Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

15. 10. 2021 10:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – rozborka skříně
5. Příklad montáže – zdroj, deska, grafika 6. Příklad montáže – disky, ventilátory 7. Příklad montáže – chladič, dokončení, měření hlučnosti 8. Hodnocení a závěr

Uvažujete o pořízení výkonné pracovní, nebo herní sestavy s vodním chlazením, která by vám však nezabrala mnoho místa na stole? Požadujete kvalitu a nadčasový design v atraktivním barevném provedení? Máte obavy z komplikované instalace a problematické funkce komponent ve stísněném prostoru mini-ITX skříně? V takovém případě máme pro vás zajímavé řešení.

Reklama

Hned úvodem musím konstatovat, že podle mého názoru je mini-ITX skříň Cooler Master MasterBox NR200P Color aktuálně jednou z nejlepších skříní této velikosti, která je optimálně dimenzovaná tak, abyste ji mohli využít pro vestavbu i velmi výkonné počítačové sestavy, a přitom zabrala minimální prostor na desce pracovního stolu.

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trhu je s námi již více než rok a za tu dobu si vybudovala velmi dobrou reputaci a oblibu mezi staviteli kompaktních vodou chlazeních sestav. Aktuální novinkou je rozšíření nabídky o čtyři varianty v atraktivních barevných odstínech.

Design skříně s hladkými plechovými plochami a zakulacenými hranami na čele, s dokonale lícujícími panely a bez jakýchkoliv výstřelků, je velmi elegantní a nadčasový. Pěkná je také kombinace oranžového a černého laku. Líbí se mně také tvarování ocelové stropní mřížky, která je překvapivě pevná. Odstín oranžového laku plechových částí je dobře sladěn s odstínem plastového stropního panelu, ztvárnění panelu s I/O prvky skříně však působí poněkud lacině.

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz

Dílenské zpracování skříně NR200P je na velmi vysoké úrovni. Na tak malé rozměry byl použit plech s neskutečnou tloušťkou, kterou nemívají ani ty největší skříně. Konstrukce šasi je spojena výhradně šrouby, takže ji lze zcela rozložit až na jednotlivé díly. Přesto je velmi pevná. Krycí panely jsou k šasi přichyceny pomocí spojů rozebíratelných bez pomoci nářadí.

Vestavba komponent do skříní podobných velikostí bývá většinou komplikovaná z důvodu špatného přístupu a překážející kabeláže. Také v tomto případě jsem očekával problémy, ale nakonec stačilo zvolit správné pořadí instalace komponent a vše šlo zcela snadno a díky možnosti rozložení skříně na díly také velmi pohodlně. Překvapivě snadné bylo také uklizení kabeláže, s čímž pomohly šikovně umístěné textilní pásky na principu suchého zipu. Během stavby jsem nenarazil na žádnou vzájemnou kolizi instalovaných komponent, mezi všemi zůstává ještě dostatečný volný prostor.

Všechny nasávací průduchy jsou vybaveny prachovými filtry v jednoduchém provedení z děrované fólie připevněné pomocí magnetické pásky. U bočních filtrů však výrobce s magnetickou páskou zbytečně šetřil a namísto celého obvodu ji umístil pouze podél dvou protilehlých okrajů. Na účinnost filtru to snad nebude mít žádný vliv. Potěšila mě také kvalita dvojice standardních 120mm ventilátorů s bezpečnostními mřížkami. Až do 50% otáček jsou velmi tiché. Je otázkou, jakou měrou se na této skutečnosti podílí upevnění ventilátorů pomocí gumových silentbloků.

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz

Vnitřní prostor skříně NR200P je skutečně dobře navržený. Snadno jsem do něj instaloval rozměrnou grafickou kartu a nad ni 280mm radiátor AIO vodního chladiče. Mezi něj a koš s SFX napájecím zdrojem se vešel ještě 3,5“ pevný disk. Zájemce o stavbu malé multimediální sestavy zřejmě nepotěší absence šachty pro optickou mechaniku. Dovedu si představit, že do volného svislého prostoru za čelním panelem by se napříč nějaká slim mechanika snadno vešla.

Mohl bych zde dále pokračovat v popisu pozitivních poznatků, ale tím bych pouze opakoval to, co už zaznělo v předchozích kapitolách. Co však dosud v článku nezaznělo, jsou informace o pořizovací ceně skříně. Prohledal jsem v této souvislosti nabídky tuzemských obchodů, kde jsou prozatím nabízeny jen původní černé a bílé varianty skříně za částku okolo 2500 korun. Nové barevné varianty lze na evropském trhu zakoupit v internetovém obchodě výrobce za cenu 109,95 eur, což v přepočtu vychází na částku cca 2800 korun. Domnívám se, že se najdou zákazníci, kteří si ty tři stovky za zajímavý odstín skříně rádi připlatí, ale mnoho zákazníků podle mého názoru spíše ušetří nákupem původní černé, nebo parádní bílé varianty.

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň Cooler Master MasterBox NR200P Color mohu doporučit zejména pro stavitele výkonných, vodou chlazených sestav, které hodlají umístit do co nejmenšího objemu. Pro využití elegantní prosklené bočnice se bude vhodné vyhnout AIO vodnímu chlazení a raději volit uživatelský vodní okruh. Samozřejmě lze realizovat i variantu se vzduchovým chladičem procesoru, jehož výška je však omezena.

Test mini-ITX skříně Cooler Master MasterBox NR200P Color
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaná skříň si vysloužila několik drobných výtek, které však zčásti vyplývají ze zvolené koncepce a zčásti se jedná o opatření, která umožnila dosažení poměrně příznivé pořizovací ceny. Jinak ji považuji za prakticky bezchybnou. Dlouho jsem váhal, jaké medailové ocenění jí mám udělit. Zasloužila by si ideálně pozlacené stříbro, ale to nemáme, takže mně nezbývá než udělit klasické stříbro.

PCTuning Silver Award, říjen 2021

Cooler Master MasterBox NR200P Color

za kvalitní, prakticky bezchybnou a prostorově dobře navrženou mini-ITX počítačovou skříň.

PCTuning silver award
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning silver award

Za zapůjčení skříně a napájecího zdroje do testu děkujeme společnosti Cooler Master.

Verdikt

Skříň Cooler Master MasterBox NR2009 Color nabízí pohledný nadčasový design v atraktivním barevném provedení. Dobře promyšlená koncepce vnitřního prostoru a snadno demontovatelné díly šasi umožní pohodlnou vestavbu a bezproblémový provoz i velmi výkonných komponent ve skříni o velikosti větší krabice od bot.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nadčasový design; optimální velikost; atraktivní barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování a lakování; konstrukce šasi a bočnic z plechu tl. 1,2 mm
Promyšlený vnitřní prostor; dostatek ventilačních otvorů; komínový efekt
Prachové filtry na všech nasávacích otvorech; pozice pro 7 ventilátorů
Možnost osazení radiátoru do délky 280 mm; demontovatelné držáky pro ventilátory
Zcela rozložitelná konstrukce; bezešroubové upevnění panelů
Dva kultivované 120mm ventilátory s ochrannými mřížkami v základní výbavě; rozbočovací FAN kabel
Prostor pro organizaci kabeláže, textilní stahovací pásky v důležitých pozicích
Upevnění disků a stropních ventilátorů v gumových silentblocích; pohodlná a snadná montáž
Alternativní bočnice z temperovaného skla
Chybí pozice pro optickou mechaniku
Chybí kontrolka aktivity disku
Pouze starší rozhraní USB 3.0 Type-A na I/O panelu
Laciné provedení prachových filtrů; šetření s magnetickou páskou u bočnic
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama