Stavím, stavíš, stavíme: Arduino a Intel Edison
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Stavím, stavíš, stavíme: Arduino a Intel Edison

Stavím, stavíš, stavíme: Arduino a Intel Edison | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 1. 2015 11:00 34

Seznam kapitol

1. Stavím, stavíš, stavíme: Arduino a Intel Edison 2. Hračky z éry digitální 3. Arduino: Jednoduché začátky, a velké možnosti 4. Autoři učebnic by se mohli učit... 5. Edison od Intelu: Když vám Arduino nestačí... 6. ...ale bude to boj

Dlouho mi chyběly na trhu elektronické stavebnice, se kterými bychom si mohli hrát a učit se na nich. Přece jenom i politici občas v televizi naříkají, že úroveň technické výuky u nás upadá. A co může být lepšího než stavebnice, která vás naučí základy elektrotechniky a výpočetní techniky – a to hravým a zábavným způsobem?

Reklama

Pro kutily, kterým výkon Arduina nestačí, uvedl minulý rok na trh nový systém Intel. Jmenuje se Intel Edison a prodává ve třech verzích. Nejjednodušší je holý Intel Edison Compute Module, což je vlastní mikrokontrolér a doplňkové obvody pro bezdrátovou komunikaci. Větší je Intel Edison Breakout Board Kit, který mimo vlastní Edison obsahuje destičku s komunikačním micro USB a napájením přes druhé micro USB. Největší je Intel Edison Board Kit for Arduino, který obsahuje jak Edison, tak i desku, která má USB porty, slot pro mikro SD kartu a konektory kompatibilní s Arduinem.

Intel® Edison Breakout Board Kit
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel® Edison Breakout Board Kit

Myšlenka je taková, že se na Arduinu naučíte navrhovat obvody – a když vám výkonově omezený mikrokontrolér Arduina přestane stačit, přejdete na Edison s tím, že si zbytek vybavení můžete ponechat. Samotný Intel Edison je oproti mikrokontroléru Atmelu zcela jiná liga a má výkonu na rozdávání. Základem je tříjádrový procesor výkonem zhruba srovnatelný se staršími mobily. Dvě 32bitová jádra se podobají jádrům procesoru Atom a běží na 500 MHz, doplňuje je jádro Quark na 100 MHz, které se stará hlavně o vstupy, výstupy a přerušení.

Edison byl navržen tak, že se v nejčistší podobě dá použít třeba pro tvorbu robotů anebo dronů. Základní jednotka má rozměry 3,5 × 2,5 cm a mimo procesor, 1 GB RAM a 4 GB SSD obsahuje i moduly pro Wi-Fi a bezdrátovou komunikaci. Destičku je možné řetězit pomocí přídavných modulů, které se na ni zespoda nasunují a zahrnují například moduly pro řízení motorů a senzorů anebo modul pro Li-Ion baterii. Procesor je velmi úsporný a systém se dá programovat i bezdrátově, takže vám potenciálně nic nebrání připojit se k letícímu prototypu dronu a měnit jeho řídící program doslova v letu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama