Ten správný okamžik, kdy byste se měli ozvat
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Ten správný okamžik, kdy byste se měli ozvat

Ten správný okamžik, kdy byste se měli ozvat | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 9. 2020 14:00 116

Seznam kapitol

1. Něčím to opište 2. Jen pár let svobody 3. Rukojmí ve válce o příjmy 4. Když vás vyřadí ze systému 5. Stop cenzuře!

O cenzuře na internetu mluvím často, protože roky cítím, jak se stále více utahuje smyčka kolem svobody slova. Ti, kteří vidí tento problém stejně, mají nyní unikátní šanci ozvat se – a dát politikům vědět, že nám to vadí. Řada našich známých osobností založila petici Stop cenzuře, aby politiky upozornili, že cenzura na internetu ohrožuje svobodu slova.

Reklama

Řada lidí, od Vávry přes Neffa, Kechlibara, Bártu či Veselého, se proto rozhodla založit petici Stop cenzuře, která má dát politikům najevo, že cenzura na internetu ohrožuje svobodu slova. Jak jsem popsal výš, do současné situace nás vmanévrovala tahanice o reklamní peníze – a aktivisté tlačí i na politiky a tvrdí jim, že cenzura je v jejich zájmu, na což ti s autoritářským smýšlením slyší. To je velká chyba z mnoha důvodů, o kterých mluví Vávra sám ve svém videu.

Řada lidí vypráví o tom, že prý je soukromou věcí společností, co si budou cenzurovat a co ne, ale tím jenom dokazují, že žijí v naivním Benderově světě, kde létající jednorožci nosí rum a doutníky. Ve skutečnosti jde o bitvu gigantů, kteří se do ní neštítí zapojit lidi, kteří mají čistě autoritářské myšlení a kteří si stejně, jako komunisté raného 20. století, myslí, že jejich pravdy je třeba vtlouci do hlav všech občanů a je třeba umlčet ty, kteří nesouhlasí a říkají něco jiného. Nemusí to být ani nutně proti nim, stačí, když uhnou z davu.

Proto je potřeba, aby moderní západní státy přestaly po vzoru komunistické Číny zavádět restrikce a cenzuru, ale naopak aby donutily velké platformy, ať se chovají jako platformy a nabízí prostor všem. Aby toto garantovaly a prosazovaly, protože na svobodě slova pro všechny, včetně těch nepopulárních, pošuků a lidí podivných, vznikla moderní svobodná společnost. A pokud o tento základní stavební kámen přijde, tak svobodná společnost také zanikne.

Západní technologie mají šířit západní myšlenky, včetně svobody. Kontrola, nesvoboda, hodnocení občanů, jejich klasifikace, sociální skóre, odpírání služeb a ostrakizace nepohodlných – to není rys západního svobodného světa: To je řádění Maových Rudých gard vybavených sledovacími systémy a mobilními telefony.

https://www.petice.com/stop-cenzure

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama