SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe

SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 5. 2019 08:00 12

Seznam kapitol

1. Kingston KC2000 – nový kontrolér i čipy 2. Představení disku 3. Kingston SSD Manager a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. SLC cache a výkon versus teplota 11. Závěr

Kingston uvádí svůj nejmodernější 3D TLC disk vůbec, je postaven na novém kontroléru a hlavně 96vrstvých čipech TLC od Toshiba. Cena sice není nejnižší, ale možná si ji výkonem obhájí. To a další otázky zodpovíme v dnešním testu.

Reklama

SLC cache a výkon versus teplota

Kingston nikde nespecifikuje, jaká je kapacita SLC cache a jaké jsou parametry. Tudíž to musíme zkusit sami a prověřit. Osobně předpokládám, že disk dopadne stejně jako ADATA SX8200 Pro, který je postavený na stejném kontroléru. Ten se dosti zahřívá, a od určité teploty začíná „throttlovat“.

SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec je průběh sice podobný, ale ne stejný s diskem ADATA SX8200 Pro. Jakýsi první stupeň SLC cache funguje do kapacity 150 GB, což je slušné. Zde pracuje disk se zápisem 2200 MB/s. Po vyčerpání tohoto prvního stupně SLC klesá rychlost zápisu na 1400 MB/s, což také není úplně marné. Tomuto poklesu říkejme třeba druhý stupeň SLC. Zajímavé je, že po cca 650 GB klesne ještě níže, na nějakých 600 MB/s.

Od tohoto okamžiku disk už pracuje intenzivně na algoritmu umístění dat, jelikož je skoro plný. To samozřejmě zaměstnává kontrolér a výkon zápisu znatelně klesá. Všimněte si určitého rozkmitání mezi 450–800 GB disku. To je totiž onen teplotní „throttling“, jenž jsem zmínil výše. Ten zcela zmizí při aktivním chlazení disku. Na přenosové rychlosti to ale nemá větší vliv. Závěr je tedy jasný: disk Kingston KC2000 není nutné chladit, nemá to na výkon vliv. Osobně ale chladit doporučuji. Průběh je pak kultivovanější.

Disk Kingston KC2000 je ovlivňován vysokou teplotou

Disk ochlazován na 45 ° C má kultivovanější průběh zápisu

Během testování jsem narazil na zajímavý fenomén. Na prvních grafech vidíme, že disk se v poslední fázi kapacity dostane k rychlosti zápisu kolem 600 MB/s. Předpokládal jsem, že je to tím, že kontrolér musí čistit buňky (wear leveling) a zároveň zapisovat až do plné kapacity. To extrémně zatěžuje ARM jádro. Zkusil jsem tedy kompletně přepisovat už plný disk, výsledek je na posledním grafu. Kromě diskové DDR3 cache na úplném začátku, je zápis po celé ploše disku 900 MB/s. Je vidět, že se vůbec neuplatní SLC cache (nemá volný prostor) a kontrolér celý 1 TB bojuje aby situaci zvládl, což se mu daří. Rychlost 900 MB/s není na TLC disk špatná.

Průběh přepisu u plného disku

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama