Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje | Kapitola 7

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 2. 2019 03:00 13

Seznam kapitol

1. Pohodlný úvod 2. OEM silikonová 3. Cooler Master MasterAccessory WR530 XL 4. HyperX Wrist Rest
5. CONNECT IT ForHealth CI-499 6. SPEED LINK Sateen Ergonomic Wrist Pad 7. Podložka ergonomická ke klávesnici a myši, vel. 3 (podruce.cz) 8. Závěr

Kdyby člověk nebyl vynalézavý a pohodlný, patrně bychom dodnes bydleli v jeskyních a cpali se kořínky. Ale vrozená zvídavost a snaha trochu si život usnadnit nás dovedla až k dnešnímu testu. Už žádné karpální tunely do Číny nebo otlačené boule na zápěstí. Dnes se podíváme na několik polštářů, abychom vydrželi u PC hnít ještě déle.

Reklama

Podložka ergonomická ke klávesnici a myši, velikost 3 (podruce.cz)

Přistávací plocha pro Boeingy na váš stůl. Jedná se o český výrobek, který vyrábí pan Miroslav Otmar. Na své stránce detailně popsal, kterak jeho život stál za kulové, jelikož jedl odpadky (= nezdravě), seděl u PC jako troll a neudělal krok navíc (= nesportoval). Výsledek se dostavil v podobě bolestí zápěstí, ztuhlých zad a cementových trapézů. I pátral tedy po příčině a vynalezl tuto podložku, díky které se mu život zázračně změnil (k lepšímu, že).

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

Vážený pán má ovšem pravdu. Správné dřepění před monitorem a dostatečná opora všech statických tělových součástek je nutná. Bez opory loktů vám budou klesat ramena a natahovat trapézové svaly. Zároveň bude větší váha i na zápěstí. Bez kvalitní sesle můžete očekávat bolest v bederní oblasti a pnutí v mezilopatkových svalech. Podložka ke klávesnici pak odráží útoky na karpální tunel. Tato kruciální trojka umožňuje, abychom se od monitoru dokázali odlepit a zůstat v relativně funkčním stavu. Obří podložka mi byla dodána bez krabice, jen obalená fólií, čili žádné žvásty o balení nebudou. Na spodní straně byl pouze přilepen sáček s vruty a dvěma zarážkami.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

To aby podložka zakotvila u kraje stolu a dál se neposouvala. Co se konstrukce týče, je to obyčejná deska z dřevotřísky, na horní straně je nacpána vrstva molitanu (pravděpodobně) a ten je přikrytý koženkou. Koženka je na spodní straně ukřižována k desce sponami. Dále je na spodní straně pět gumových nožek a dva panty. Na pantech je přišroubovaná další MDF deska a slouží jako podložka pod myš. Celá konstrukce je naprosto primitivní a čiší z ní typický český domácí kutil.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

To samozřejmě neznamená, že to nějak snižuje užitnou hodnotu a funkci. Co ji podle mě snižuje, je až příliš velkorysá plocha pro ruce. Z mojí zkušenosti – abych dosáhl na klávesnici za podložkou, musím se narvat maximálně ke stolu a i tak mám ruce natažené. A to nejsem žádný skrček (190 cm). Pokud odlepím hrb od židle a opřu se o podložku lokty, je to vcelku dobré. Ale pro standardní užití, kdy zakořením pohodlně na židli, lokty mám na opěrkách a u klávesnice jen podepřené zápěstí, je tato konstrukce zcela nepoužitelná.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

Je třeba ale dodat, že koženková dálnice se vyrábí ve třech velikostech a já mám zrovna tu největší. Délka je stejná, 75 centimetrů, ale šířka se mění. Nejmenší verze ukrojí ze stolu 27 centimetrů a největší 32 centimetrů. Přesněji řečeno, jelikož je deska směrem k pohodlí chtivému uživateli vykrojená, rozměr šířky platí pro kraje. Uprostřed je cca o 3 centimetry hubenější. A nakonec, když započítáme i krysí podložku na pantech, tak jsem naměřil 54 centimetrů. Takže na stole potřebujete prostor zhruba tři čtvrtě krát půl metru, aby se tam tenhle vehement vešel. I USS Nimitz by zaparkoval na menší ploše. Ještě dodám, že celková výška je 3,5 centimetru. Dva padly na MDF desku, jeden na vrstvu molitanu a půl cenťáku sežraly gumové nohy. Jestliže tedy máte nízkoprofilovou klávesnici, bude vám ruka viset z podložky, a to taky není to pravé vanilkové. Vrstva výplně je dostatečná pro to, aby končetiny udržela, nicméně lze ji promáčknout prstem snadno. Koženka je na dotek relativně snesitelná, ale v létě to bude poťba. Bez klimatizace bych očekával pod rukama/předloktím nepěkná jezírka. Podložka pod myš je jen dřevotříska s povrchovou úpravou, takže se nijak proti stolu neliší. Jedině snad, že byste měli pracoviště ze skla, ale takový kníže Ignor snad mezi námi není.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

Tahle podložka je podle mého určena pro úzkou skupinu zákazníků. Takovou, která má židli bez loketních opěr a má na stole parkplatz pro dva špatně zaparkované Volkswageny. Nebo snad pokud se před monitorem hrbíte a máte ve stole od loktů vytlačené díry. V obou případech je nutné, aby se uživatel mohl dostatečně nalepit ke stolu a dosáhl přes koženkovou poušť až na klávesnici.

Orientační cena s DPH: 1090 korun

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama