující disky jsou spolehlivější než SSD, které prostě zdechne jen tak z nudy, nebo mu začnou umírat buňky. Jenže jak ukazuje report od firmy Blackblaze, karta se obrací. Tato firma se zaměřuje na cloud a zálohování a používá jak SSD, tak HDD disky. Proto si také vede statistiku a provádí analýzu, jak které řešení zvládá mnohaletý náročný provoz.

SSD disky mají menší poruchovost než klasické plotnové HDD
i Zdroj: backblaze

Ukazuje se, že ačkoli v prvních čtyřech letech je poruchovost podobná a drží se kolem jednoho až dvou procent, láme se dosti zásadně kolem pátého roku provozu. V té době mají HDD poměrně prudký nárůst poruchovosti a po sedmi letech je už na sedmi procentech. SSD disky se ale i v pátém roce pohybují kolem jednoho procenta. Statistika je trochu zkreslena tím, že firma Blackblaze používá SSD disky teprve pět let, kdežto statistika HDD je vedena už od roku 2014. Bude tedy zajímavé sledovat, jestli se SSD také po určité době zlomí, nebo si udrží nízkou laťku kolem jednoho procenta. Dobře vyrobené SSD prostě musí vydržet i další dobu ledovou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama