SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe

SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 5. 2019 08:00 12

Seznam kapitol

1. Kingston KC2000 – nový kontrolér i čipy 2. Představení disku 3. Kingston SSD Manager a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. SLC cache a výkon versus teplota 11. Závěr

Kingston uvádí svůj nejmodernější 3D TLC disk vůbec, je postaven na novém kontroléru a hlavně 96vrstvých čipech TLC od Toshiba. Cena sice není nejnižší, ale možná si ji výkonem obhájí. To a další otázky zodpovíme v dnešním testu.

Reklama

Start Windows a shrnutí výkonu

SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřím stopkami nastartování systému od pípnutí desky do Windows až na plochu. Čas měřím stopkami, měření není zcela přesné ale pro orientaci stačí bohatě. Start systému s NVMe diskem je bleskové, nic rychlejšího dnes neexistuje. Tím se dostáváme k celkovému zhodnocení výkonu:

SSD Kingston KC2000 1 TB: nová generace SSD pro NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz

K nějakému číselnému závěru použiji celkové skóre z Anvil Pro Utility, která je hodně oblíbeným nástrojem a jejíž výsledky jsou považovány za důvěryhodné a porovnatelné. Není to profi IOMeter, ale test, který si může doma spustit každý asi dnes lepší není. Anvil přikládá některým testům větší váhu a to kazí celkový bodový zisk. I tak disky zhodnotíme dle skóre, kvůli konzistenci výsledků do budoucna.

Disk KIngston KC2000 je levný disk, který cenou soupeří s ADATA SX8200 Pro založeném na stejném kontroléru. Jak ukázal test, výkon obou těchto disků je v podstatě stejný. Modernější 96-vrstvé NAND buňky se nijak na výkonu neprojevily. Cena je také stejná, tedy je rozhodování o koupi jen na preferenci značky. Pokud bych kupoval disk v této třídě za tuto cenu, volil bych asi Kingston. Je přeci jen o rok novější, s novějším firmwarem a odladěnými případnými problémy.

Pokud disk ale srovnáme s dražšími disky, WD SN750 nebo Samsung 970 Evo Plus, je Kingston KC2000 pomalejší o několik procent (max 10) ale stojí podstatně méně. Proti oběma přibližně o 1500 Kč. To není špatné, jelikož na reálném provozu tento drobný výkonový rozdíl nepoznáte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama