Synology DS918+: čtyřdiskový NAS domů i pro firmy
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Synology DS918+: čtyřdiskový NAS domů i pro firmy

Synology DS918+: čtyřdiskový NAS domů i pro firmy

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

6. 11. 2018 03:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod a specifikace 2. Balení a vzhled 3. Pohled dovnitř, instalace disků 4. První spuštění a připojení disku 5. Systém a aplikace
6. Testovací metodika 7. Výsledky testů 8. Spotřeba a hlučnost 9. Závěr a hodnocení

Hledáte NAS, na kterém pojedou i virtuální servery a vystačíte si se 4 disky? Máme pro vás recenzi modelu DS918+. Vedle disků je zde možnost zapojení M.2 SSD jako cache paměť, rozšíření operační paměti až na 8 GB, skvělé multimediální vlastnosti nebo sada Office.

Reklama

V dnešním článku se podrobněji podíváme na čtyřdiskový NAS od Synology, který uspokojí náročnější domácí uživatele nebo začínající malou firmičku. Synology je tradičním výrobcem těchto zařízení, které dodává s propracovaným systém DSM. Model DS918+ patří do vyšší třídy, má tedy například disky přístupné zpředu bez nutnosti rozebírat jakkoliv tělo zařízení, jako je to například u nižších modelů.

Vzhledově se nejedná o žádné futuristický produkt. Běžná černá plastová kostka. Škoda plastových rámečků na pevné disky. Na první pohled působí lacině. To důležité se ale nachází uvnitř.

Synology DS918+: čtyřdiskový NAS domů i pro firmy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro ty, kdo neví, co NAS je, krátký úvod. NAS, nebo-li Network Attached Storage je v podstatě jakékoliv síťové úložiště, i jednoúčelové. Pokud ale uslyšíte někoho mluvit o NAS, nebo se podíváte na stránky prodejců tak zjistíte, že jsou to o něco chytřejší a univerzální zařízení než jednoúčelové úložiště.

Chytrý NAS má většinou nějaký operační systém a vedle základní souborové služby je na něj možné nainstalovat (nebo už jsou nainstalované) nějaké další aplikace, třeba pro multimédia nebo práci. Povětšinou se jedná o nějakou Linuxovou distribuci, kterou si vyvíjí sami výrobci. Existují ale i linuxové distribuce, které jsou open-source a můžete je použít na nějaký vlastní NAS, který si poskládáte sami z běžných komponent. Řešení to není tak elegantní a pro běžného uživatele je náročnější, ale nejste téměř ničím omezeni.

Primárním úkolem NAS je však ukládání dat a ideálně i bezpečí dat. NAS může být jednodiskový, ale zde nemůžete použít žádnou aktivní metodu zabezpečení před ztrátou dat. Od dvou disků už můžete použít tzv. RAID, což je pole disků, kdy u dvou disků a RAID 1 jsou data zapisována na oba disky stejná. V případě poruchy jednoho disku jsou bezpečně k přečtení na tom druhém. V ideálním případě. Nic ovšem nenahradí zálohování na další zařízení a ideálně někde úplně jinde a tím nemyslím jen jinou místnost, ale jiný dům.

Další výhodou síťového úložiště je například přístup souborů odkudkoliv (přes internet), vytvoření vlastního cloudu podobnému Disku Google nebo Dokumenty Google. Můžete zde hostovat vlastní galerie, streamovat si hudbu z vlastních hudebních souborů nebo sledovat své filmy a seriály. To vše jak lokálně, tak i přes zmíněný internet. A nemusíte k NAS přistupovat jen z počítače, ale i z mobilu, konzole nebo televize a jednoduše přehrávat filmy na televizi.

Asi poslední možností je připojení k NAS další externí zařízení. Může to být stará USB tiskárna, ze které si tak uděláte síťovou tiskárnu, připojením IP kamer získáte dohledové centrum.

Synology DS918+ má pro multimediální centrum předpoklady. Zvládá hardwarově převádět formáty H.264 (AVC), H.265 (HEVC), MPEG-2 a VC-1 do rozlišení 4K se snímkovací frekvencí až 30 sn./s a to rovnou dva naráz. Tedy pokud by chtěl někdo koukat na film ve webovém prohlížeči nebo na mobilu, který nemá dostatek výkonu na přehrání, NAS je schopný streamovat 2 různé videa.

Již delší dobu Synology zkoušelo nový souborový systém Btrfs, který se vyvíjí od roku 2007 a od roku 2014 je v produkční verzi uvolněn. Pro některé firmy, jako Synology, je to systém, který nahradí ext4. Také se již stal doporučeným souborovým systémem na Synology NAS. Btrfs má pár drobností, které by ho měly dělat bezpečnějším. Souborový systém Btrfs vytváří kontrolní součty dat a metadat, generuje dvě kopie metadat a při každé čtecí operaci tyto kontrolní součty ověřuje. Po zjištění neshody (skrytá poškození dat) dokáže souborový systém Btrfs pomocí zrcadlených metadat automaticky zjistit poškozené soubory (skrytá poškození dat) a obnovit porušená data pomocí podporovaných svazků RAID, mezi které patří RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, F1 a SHR.

Model DS918+ také podporuje virtualizaci. O té již psal kolega v článku Domácí síťování: Virtuální počítač na vašem NAS. Já k němu jen dodám, že abyste mohli na DS918+ virtualizovat, musíte mít vytvořený svazek právě se souborovým systéme Btrfs, s ext4 fungovat nebude.

A nakonec ještě jedna pikantnost modelu DS918+. Zespoda najdete dvě pozice pro NVMe SSD, které mohou fungovat jako Cache paměť, podobně jako Intel Optane. Ukládají se na ní nejčastější soubory a ty jsou pak rychleji dostupné. Možnost SSD Cache byla už i u některých předchozích modelů, ale museli jste obětovat jednu pozici pro disk a místo něj vložit SSD.

Synology DS918+: čtyřdiskový NAS domů i pro firmy
i Zdroj: PCTuning.cz
Model DS918+
Procesor

Intel Celeron J3455
64bit
4 jádra
základní frekvence 1,5 GHz, Turbo 2,3 GHz

Počet šachet 4× 3,5"/2,5"
2× M.2 SSD
Konektory 2× USB 3.0
1× eSATA (pro rozšiřující jednotku DX517)
2× gigabit Ethernet
1× Kensington
Podporované souborové systémy

Interní:
Btrfs
EXT4
Externí:
Btrfs
EXT4
EXT3
FAT
NTFS
HFS+
exFAT (po dokoupení licence, 3,99 USD)

Podporované typy RAID Synology Hybrid RAID
Basic
JBOD
RAID 0
RAID 1
RAID 5
RAID 6
RAID 10
Chlazení 2× 92 mm
Rozměry 166 × 199 × 223 mm
Hmotnost

2 280 g

Obsah balení

DS918+, napájecí adaptér, 2× Ethernetový kabel, návod

Záruka 3 roky
Cena 14 500 Kč s DPH (srpen 2018)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama