Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší | Kapitola 6

Jakub Mokříš

Jakub Mokříš

12. 6. 2018 03:00 6

Seznam kapitol

1. Genius Slimstar 8005 – designovka do kanceláře 2. Genius Slimstar 8005: klávesnice 3. Genius Slimstar 8008 – design před funkčností 4. Genius Slimstar 8008: klávesnice 5. HP Wireless Desktop Combo C2710 – průměr
6. HP Wireless Desktop Combo C2710: klávesnice 7. Cherry DW5100: klávesnice 8. Logitech MK235 – lehký a přenosný 9. Logitech MK235: klávesnice

Dnešní recenze by měla pokrýt pár nejzajímavějších modelů bezdrátových setů klávesnic a myší. Naším požadavkem byla především cena do 1000 Kč. Nečekejte tedy žádné nálože desítek multimediálních tlačítek u myší herní senzory. V testu jsou sady klávesnic a myší zaměřené převážně na kancelářskou práci, případně pro domácnost.

Reklama

HP Wireless Desktop Combo C2710: klávesnice

Klávesnice kontrastuje s oblinami myšky a kvůli hranatějšímu tvaru a absenci lesklých ploch působí až stroze. To nemusí být nutně na závadu. V půdorysu je její tvar klasicky obdélníkový bez nějakých výstřelků a parádiček. Designér se ale „utrhl“ na horní hraně, která jakoby stoupá vzhůru – pro sebe jsem si tento prvek pojmenoval „skokánek.“

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní klávesy mají, řekněme, tradiční tvar a k jejich stisku je potřeba nepatrně větší síla než u ostatních. Mají však jistý, dlouhý chod a uživatel bezpečně ví, kdy byl stisk zaznamenán. Dvouřádkový Enter a pravý Shift mají klasickou velikost, stejně tak Backspace. Naproti tomu levý Shift musel částečně ustoupit zpětnému lomítku a je tedy menšího formátu, než může někomu vyhovovat. Někdo to naopak může považovat za výhodu, zejména hráči, protože mají v dosahu prstů o klávesu navíc.

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Horní řada kláves – Escape, F1–F12 a dále klasické trio PrintScreen Scroll Lock a Pause jsou na výšku o něco menší a navazuje na ně blok čtyř multimediálních kláves pro ovládání hlasitosti a jedné, která supluje klik pravým tlačítkem myši na Nabídku start.

Spodní strana neobsahuje žádné velké překvapení. Klasicky kryt, pod kterým se ukrývají dvě AAA baterie, vyklápěcí nožičky, tlačítko na spárování s přijímačem a devět otvorů pro odtok případného čaje či jiné kapaliny, která by se mohla dovnitř neplánovaně dostat.

Z čeho bych však měl obavy, je hrubší povrch plastu, ze kterého je klávesnice vyrobena. Vzhledem k bílé barvě si myslím, že časem na něm bude poznat každodenní provoz a bude třeba jej jednou za čas vyčistit. To není negativum, ale spíše vlastnost, se kterou je třeba počítat v případě nasazení do nějakých reprezentativnějších prostor.

Pokud bych měl jedním slovem vystihnout dojem, jakým na mě klávesnice a vlastně celý set zapůsobil, bylo by to „klasika.“ Žádné výstřelky, prvky navíc, ale ani výrazná negativa se o HP Wireless Desktop Combo C2170 říct nedají, a proto bych ho doporučil spíše konzervativnějším uživatelům, kteří plánují přejít z drátu na bezdrát a nebude jim na obtíž bílá barva. Dodám ještě, že k setu se z webu HP nedají stáhnout žádné ovladače nebo ovládací software.

                                         

HP Wireless Desktop Combo C2710
KLADY
Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz
Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
ergonomie myšikrátký levý shift
kolečko myši 
myš vhodná i pro leváky 
Orientační cena s DPH: 650 Kč


Cherry DW5100 – myš

Jako první si představíme set od výrobce, kterého známe spíše jako producenta spínačů než klávesnic – Cherry. Ten přišel v ze všech setů snad nejobjemnější krabici, ve které je vše hezky srovnáno a zabaleno. V balení je samozřejmě přítomný i přijímač, který využívají obě periferie a který se dá zasadit do těla myšky. Dále jsou přibaleny tužkové baterie  –  dva AAA články, které se starají o provoz myši a další dva, které napájejí klávesnici.

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Myš je už na první pohled nesymetrická a určená výhradně pro praváky. Její design je dle mého názoru povedený. Hrubší plast protíná tenká lesklá linka a prostor pro palec je příjemně pogumovaný.

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Moje velká ruka nedokázala naplno docenit výrazný hřbet, ale do menší dlaně by myš měla padnout jako ulitá. Palec má solidní oporu a všechna tlačítka jsou v komfortní zóně prstů, které je mají obsluhovat. Oceňuji tlačítka vpřed a vzad, ale vytknul bych výrobci jejich lehce nejistý chod a vůli ve všech směrech, která malinko sráží dojem solidně zpracovaného kusu hardware. Před kolečkem je umístěný přepínač citlivosti, který se stará o přechod mezi dvěma rozlišeními senzoru, a to 1000 a 1750 dpi. Senzor je infračervený a za celou dobu jsem nezaznamenal jediný problém s jeho přesností, ať už na ploše stolu nebo na podložce. Snímačům ke hraní určených myší se samozřejmě rovnat nemůže, ale pro kancelářskou práci či vyloženě domácí použití to bude s přehledem stačit.

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Velice příjemné je potom již zmíněné kolečko. To se na svém místě nijak neviklá a nemá žádnou vůli, což je něco, s čím mívají problém i mnohem dražší myši. Má velice jisté krokování a příjemný gumový povrch s drážkami. Celkově zpracování kolečka dost vylepšuje už tak poměrně slušný dojem z myši. 

Spodní strana pak ukáže zapínací tlačítko a kryt svou AAA baterií, pod který lze umístit i přijímač. To se může hodit třeba při převozu laptopu, ale neviděl bych to jako nutnost, neboť je skutečně malý a z portu USB nijak výrazně nevyčnívá.  

Test levných bezdrátových setů klávesnice s myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama