takhle-budou-vypadat-dve-vlajkove-zakladni-desky-od-firmy-asrock-zalozene-na-cipsetu-intel-z170
Novinka Takhle budou vypadat dvě vlajkové základní desky od firmy ASRock založené na čipsetu Intel Z170

Takhle budou vypadat dvě vlajkové základní desky od firmy ASRock založené na čipsetu Intel Z170

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

2. 6. 2015 12:45 1

Firma ASRock odhalila specifikace a podobu dvou svých chystaných základních desek, které by se měly stát vlajkovými modely řady základních desek založených na čipové sadě Intel Z170.

Reklama

Obě desky budou vydány koncem léta nebo začátkem podzimu společně s procesory Intel 6. generace "Skylake". Vlajkovými modely by se měly stát desky Z170 Extreme 7 a Z170 Fatal1ty Gaming K6. První deska bude určená hlavně náročným uživatelům a nadšencům do přetaktování, zatímco druhá, jak už název napovídá, potěší hlavně hráče. Společným jmenovatelem obou modelů je využití patice LGA 1151 společně s čtyřmi paměťovými sloty pro připojení RAM typu DDR4. Obě desky se pochlubí také dvěma BIOSy a číselným debug displejem.

První deska má černozlaté barevné schéma a o její napájení a napájení procesoru se stará kombinace 24pinového ATX a 8pinového EPS konektoru. Regulaci napětí zajišťuje silné 13fázové VRM. Pro instalaci grafických karet výrobce desku vybavil čtyřmi sloty PCI-Express 3.0 x16. Rozšiřující karty pak lze připojit pomocí dvou krátkých slotů PCIe 3.0 x1. K připojení disků nabízí deska deset tradičních portů SATA III (6 Gb/s), tři porty SATA Express a také dva sloty pro Ultra M.2 SSD, které využívají sběrnici PCIe 3.0 se čtyřmi linkami. Zajímavostí je také jeden mini PCIe konektor. Na zadním panelu je k vidění šest portů USB 3.0, dva porty USB 2.0, dva gigabitové síťové porty, pět konektorů 7.1kanálového audia Purity Sound 3, kombinovaný port PS/2 pro připojení klávesnice a myši a grafické výstupy HDMI a DVI. 

Takhle budou vypadat dvě vlajkové základní desky od firmy ASRock založené na čipsetu Intel Z170
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Druhá deska bude o něco slabším a levnějším modelem, který by si však díky 13fázovému VRM měl dobře vést i při výraznějším přetaktování procesoru. Určená je především hráčům, kteří jistě ocení trojici slotů PCI-Express 3.0 x16. Jeden scházející slot PCIe 3.0 x16 nahradil slot pro rozšiřující karty PCIe 3.0 x1. Celkem tak k desce lze připojit tři rozšiřující karty. Oproti modelu Z170 Extreme 7 bude mít Z170 Fatal1ty Gaming K6 také o něco menší počet portů SATA. Na snímcích je vidět celkem osm portů SATA III (6 Gb/s) společně se dvěma porty SATA Express. Omezená je také možnost instalace M.2 SSD. Limitem je totiž pouze jediný slot. 

Takhle budou vypadat dvě vlajkové základní desky od firmy ASRock založené na čipsetu Intel Z170
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Vzadu v tomto případě najdeme dokonce osm portů USB 3.0 společně s dvěma USB 2.0. Gigabitový ethernetový port pro konektor RJ45 je zde pouze jeden. Je nicméně spravován síťovým čipem Killer E2200. Zbytek výbavy je potom totožný jako u modelu Z170 Extreme. ASRock hodlá do své nabídky samozřejmě zahrnout i levnější herní desky včetně jednoho modelu formátu mini-ITX. Většina desek nové série by měla být k vidění na právě probíhajícím veletrhu Computex 2015. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama