test-setu-vodniho-chlazeni-thermaltake-bigwater-se
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE

Pirs

Pirs

27. 11. 2005 00:59 80

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Thermaltake Bigwater SE 3. Testovací sestava a metodika 4. Výsledky testů a závěr

Na trhu existuje v dnešní době celá řada setu vodního chlazení určeného pro osobní počítače. Liší se jak cenou tak i počtem jednotlivých komponentů ale především jejich výkonem. V dnešním testu tedy podrobíme zkoušce set vodního chlazení od tradičního výrobce Thermaltake, konkrétně se jedná o typ Bigwater SE.

Reklama

O samotném principu vodního chlazení jsem psal již v minulém článku věnovanému této problematice z obecného hlediska. Bylo v něm zmíněno snad vše, co jsem považoval za vhodné a důležité zmínit. Kromě části o kapalinách a spojovacích dílech jsou v něm popsány typy jednotlivých komponent a jejich funkce. Proto bych se na tento článek plně odkázal a použil ho jako tradiční teoretický úvod.

Pokud se tedy rozhodnete vybavit svůj počítač vodním chlazením, tak máte na výběr celkem ze tří variant. První variantou je poskládat si "vodníka" z jednotlivých komponent, které jsou v současné době dostupné na tuzemském trhu v nebývalé šíři. Druhou variantou, která je v podstatě obdobou té první, je poskládání vodního chlazení z dílů vyrobených svépomocí nebo úpravou dílů sloužící původně k jinému účelu (např. radiátor z topeni z automobilu).  Třetí variantou je nákup hotového setu vodního chlazení, kdy po vybalení z krabice jen poskládáte chlazení podle návodu. Výhodou první varianty je především poskládání chlazení na míru, zpravidla špičkový výkon, ale tomu bohužel i odpovídající vyšší cena. Mezi výhody druhé varianty patří určitá úspora peněz a při použití hlavy při návrhu také bezkonkurenční výkon. Z toho plynou bohužel i nevýhody a těmi jsou určitá úroveň znalostí v dané problematice, přístup k výrobním zařízením a především volný čas. Výhodou třetí varianty je především snadná montáž, nižší cena, ale tomu i odpovídající nižší výkon.

Jak je patrné z názvu, tak tento test je zaměřen na set vodního chlazení. Výrobce chladičů a počítačových skříní Thermaltake nebude třeba čtenářům nijak zvlášť představovat. Jejich prvním úspěšným chladičem byl Golden Orb určený pro Pentium III, kterého se prodalo přes dva miliony kusů. V roce 2002 si pak chladičem Volcano 7+ zajišťují pevné místo na trhu, ale především vstupují do podvědomí širší "OC veřejnosti". V roce 2004 pak uvádějí první chladič s heatpipes a první vodní chlazení.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zapůjčený set byl doplněn o blok vodního chlazení určený pro chlazení jádra grafické karty. K dostání je jako samostatná komponenta, ale firma, od které byl set Bigwater SE zapůjčen na testy, nabízí dnes testovanou sestavu jako kompletní produkt tzn. i s blokem na grafickou kartu.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama