Supermicro SuperChassis GS50-000R – „herní“ skříň
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Supermicro SuperChassis GS50-000R – „herní“ skříň

Supermicro SuperChassis GS50-000R – „herní“ skříň | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 3. 2017 03:00 34

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Exteriér 3. Exteriér pokračování, interiér 4. Chlazení a instalace komponent 5. Měření a závěr

Do redakce nám po základní desce od Supermicro nabídli i vzorek skříně, SuperChassis GS50-000R. Jedná se o midi-tower řady S5 s poměrně dost bohatými možnostmi montáže chlazení a mnoha pozicemi pro disky a jiné jednotky. Cenová laťka je ovšem vyšší a atakuje hranici tří tisíc, jakou kvalitu za tu cenu nabízí?

Reklama

Měření

Naměřená rychlost ventilátorů byla zhruba 1100 otáček, což je dost dobře ve specifikované odchylce ±20 %.Zatímco ventilátory samy o sobě by mohly být poměrně tiché (ložisko i vyvážení bylo v pořádku), uvnitř skříně jsou při této rychlosti naopak dost hlučné. No kdo by to čekal, když zadní ventilátor má mřížku z obou stran a ty přední mají celkem restriktivní mřížku před sebou a velice členité a restriktivní koše pro disky za sebou. A to ještě žádné disky nebyly osazené. Hluk, který tak produkují (při pozadí 38,7 dBA) je 43,7 dBA. Se SCSi diskem s kuličkovým ložiskem (v 5,25" šuplíku) hluk vzroste na 44,6 dBA. Disk sám o sobě na dně komory produkuje 40 dBA. Testovací výbava je stejná jako u měření zdrojů.

Závěr

Stojí tedy Supermicro SuperChassis GS50-000R za necelé tři tisíce, zhruba dvojnásobek ceny SilentiumPC Aquarius M60W? Ani omylem. Zvenku vypadá celkem slušně, ale po mechanické stránce to žádný zázrak není. Za dvojnásobnou cenu dostanete tenčí 0,6mm plechy, v této verzi navíc ještě lakované jen na pár stranách. Moc se nenamohli ani s pokročilým mechanickým zpracováním, které by mohlo pevnost zlepšit. Ono zevnitř to nutně být černě lakované nemusí, ale alespoň zezadu už by to neuškodilo, to opravdu vypadá podivně. Dá se tedy koupit verze GS5B-000R, která je černě lakovaná komplet a stojí zhruba totéž, pokud se vám tedy skříň z nějakého důvodu tak moc zamlouvá, že ji musíte mít, vezměte raději tuto verzi (GS5B-000R).

Nicméně lakování není jediná věc (byť samotná kvalita laku je dobrá, na místech, kde tedy vůbec je). Nejhorší není ani to, že to je z tenkého plechu, jako spíš dojem, že v Supermicro prostě vzali nějaký existující základ, zbouchli pár jiných plechů pro tento model a snýtovali/sešroubovali vše dohromady. Tedy tam, kde konkurenční modely, navržené od základu jako individuální výrobky, mají jeden kus plechu, tady je jich zpravidla několik.

To vše ve výsledku přispívá k tomu, že skříň není nikterak závratně pevná. Jistě, ještě stále existují modely, které jsou na tom mnohem hůř, ale ty také nejsou v této cenové třídě, že. Za tyto peníze už očekávám nějakou slušnou pevnost po všech stránkách (plech pro montáž desky, pevné bočnice, pevná zadní stěna, odolnost proti torznímu zkrutu). Na trhu jsou rozhodně bedny v podobné cenové třídě, které jsou vyrobeny podstatně lépe a nezřídka už mají přímo z výroby osazen i materiál pro potlačení hluku. Zde je to spíš naopak: koše pro disky jsou z ještě tenčího plechu. Zatímco jsou celkem pevně přišroubovány ke skříni, což částečně pomáhá, mezi koši a vloženými šuplíky jsou poměrně dost výrazné vůle, této kombinaci právě dvakrát nevěřím, že dokáže hluk potlačit. A to ani nemluvím o tom podivném provedení, které umožní osadit jen SATA/SAS disky (zapomeňte na UATA, SCSi a cokoli dalšího). A to navíc jen z jedné strany, vždy tak musíte sundávat obě bočnice. Že právě serverový výrobce zabíjí zpětnou kompatibilitu a ještě z obsluhy skříně dělá takovou pakárnu něak vůbec nechápu. Pro jiné disky můžete použít ještě dodané 5,25" šuplíky (což je hezký bonus), ale tím si zabijete jediné dvě externí pozice.

A to ještě není vše, podobná operace je i montáž předních ventilátorů. Navíc je ve skříní až moc velice ostrých hran a jiných míst, zejména v rozích, kde se můžete dost ošklivě poranit. Něco takového od drahé skříně v roce 2017 je prostě katastrofa. Když už se vyloženě neporaníte, tak si představte vytírání takové skříně po pár letech provozu, kdy každých pár centimetrů někde škubete hadr na cucky. Nevím, jestli Supermicro s takovou kvalitou dokáže najít zákazníky v „enterprise“ segmentu, ale takový zázrak na nynějším spotřebitelskému trhu nemá co dělat. Skříní je na výběr spousta, a to většinou takových, kde se mimo ostatní vyjmenované problémy rozhodně nepořežete.

Jistě, má celkem dost hezkých vlastností, jako napřílad mnoho pozic pro ventilátory a nakonec, i dost pozic pro disky a nadto ještě množství prachových filtrů. Přední filtr však taková sláva není, s ohledem na jeho provedení už byl ohnutý. A i když budete mít štěstí, stačí ho párkrát vyndat a budete na tom stejně, tzn. bude to vypadat jako pěst na oko. Ventilátory jsou také kvalitnější, než na jaké jsme většinou zvyklí, vyvážení se zdálo být slušné a ložisko slibuje dlouhou životnost, nicméně osazené do skříně jsou stejně hlučné, počítejte tedy s nutností je přes PWM zregulovat. S nějakým laděním a další investicí do chlazení by se GS50-000R dala uvést do slušného stavu. To se ovšem dají i některé skříně za polovic, zejména pokud tolik pozic pro disky a ventilátory ani nepotřebujete. A pokud ano, můžete stále vybrat jinde za podobnou cenu.

                                         
Supermicro GS50-000R
KLADY
Supermicro SuperChassis GS50-000R – „herní“ skříň
i Zdroj: PCTuning.cz
Supermicro SuperChassis GS50-000R – „herní“ skříň
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
5,25" šuplíkycena
mnoho (konfigurovatelných) pozic pro diskytenký plech 0,6mm, mnoho ostrých míst uvnitř skříně
tři předinstalované slušné 12cm ventilátorypřední mřížka s filtrem se viditelně ohýbá
mnoho pozic pro ventilátory/bohaté možnosti chlazeníneosazené horní pozice pro ventilátory
jednoduše vyjímatelné prachové filtryvšechny šrouby s velkou hlavou továrně moc utažené
šrouby s velkou hlavou v bočnicíchžádný tišicí materiál
beznářaďová montáž 5,25" jednoteknepříliš pevná konstrukce
pevné provedení předních konektorů/tlačíteknepříliš pevné koše pro disky, vůle v usazení šuplíků
zdroj dolešuplíky špatně přístupné, podpora pouze SATA/SAS disků
 GS50-000R nemá černě lakovanou kostru
Orientační cena s DPH: 3000 Kč

Poděkování

Za poskytnutí skříně Supermicro GS50-000R děkuji společnosti Anafra.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama