Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 6. 2019 03:00 65

Seznam kapitol

1. Streamujeme obsah 2. Software OBS Studio 3. Nastavení bitrate a lock na 60 fps 4. Testovací systémy
5. Výsledky her s nastavením x264 Fast 6. Výsledky her s nastavením x264 Medium 7. Závěr

Pro hraní většinou stačí procesor se šesticí jader. Ale co v případě, že se o hraní chcete podělit s dalšími budete jej chtít „streamovat“? Nároky na počítač razantně stoupají a ukáže se skutečný výkon procesorů. Podíváme se, jak si v této disciplíně vedou Ryzeny 2000 od AMD a jak Coffee Lake od Intelu.

Reklama

Software OBS Studio

Aplikace OBS Studio je zdarma a je tu už dlouhá léta, také její nastavení a zprovoznění je notoricky známé a nijak složité. Nebudu se tedy zabývat jejím popisem a návodem na zprovoznění streamu, to buď znáte nebo si najdete na stovkách návodů na webu. Já zde jen proberu nastavení našeho streamu, tedy podmínky testu.

Rozlišení výstupního obrazu je jasné, budeme ukládat nebo streamovat v 1080p a 60 fps. Pro zvolené rozlišení je doporučené nastavení 4500–6000 kbps. Tahle hodnota nás zajímá, protože ta je v podstatě nejdůležitější. Jaký bitrate tedy nastavit? Mnoho zdrojů na webu říká, že pro opravdu kvalitní záznam v 1080p a 60 fps je nutný bitrate alespoň 10 000 kbps. Z mnoho praktických testů ale víme, že tohle zvládnou procesory Threadripper nebo Skylake-X od dvanácti jader výš. A to nejsou zrovna levné procesory pro hráče, které obecně ve hrách podávají nejlepší výsledky. Velké množství redakcí a streamerů došlo po letech zkušenostní k číslu 6000 kbps. Tohle je ideální hodnota, kterou zvládnou i herní CPU a kvalita už je obstojná. My tohle číslo ověříme hned v následující kapitole. Nyní k nastavení OBS:

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovat budu s nastavením fps lock na 60 fps, tedy 60 Hz. Pro streamování je zbytečné hrát na primárním PC s odemčenými fps na maximum, ideální je právě zamčení maximálních fps na 60. V následující první praktické kapitole si také povíme, proč. Následuje už nastavení ukládání pro OBS Studio: První měření provedu s nastavením 6000 kbps v režimu Fast. To není ideální kvalita pro ukládání, ale spíše pro live přenos. Více mne bude zajímat 6000 kbps a režim Medium. V obou případech nahrávám video v rozlišení 1920 × 1080 při 60 fps.

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Streamujeme hry v OBS Studio: CPU AMD vs Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama