SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid | Kapitola 7

Jan Preclík

Jan Preclík

22. 4. 2020 03:00 1

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing Apex 3 3. Unboxing Apex 5 4. Parametry obou klávesnic
5. Praktický test 6. Podsvícení a multimediální funkce 7. Software - SteelSeries Engine 8. Závěr

Oblíbený výrobce herních periferií přináší po dražších modelech mechanických herních klávesnic i levnější membránové. Oba dnes recenzované modely uspokojí jak milovníky hlasitého klikání mechanických spínačů, tak i uživatele preferující tichosti membránovek. I přes spoustu společných prvků má každý model jiné přednosti.

Reklama

Na domovské obrazovce v záložce Gear vidíte všechna připojená zařízení. Software je tedy pro všechna zařízení univerzální (narozdíl od periferií Yenkee) a je odladěný do té míry, že funguje a nepadá (narozdíl od NGenuity od Kingstonu). Tři ikony po pravé straně slouží k základnímu nastavení (jazyk, aktualizace), zalogování do svého profilu (sdílení configu zařízení v cloudu a jeho využití na více počítačích) a informaci o konkrétní verzi programu.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

Po rozkliknutí konkrétního kusu zařízení se zobrazí jeho menu. Nejprve se podíváme na Apex 3. Software sice v záložce Illumination nenabízí přehršel LED efektů, nicméně těch pár, které v nabídce jsou, lze nastavit dle svého gusta. Na obrázku uprostřed jsou znázorněny zóny, každá může být nastavena jinak. Kreativitě se tedy meze nekladou.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

V záložce Key bindings lze nastavovat akce pro jakoukoli klávesu, nechybí ani tlačítko pro nahrávání makra.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě modelu Apex 3 neslouží záložka settings k ničemu jinému, než nastavení polling rate, tedy obnovovací frekvence klávesnice.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

Záložka Illumination u Apexu 5 umožňuje nastavovat mnohem více věcí. Kromě 11 přednastavených efektů klávesnice můžete nastavit různé typy podsvícení pro standardní stav, pro AFK nebo v případě stisku klávesy. Podsvícení je navíc možné nastavit pro libovolné klávesy. Teprve zde můžete pořádně popustit uzdu své fantazii a udělat si takové nastavení podsvícení, jaké nikdo nemá. Svůj preset si můžete uložit v configs menu.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k tomu, že záložka Key Bindings se nijak neliší od již zmíněné, přeskočím rovnou k OLED & Settings. Krom nastavení regionu, které nám vlastně k ničemu není, lze nastavit logo klávesnice OLED displeje. Pokud chcete nahrát vlastní gif animaci, měla by splňovat pár kritérií. Měla by být černobílá a v rozměrech 128x40 pixelů. Upřímně řečeno, chvíli jsem s tím blbnul, nakonec jsem uznal, že to vlastně nemá vůbec smysl. Cokoli jsem stáhl a pokoušel se tam protlačit, vypadalo buď naprosto hnusně nebo nefungovalo vůbec. Maximálně jsem si tak mohl v přiloženém editoru nakreslit svůj nickname, ale vzhledem ke své lenosti jsem nad tím raději mávnul rukou a nechal svítit klasické logo výrobce.

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

V záložce APPS, která je přístupná z domovské obrazovky, je k dispozici celkem devatenáct aplikací, které mohou spolupracovat s podporovanými zařízeními včetně OLED displeje klávesnice. Z her jsou využitelné tak maximálně CS:GO, DOTA 2 a Minecraft. I když je otázka, jestli během likvidace nepřátel máte čas koukat na LED displej klávesnice. Možná se pletu, ale osobně si nedokážu představit využití s hrami.

To aplikace, to je doslova jiná muzika. S Audiovisualizerem je zážitek sledovat hudební ekvalizér na Apexu 5. Ekvalizér si můžete nastavit k obrazu svému a hudbu tak vnímat i vizuálně prostřednictvím barevných sloupců, které na klávesnici vystřelují a vytváří světelnou show. Na Apexu 3 můžete ve zjednodušené verzi taky tuto aplikaci rozchodit, funguje ale pouze jako horizontální sloupec, který během přehrávání svítí různou intenzitou v jedné barvě, kterou nastavíte.

Každá aplikace má k dispozici své vlastní nastavení, které můžete upravovat. Marně jsem hledal appku Spotify, o které se výrobce na krabici zmiňoval. Po chvilce pátrání jsem se na fórech dočetl, že kvůli problémům s konektivitou ji před půl rokem ze softwaru odstranili (bohužel ve verzi, která ještě nepodporovala Apex 5). Vrátí se tehdy, až se jim problém podaří vyřešit. Tak snad se někdy dočkáme. Každopádně strašně mě tím naštvali (a dle redditu nejsem jediný).

SteelSeries Apex 3 a Apex 5: membrána versus hybrid
i Zdroj: PCTuning.cz

Okno Make Your Own Appvybízí uživatele k vytváření svých vlastních propojení aplikací se zařízením. Ale lehké to rozhodně není. Když jsem viděl na githubu návod, který čítal několik stránek Java kódu, pustil jsem to z hlavy. Marně jsem se pokoušel dohledat aplikace vytvořené jinými uživateli. SteelSeries bohužel nehostuje žádné podobné fórum, které by sdružovalo šikovnější lidi ke sdílení vlastních aplikací.

Vím, že to není to hlavní, ale propojení aplikací se zařízeními SteelSeries mne opravdu zklamalo. Hlavně absenci Spotify a samozřejmě PUBG jim neodpustím. Software klávesnice má obrovský potenciál, který zbytečně zůstal nevyužitý.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama