stavime-htpc-dil-2-skrine-pro-pocitac-do-obyvaku
Zábava Článek Stavíme HTPC, díl 2. - skříně pro počítač do obýváku

Stavíme HTPC, díl 2. - skříně pro počítač do obýváku

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 9. 2007 01:00 34

Seznam kapitol

1. Nízký profil (do 120mm) 2. Cooler Master CM Media 260 3. SilverStone LC11B, LC11S 4. Thermaltake Mozart Sx VC7000SNS 5. Nízký profil - zajímavé alternativy
6. Vysoký profil (výška nad 120mm) 7. Thermaltake Mozart a Bach 8. SilverStone LC17B a LC17S (řada LaScala) 9. SilverStone LC16S-MR a LC16B-MR (řada LaScala) 10. Skříně dražší než 8000Kč

Pokud chcete najít odpovídající skříň pro domácí multimediální centrum HTPC, můžete si dnes vybrat z mnoha různých typů a provedení. V následujících kapitolách si ukážeme nejpopulárnější HTPC skříně dostupné v ČR. Článek obsahuje 56 obrázků a popisuje většinu nejpopulárnějších typů.

Reklama

Právě nízké skříně (výška 90 - 120mm) jsou solí a kořením HTPC. Vytvořit multimediální počítač tak, že položíme klasický minitower na boční stěnu není žádné umění ani "frajeřina" (170cm vysokým "multimediálním" počítačům mohou konkurovat jen ty nejmohutnější AV zesilovače).

Jedině nízké počítače snadno napasujete do nábytku na místo, které bylo původně místo určené pro videorekordér. Pokud se tam HTPC skutečně vejde, můžete si být jistí, že teprve v tento okamžik nastalo to správné splynutí počítače a domácí elektroniky.

Riser card a s ním spojené záludnosti

Na druhou stranu je stavba nízkého HTPC protkána mnohými záludnostmi (zejména při použití redukce "riser card" převádějící kolmé sloty na sloty vodorovné).

Riser Card umožňuje otočení rozšiřujících karet o 90 stupňů tak, že na sobě sám nese potřebné sloty. To by nebyl problém nebýt toho, že riser card samotný se zasunuje do základní desky v přesně určeném místě, přičemž spojení musí proběhnout s přesně stanovenými porty. Stručně řečeno, riser card předpokládá, že v určitém místě základní desky bude určitý slot - jinak tento modul nepůjde zasunout (a nastane problém elektrický ale i mechanický).

Stavíme HTPC, díl 2. - skříně pro počítač do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz


Tzv. riser card otáčí sloty (zde PEG + PCI + PCI) do vodorovné polohy...

Stavíme HTPC, díl 2. - skříně pro počítač do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Riser card většinou počítá s umístěním slotů / konektorů v přesně stanovaném pořadí, nejčastěji: 1. pozice - PCI Express Graphics, 2. pozice - slot PCI.

Stavíme HTPC, díl 2. - skříně pro počítač do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, mnoho základních desek má sloty rozvržené tak, že použití redukce "riser card" není možné. Proto je nutné ke každé skříni s touto redukci nejdříve najít vhodnou základní desku (případně použít desku, u které nebudete rozšiřovací karty vůbec potřebovat a riser card nepoužijete).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama