Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 11. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Ventilační průduchy, prachové filtry 4. Interiér – rozborka skříně
5. Příklad montáže – ventilátory, čelní radiátor 6. Příklad montáže – základní deska, disky, zdroj 7. Příklad montáže – chladič, grafika, měření hlučnosti 8. Hodnocení a závěr

Novinka v portfoliu prémiové značky Chieftronic je evolucí předchozí kompaktní mATX Cube počítačové skříně M1. Přestože je postavena na stejných základech, po přestavbě čela a stropu nabízí výrazně lepší účinnost chlazení interiéru, a také mnohem atraktivnější design. Zachována zůstala jak tradiční špičková kvalita dílenského zpracování, tak dobrý poměr výbavy a pořizovací ceny.

Reklama

Před více než dvěma lety jsme dostali možnost otestovat počítačovou skříň Chieftronic M1, která byla v té době teprve druhým modelem v portfoliu prémiové herní značky Chieftronic. Ta spadá pod Taiwanskou společnost Chieftec Industrial Co. Ltd, jenž je významným světovým výrobcem počítačových skříní, napájecích zdrojů a příslušenství. Pohledná skříň formátu mATX Cube si tenkrát z našeho testu odnesla výtku za konstrukční chybu omezující přístup vzduchu k čelním ventilátorům. Skutečný potenciál jinak atraktivní skříně se skleněnými panely, tak zůstal nevyužitý.

Přitom účinnost chlazení interiéru skříně se stává velmi důležitým parametrem. Aktuální vývoj počítačových komponent směřuje ke stále vyššímu výkonu, jehož nedílnou součástí jsou adekvátní energetické nároky a produkce odpadního tepla. Zákazníci se tedy více orientují na skříně s dobrým průtokem chladicího vzduchu a výrobci se jim takové skříně snaží nabídnout.

Chieftronic M2

Letos v červenci byl oficiálně představen nový model Chieftronic M2, který by měl oproti předchůdci přinést zejména významné vylepšení průtoku vzduchu interiérem skříně. Podle slov výrobce je model M2 vylepšenou iterací původní M1 mATX Cube skříně za účelem výrazného zvýšení výkonu.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvojka je postavena na šasi podobném jedničce má však odlišné čelní a stropní panely. Na čele skříně přibyla rozměrná nasávací mřížka, stropní skleněnou tabuli nahradila plechová stěna s plastovým krytem a ventilačním otvorem pro dvojici 120mm ventilátorů. Počet standardně dodávaných ventilátorů se zvýšil na tři a do skříně lze nově osadit i dvojici 240mm radiátorů vodního chlazení. Zatímco se skříň M1 hodila spíše pro úsporné počítačové sestavy, nová M2 by už měla vyhovovat i více energeticky náročným herním sestavám.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Chieftronic M2 – GM-02B-OP

Velikostní kategorie skříně:mATX Cube
Rozměry (hloubka × šířka × výška):398 × 273 × 345 mm
Barevné varianty:černá
Materiál kostry (naměřena tl.):oboustranně lakovaný ocelový plech cca 1,0 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.):temperované sklo tl. 3 mm, ocelový plech
Materiál čela:plast
Podporovaná velikost desek:Mini-ITX, Micro-ATX
Počet pozic 5,25“:0× interní
Počet pozic 3,5“:2× interní
Počet pozic 2,5“:2+2× interní
Maximální délka radiátorů vodního chlazení:280 mm na čele, 240 mm na stropě, 92 mm vzadu
Pozice pro ventilátory:2× 120/140 mm vpředu, 2× 120 mm nahoře, 1× 120/140 mm vzadu 
Standardně osazené ventilátory:1× 120 mm vzadu, 2× 120 mm vpředu (ARGB)
Konektory na čelním panelu:2× USB 3.0, 2× USB 2.0, sluchátka, mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru:200 mm
Maximální délka grafické karty:340 mm
Maximální délka napájecího zdroje:160 mm
Hmotnost skříně:7,47 kg

Balení

Také v tomto případě k nám testovaná skříň Chieftronic M2 přicestovala z evropského zastoupení formou společnosti Arena Electronic GmbH, kterou výrobce založil v německém Düsseldorfu. Původně používaný bíle lakovaný papírový karton nyní ustoupil kartonu s čistě přírodním povrchem a s jednobarevným potiskem. Ten je docela skoupý na informace, takže kromě kresby skříně a modelového označení na něm najdeme jen pár údajů užitečných pro manipulaci s balíkem.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ochrana skříně proti poškození během přepravy a skladování zůstala u nového modelu na špičkové úrovni. Skříň je opět zabalena do textilního pytle a dvě protilehlé stěny (čelo a záď) chrání výlisky z kvalitního pěnového materiálu. Ten je měkčí a pružnější než obvykle používaný polystyren, čímž poskytuje účinnější ochranu skleněných částí skříně a nedrolí se. Na pytli z pevné syntetické textilie nechybí výrazné červené logo výrobce.

Test skříně Chieftronic M2: Spousta změn k lepšímu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama