SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset | Kapitola 5

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 12. 2020 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a parametry 3. Návštěva softwarového pekla 4. Kvalita zvuku v hudbě a hrách 5. Výdrž, nabíjení a všestranné využití 6. Závěr

Arctis 9 je nejnovějším modelem sluchátek od firmy SteelSeries. Nástupce skvělého modelu 7 přichází se zásadní inovací v podobě zabudovaného modrého zubu kombinovaného s 2,4GHz rádiem. Prémiová výbava však adekvátně zvyšuje cenu. Jsou ale devítky natolik dobré, abyste je letos našli pod stromkem? 

Reklama

Výrobce udává výdrž Headsetu okolo dvaceti hodin. Nejprve jsem výdrži sluchátek nevěnoval příliš pozornosti, první týden používání jsem hrál víceméně po večerech v rozmezí dvou až pěti hodin. Sluchátka jsem dobíjel až o víkendu. Dobíjecí čas skrz port USB 3.0 se pohybuje někde kolem dvou a půl hodiny. I když jsem dobíjel sluchátka asi pětkrát, nikdy jsem nevydržel zírat na žlutou blikající diodu do okamžiku, kdy zezelenala. Dobíjení sluchátek jsem testoval taky přímo ze zásuvky skrz Huawei quick charger a kabel quick charge, který by měl do sluchátek prát dvě ampéry. Rychlejšího dobití jsem se však nedočkal, přes nabíječku se sluchátka nabila za něco přes tři hodiny.

Co mě opravdu překvapilo, to byla výdrž baterie. Po úplném nabití jsem je nechal dvanáct hodin hrát hudbu na maximální hlasitost, připojena byly pouze k 2,4GHz recieveru. Následně jsem  ještě pět hodin hrál a používal voice chat. Sedmnáct hodin vydržela spolehlivě, aniž by se vybila. K úplnému vyšťavení došlo po dalších dvou dnech, kdy jsem u nich strávil dalších necelých pět hodin, než se úplně vybila. V součtu tak na jedno nabití vydržel headset hrát krásných 22 hodin. O něco horší je výdrž při zapnutém režimu bluetooth. V takovém případě sluchátka na jedno nabití umřou po zhruba patnácti hodinách provozu. Vestavěná baterie bohužel není vyměnitelná, to až u podstatně dražšího modelu PRO. Po jejím dosloužení máte dvě možnosti, jak sluchátka používat. Buď klasicky přes jack, nebo lépe s permanentně připojeným kabelem micro-USB. S ním fungují parádně i během nabíjení, takže při vybití nejste kromě kabelu omezeni ničím.

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmiňoval, sluchátka mají tři možnosti, jak je připojit k různým zařízením. Buďto využijete donglu, recieveru pro bluetooth nebo přes kabel s 3,5mm jackem, který bohužel není součástí balení. V případě, že používáte sluchátka u PC, můžete je současně připojit i pomocí Bluetooth k telefonu. Výrobce implementoval Bluetooth verzi 4.1 a podporuje profily A2DP, HFP i HSP. Po připojení k mému Xiaomi Redmi Note 8 se automaticky aktivoval kodek AAC. Youtube ani Netflix nevykazovaly známky zvukového zpoždění, zvuk byl perfektně synchronizován s videem. Poměr hlasitosti Bluetooth vs PC lze dokonce vyvažovat kolečkem voice chatu, pokud tedy máte na headsetu aktivní PC režim. Toto řešení přijde vhod zejména, když se vám během hraní snaží někdo dovolat.

Výrobce uvádí kompatibilitu s PC, Macem, PlayStationem, mobilními telefony a konzolí Nintendo Switch. K té se dá připojit headset pomocí recieveru, ovšem pouze v případě, že máte konzoli v dokovací stanici. V opačném případě lze jej lze připojit pomocí 3,5mm jacku. Bohužel jsem neměl zrovna po ruce ctyřpólový konektor, a tak jsem nemohl otestovat, zda funguje při připojení kabelem k telefonu i mikrofon. Standardní třípólový kabel však funguje s mobilem i se switchem spolehlivě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama