Tahací harmonika vyrobená ze dvou Commodore 64 je čirá esence osmdesátých let
i Zdroj: The Commodordion - linusakesson.net
Novinka Tahací harmonika vyrobená ze dvou Commodore 64 je čirá esence osmdesátých let

Tahací harmonika vyrobená ze dvou Commodore 64 je čirá esence osmdesátých let

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

8. 11. 2022 17:50 1

Jsou tu nějací muzikanti a harmonikáři? A zároveň retro fanoušci a milovníci klasických osmibitů? Ti budou zřejmě u vytržení.

Reklama

Klasická hospodská tahací harmonika, jinak taky akordeon, se už dnes moc po putykách nevidí. Já osobně jsem tedy viděl harmonikáře jen v českém seriálu Hospoda. Ale ještě nikdy jsem neviděl harmoniku vytvořenou ze starých osmibitů a věkem omšelých zapomenutých disket. Sám vynálezce nazývá svůj výtvor Commodordion. Standardní klávesy běžného akordeonu jsou nahrazeny dvěma počítači Commodore 64 a vzduchový měch mezi nimi byl slepen z hromady rozstřihaných disket.

Pochopitelně byly C64 notně upraveny pro hudebnické použití. Napájecí zdroje jsou naroubované rovnou na základní desky, je tu digitálně analogový převodník, emulátor kazeťáku s programem pro detekci stisknutých kláves a vůbec si s tím Linus Åkesson dal dosti práce. Když však hudebník začne muzicírovat, z fleku by mohl tvořit doprovodnou hudbu jakékoli hry z osmdesátých let. Ne že by tento Commodordion měl praktické využití, osmibitové kníkání dnes uděláte snad i v Notepadu (když už v něm běží i Doom), ale je hezké vidět, že vynalézavost neumírá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama